$left
$middle

Hitta andra studie- och yrkesvägar

Om du funderar på vidare studier på till exempel universitet, högskola eller folkhögskola finns det flera utbildningsformer att välja bland – både i Sverige och utomlands.

Utbildningsformer för vuxna

Universitet och högskolor har ett stort utbud av olika utbildningsprogram och fristående kurser på eftergymnasial nivå. Väljer du att läsa ett program finns det bestämt vilka kurser som ingår i utbildningen. Vill du ha mer valfrihet kan du själv kombinera fristående kurser som leder till en examen.

För att studera på universitet/högskola behöver du ha grundläggande behörighet. Detta kan du få genom komplett betyg från gymnasieskola, komvux eller folkhögskola. För en del utbildningar finns det även krav på särskild behörighet. Under respektive utbildningsinformation ser du vad som krävs för att vara behörig.

Omfattningen av en kurs eller ett program räknas i högskolepoäng. Under ett läsår räknas 60 högskolepoäng som heltid. Alla utbildningar på högskola och universitet är uppbyggda av kurser. Varje kurs omfattar oftast mellan 7,5 och 30 högskolepoäng.

Kolla på utbildningar från hela landet, se antagningsstatistik, anmäl dig till högskoleprovet och mycket mer på studera.nu.

Ansök till universitet och högskolor på antagning.se. Du hittar också info om behörighet och hur du räknar ut ditt meritvärde.

Högskoleprovet kan hjälpa dig att komma in på högskolan och universitetet. Läs om hur provet och anmälan går till.

På folkhögskola finns kurser på flera olika nivåer. Vissa läser allmän kurs för att komplettera betyg från grundskolan eller gymnasieskolan. En del läser kurser för att fokusera inom ett intresseområde eller utbilda sig inom ett specifikt yrke.

Det finns inga generella antagningskrav när du ska läsa på folkhögskola. Behörighetskraven skiljer sig utifrån den utbildning eller kurs du är intresserad av.

Alla folkhögskolor har olika ansökningsdatum och alla kurser har olika startdatum. Varje folkhögskola ansvarar själv för sin egen antagning. Ta kontakt med den skola där du önskar läsa.

Läs mer om Sveriges folkhögskolor, se kursutbud och gör din ansökan på folkhogskola.nu.

Yrkeshögskolan är en eftergymnasial utbildningsform som kombinerar teoretiska studier med praktik, så kallad LIA (Lärande i arbete). Det finns yrkesutbildningar inom många olika arbetsområden.

För att studera på universitet/högskola behöver du ha grundläggande behörighet. På en del utbildningar finns det även krav på särskilda förkunskaper, till exempel godkända betyg från vissa specifika kurser från gymnasiet, eller att du ska ha viss arbetslivserfarenhet. Varje utbildningsanordnare gör sin egen antagning.

Utbildningarna inom yrkeshögskolan är från ett halvår upp till tre år långa. Till exempel är 200 yh-poäng ett års heltidsstudier och 400 yh-poäng är två års heltidsstudier.

Se yrkeshögskoleguiden för mer information om utbildningar och kurser, ansökan samt antagning.

På Skolverkets utbildningsguide kan du jämföra skolor och utbildningar samt hitta information om skolsystemet i Sverige.

Studera eller jobba utomlands

Studier i Danmark

Allmänt om utlandsstudier

Betyg, bedömning och validering

Räkna ut ditt snittbetyg

Går du eller har du gått på gymnasiet och vill räkna ut ditt snittbetyg inför ansökan till en utbildning?

Vill du få din utländska utbildning bedömd?

Universitets- och högskolerådet (UHR) har många olika funktioner. Bland annat bedömer de utländsk utbildning mot det svenska systemet, både universitetsstudier och gymnasiestudier.

Slutbetyg och examen på gymnasienivå

Saknar du en gymnasieexamen eller slutbetyg från en treårig gymnasieutbildning har du möjlighet att få en gymnasieexamen eller slutbetyg från gymnasial vuxenutbildning (komvux).

Behörighet och bedömning

Du kan ansöka om bedömning av utländsk veterinär- eller djurskötarutbildning hos Jordbruksverket.

Validering

Du hittar information om validering av erfarenheter från svensk eller utländsk byggnadsindustri hos Byggnadsindustrins yrkesnämnd (BYN).

Studiemedel från CSN

Samtliga utbildningar på universitet/högskola och yrkeshögskola berättigar till studiemedel från Centrala studiestödsnämnden (CSN). Du kan även få studiemedel om du studerar på folkhögskola. Hur länge och hur mycket du kan ansöka om beror på olika anledningar.

Guider och framtidsutsikter

Studerar du på Komvux Malmö just nu?

Om du redan studerar på komvux och behöver studie- och yrkesvägledning, ska du kontakta studie- och yrkesvägledaren som har hand om din utbildning.

sv