Klädloppis. Foto: Colourbox

Smart mode

Det pratas mycket hållbart mode, ekologiska kläder, organic cotton, conscious fashion med mera. Vad innebär allt det här för dig som konsument? 

Miljöförvaltningen jobbar med begreppet smart mode som ett alternativ till konventionell klädproduktion, där följderna ofta är svåra konsekvenser för miljön och de människor som arbetar i fabrikerna.

För att göra skillnad handlar det inte bara om att konsumera mindre, utan att konsumera smart. Vårda dina kläder och förläng deras livslängd. Släng inte kläder i soporna - donera eller byt bort dem. Och se dina kläders möjligheter, med enkla grepp kan du kanske styla om och ge plagget ett nytt liv?

Här kommer en checklista på hur du kan bli en mer medveten konsument och brukare, detta gäller både kläder och möbler:

 • Vädra
 • Laga
 • Redesigna
 • Köp eko, kvalitet och det du verkligen vill ha
 • Byt, ge bort, sälj
 • Lämna in det som är trasigt eller det du inte vill ha till klädinsamlingen

Några siffror som kan vara värda att lägga på minnet:

 • För att producera ett par jeans går det åt upp till 11 000 liter vatten (ca 75 badkar), ett halvt kilo kemikalier och 103 olika sorters bekämpningsmedel
 • På tio år (2000-2009) ökade svenskarnas klädkonsumtion med 40 procent.
 • En genomsnittlig svensk konsumerar 15 kg kläder och textilier per år. Av dessa slängs 8 kilo direkt i det brännbara avfallet.

Fourfitchallenge

Låt din garderob bestå av endast fyra plagg i en hel vecka. Undantaget under­kläder, tränings­kläder, ytter­plagg och arbets­uniform. Matcha fritt med olika skor och accessoarer. 

Börja vilken dag du vill, vilken vecka du vill, ända fram till den 30 november. Du sätter ditt startdatum för din Four Fit Challenge när du anmäler dig.

Att hänga med i kampanjen/tävlingen är enkelt:

 1.  Anmäl dig! Eller varför inte hela din arbetsplats, bokklubb, ridförening, kompisgäng osv. Det gör du här.
 2.  Inspirera och utmana andra genom sociala medier. Använd hashtag #fourfitchallenge när du delar med dig av dina outfits, tips och tankar.
 3. När din vecka är slut skickar vi dig ett formulär där du kan reflektera över dina upplevelser. Då är du också med och tävlar om presentkort på Myrorna eller en stylingdag i din egen garderob med Robert&Blads Helle Robertson. 

www.fourfitchallenge.se