Mat

Mat. Foto: Colourbox

Den mat vi äter står för hela 25 procent av vår totala klimatpåverkan. Funderar du över hållbara matvanor? Det finns massor av saker du kan göra i din vardag för att minska miljöbelastningen. Och det behöver inte bli tråkigare mat för det, tvärtom.

Förskolekockarna tipsar!

Läs kokboken med recept av och för Malmös förskolekockar. Den är fylld av bra recept som barn gillar.

 Ladda ner kokboken

Snabbguide till hållbara matvanor:
Val av kost

  • Välj mindre kött och ät mer vegetariskt. Se till att det kött du ändå köper är ekologiskt och/eller naturbeteskött. Grönsaker har mindre påverkan på miljön än kött.
  • Ät mer baljväxter; ärtor, bönor och linser.
  • Ät mer grova frilandsgrönsaker som till exempel kål, lök, rotfrukter och mindre växthusodlad mat som sallad, gurka och tomat.
  • Säsongsanpassa dina inköp.
  • Ät hellre potatis, säd och gryn än ris.
  • Ät mindre tomma kalorier.
  • Drick kranvatten i stället för flaskvatten. Transport av flaskvatten ger mer än 1000 gånger större koldioxidutsläpp än kranvatten.
  • Välj fisk och skaldjur som inte är rödlistade, till exempel svensk insjöfisk, sill, sej och musslor.
  • Minska konsumtionen av mejeriprodukter.
  • Köp hellre rapsolja än olivolja.

Ekologiskt och miljömärkt

Välj gärna ekologiska, etiskt och miljömärkta varor. Märkningarna är till för att göra det lättare för oss konsumenter. Ekologiska varor är märkta med KRAV-märket eller EU:s logga för ekologiskt livsmedel. Fisk kan vara märkt med KRAV-märket eller MSC. Väljer du etiskt certifierade produkter, till exempel Fairtrade-märkt, innebär det att varan är producerad på ett schyst sätt, utan barnarbete och där de anställda får skälig lön.

  • Ekologiska varor är märkta med KRAV-märket eller EUs logga för ekologiska livsmedel.
  • Fisk kan vara märkt med KRAV-märket eller MSC. Läs mer om märkning.

Transportsnålt

Produkter som efterfrågas utanför deras egentliga säsong innebär större påverkan på klimatet. Det beror på att de ofta måste transporteras från andra länder eller odlas i energikrävande växthus.  Istället för tomater och sallad året runt kanske vi i Sverige kan lära oss att äta mer hållbara och närproducerade grönsaker som morötter och vitkål. Och på hösten när de svenska äpplena är som finast borde vi inte behöva importera äpplen från Sydamerika. På så sätt minskar vi de långväga transporterna.

Genom att välja din mat medvetet kan energiåtgången minskas, ett exempel är att köpa närproducerade livsmedel. Ungefär tre fjärdedelar av energiåtgången går år när maten produceras, förädlas och transporteras till butiken. Den sista fjärdedelen står du för när du transporterar hem maten, förvarar den och tillagar den. Även om inte transporterna står för den största delen av energiåtgången så kan miljöbelastningen minska mycket om du handlar närproducerat. Anledningen till det är att transporterna står för en stor del av luftföroreningarna och växthusgasutsläppen.

Trots det är det inte alltid bäst för miljön att välja närproducerat. En svensk tomat som har odlats i uppvärmt växthus kan kräva mer energi än vad en spansk tomat gör som odlats utomhus och sedan transporterats till Sverige. Men en bra grundregel är att närproducerat ofta är bra för miljön.

  • Säsongsanpassa inköpen
  • Försök undvika livsmedel som transporterats långt med flyg
  • Köp närproducerade livsmedel
  • Köp hellre koncentrat och torkade produkter än färska om de transporterats långt
  • Välj de grönsaker och råvaror som odlas och finns tillgängliga just nu. Tips! Naturskyddsföreningen har tagit fram appen "Grön guide" som hjälper dig att välja säsongsanpassat när du handlar. Läs mer

Undvik matsvinn

Handla bara det du vet går åt. Allra mest nytta för miljön kan vi göra om vi minskar på svinnet. Svinn är all den ätbara mat som vi människor slänger varje år. Behöver du det du handlar? Kan du  frysa in eller göra något gott av resterna?

Laga energiklokt

Bra mat - för dig och miljön
Ladda ner broschyr

WWF:s tips 
Enkelt att äta mer klimatsmart

Minska ditt matavfall - spara miljön och pengar
Se webbsida
Ladda ner broschyr