$left
$middle

Filmen Om EU-valet var en pizza, visas bland annat på skolor i Malmö.

Malmö stad vill höja valdeltagandet bland förstagångsväljare i EU-valet

I Malmö minskade valdeltagandet i grupperna unga mellan 1829 år och utrikes födda med två procent i EU-valet 2019. Genom olika kommunikationsinsatser vill Malmö stad öka motivationen och engagemanget så att fler går och röstar.

Valdeltagandet i Malmö ligger generellt under rikssnittet och bristen på intresse och engagemangför politik är två anledningar till det låga deltagandet i dessa grupper. Enligt en undersökning utförd av undersökningsbolaget Perspetivo beror det på att de inte tror att EU-valet är relevant för dem.

Vi vill ge förstagångsväljare och utlandsfödda den kunskap och motivation som behövs för att deras röster ska höras. Genom att öka förståelsen för EU-parlamentets funktion och betydelsen av att delta i valet, vill vi överbrygga klyftorna och skapa en mer inkluderande demokrati, säger Anna Jörback-Landin, utvecklingssamordnare på stadskontoret och projektledare för Democracity.

Om EU-valet var en pizza

Enligt senaste ungdomsbarometern (november 2023) har även andelen ungdomar som anser att demokrati är det bästa systemet för att styra ett samhälle sjunkit. En av fem killar tar helt avstånd från att demokrati alltid är bäst.

För att på ett enkelt sätt förklara hur EU-valet går till, har vi tagit fram en film tillsammans med Malmökomikern Charlotta Björk som heter “Om EU-valet var en pizza”. Den visas bland annat på stadens skolor. Under demokrativeckan 13-19 maj har vi också tagit fram ett digitalt röstningssystem där Malmöbor kan skapa omröstningar om stort och smått, säger Anna.

Om kampanjen Malmö Democracity

Malmö Democracity är ett initiativ från Malmö stad för att öka valdeltagandet under EU-valet 2024. Malmö stad vill bjuda in alla Malmöbor till att göra Malmö till världens mest demokratiska stad.

Som en del i kampanjen har Malmö stad utvecklat ett digitalt röstningssystem i form av en webbapplikation. I webbappen bjuds alla Malmöbor in för att skapa omröstningar, så kallade mikroval, samt rösta i andras. Det kan vara allt från vardagliga saker till större samhällsangelägenheter.

Under 13–19 maj är webbappen öppen på malmödemocracity.se. Initiativet ska öka förståelsen för hur demokrati fungerar, nå ut till fler och inkludera mer.

Filmen är en del av kampanjen och riktar sig till förstagångsväljare och utlandsfödda.

sv