Vad betyder märkningen?

Det finns gott om märkningar och certifieringar som garanterar miljöhänsyn på olika sätt och olika nivåer. Här får du en kort guide till några vanliga miljö-, ekologiska och etiska märkningar.

Miljömärkningar     

Svanen är det officiella nordiska miljömärket och hittas på miljöanpassade varor. Märkningen kan finnas på allt från tvättmedel och möbler till hotell. En Svanenmärkt produkt är miljöanpassad från råvara till avfall, alltså under varans hela livslängd.

Bra miljöval (Falken) är Svenska Naturskyddsföreningens miljömärke. Det anger att en vara är miljöanpassad. Även en livsmedelsbutik kan märkas med Bra Miljöval, vilket då betyder att det finns gott om miljömärkta varor i butikens sortiment.

EU-blomman är EU:s gemensamma miljömärke. Tillverkarna måste visa att produkterna lever upp till vissa krav som har med miljöanpassning, hälsa och funktion att göra.

Ekologiska certifieringar

Ekologiskt är bättre för både oss och vår natur. Genom att välja ekologiskt producerade produkter minskar du påverkan på miljön och på din hälsa.

KRAV-certifierade ekologiska produkter är odlade, kontrollerade och hanterade enligt KRAV:s regler för ekologisk produktion.

Inom EU finns denna gemensamma märkning för ekologiska livsmedelsprodukter.

MSC:s logotyp visar att fisken kommer från hållbara bestånd och är fångad på ett sätt som inte skadar havets ekosystem.

Ekologiskt jordbruk är EU:s logotyp för ekologiska produkter. Den är obligatorisk för förpackade livsmedel från 2009. Minst 95 procent av varans ingredienser är ekologiskt odlade. Finns i dagsläget på vissa charkvaror.

Etiska certifieringar

Fairtrade är en oberoende produktmärkning som skapar förutsättningar för odlare och anställda i utvecklingsländer att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor. En certifierad producent ska uppfylla krav på bl.a. demokrati och organisationsrätt och att diskriminering och barnarbete inte förekommer. Certifierade produkter är t.ex. kaffe, te, kakao, bananer, juice, ris, quinoa, socker, sportbollar och produkter som innehåller Fairtrade-bomull.
Malmö är en diplomerad Fairtrade City - läs mer här>>

Utz Certified innebär att kemikalier endast används i liten utsträckning och på ett ansvarsfullt sätt. Den innebär också att hänsyn tas till bl.a. arbetarnas hälsa och säkerhet, deras möjligheter till att bilda fackförening och att det finns full spårbarhet på produkterna. Certifierar främst kaffe, te och kakaoprodukter.

Rainforest Alliance syftar till att skydda ekosystem och de människor och djur som är beroende av dem. Organisationen består av ett regelverk med kriterier som omfattar både miljö och sociala förhållanden, samtidigt som de även har regler för biologisk mångfald. Certifierar te, kaffe, bananer och kakao.

Med hälsan i fokus

Nyckelhålet gör det enklare att välja hälsosamt. Märkningen finns främst på färdigförpackade mejeri-, fisk och köttprodukter, bröd, müsli, pasta men återfinns även på oförpackad fisk, frukt och grönt. Märkningen signalerar mindre fett, mättat fett, salt eller socker och mer fibrer än motsvarande alternativ.

Senast ändrad: 2016-02-03 16:37