Fotografi

Fotograf: © Andreas Nilsson / Malmö Museer

I Malmö Museers fotosamlingar finns ca 4 miljoner bilder. De är från 1860-talet fram till idag. Här hittar du bilder från Malmö, porträtt- och arbetsbilder, försvunna stadsmiljöer, arkeologiska arbeten, föremålsdokumentation, historiska händelser med mera.

Foto: © Jenny Eliasson/Malmö Museer

Andra plats till Malmö Museer när Årets samtidsdokumentation 2017 prisades

Under åren 2015–2016 dokumenterades utsatta EU-medborgares liv och boplatser i Malmö av Malmö Museers fotograf Jenny Eliasson. Vid Sveriges Museers vårmöte i Södertälje stod det klart att dokumentationen kom på andra plats när priset för ”Årets samtidsdokumentation 2017” delades ut.

 

Fotodokumentationen utfördes under 2015–2016. De flesta som bosatte sig i tillfälliga läger var romer från Rumänien, där Sorgenfrilägret på Industrigatan blev det största lägret i sitt slag i Sverige. Fotografierna utgör en del av museets arbete med samtidsdokumentationer, ett arbete som Malmö Museer kontinuerligt bedriver för att spegla samtiden inför framtiden.

 

Första pris gick till Tekniska museet i Stockholm för ”Mobil på flykt”, och tredjepriset gick till Kulturmagasinet i Helsingborg för ”Hemlös i Helsingborg”.

Priset delas ut av nätverket DOSS – Dokumentation av samtida Sverige.

Fotograferna på Malmö Museer arbetar med bland annat dokumentation av vår samtid, utställningsproduktioner och föremålsfotografering. Klimatarkiv och digital långtidsförvaring säkrar att samlingarna kommer att vara till glädje och nytta även för kommande generationer.

Har du bilder du vill skänka till museet?

Vill du ge din bild av Malmö och dess invånare? Fyll i vårt formulär så kontaktar vi dig!

© Mathilda Thulin

Nu har du möjlighet att söka i Malmö Museers omfattande samlingar. Det är delar av samlingarna som nu finns tillgängliga och det kommer ständigt mera.

Genom åren har Malmö Museer gett ut en rad fotoböcker, av vilka flera har vunnit priser för sin formgivning och innehåll.

Bilder för framtiden

Hur ska museernas insamlingsverksamhet ta sig an dagens enorma bildflöde? Det har projektet Bilder för framtiden fokuserat på. 

Historisk Bildbyrå

Historisk bildbyrå startades som ett samarbete mellan IBL Bildbyrå och ett antal skånska museer. Tanken är att tillgängliggöra museers bildsamlingar för den kommersiella marknaden.

Senast ändrad: 2017-09-12 14:20