Senast uppdaterad 2016-12-19 10:11.

Cykeln som gör gott på många sätt

Foto: Camilla Nyström

En gammal och rostig militärcykel fick nytt liv när deltagarna på aktivitetscentret Fröet renoverade den i Malmö FF:s färger som en hyllning till sitt lag och sin stad. De bestämde sig tillsammans med Malmö FF för att den skulle säljas till förmån för Musikhjälpen, där årets tema är "Barn i krig har rätt att gå i skolan".

Verkstadsgruppen på aktivitetscenter Fröet satt och funderade på vad de skulle ta sig an för projekt när de fick reda på att vaktmästaren i fastigheten skulle rensa ut gamla cyklar. En av deltagarna hade sen tidigare ett intresse av att renovera gamla cyklar och motorcyklar. Idéen tändes om att man skulle kunna ge en gammal och rostig militärcykel nytt liv. En av de andra deltagarna, med ett stort hjärta för MFF, blev ansvarig för färgsättningen. Snart var hela verkstadsgruppen delaktig i projektet som visade sig bli en helt unik MFF cykel.

Med engagemang kommer storhet

Den gamla cykeln fick en ny chans och blev samtidigt ett projekt som engagerade många och vävde samman flera olika deltagares intressen. Engagemanget växte och växte, och så även projektet. Snart började även andra deltagare på aktivitetscentret utanför verkstadsgruppen intressera sig för projektet – någon kom och sydde ett sadelskydd, och andra kom och hjälpte till där det behövdes.

– Cykeln blev bara bättre och bättre, och vi började fundera på vad vi skulle göra med den. Vi började tänka att det varit coolt att sälja den och skänka pengarna till välgörenhet. Men kände samtidigt att vi inte kunde göra det utan att kontakta Malmö FF med tanke på att den så tydligt bar deras logo, säger projektledaren Patrik Lindmark, personal på aktivitetscenter Fröet.

Sagt och gjort. Patrik mejlade Malmö FF, som självklart var intresserade! Inom kort blev hela verkstadsgruppen inbjuden till Malmö FF för att lämna över cykeln. De mötes upp av självaste fotbollslegenden Staffan Tapper som visade dem runt på fotbollsmuséet. Därefter blev det fika och samtal med marknadschefen Cina Wikeborg, med utsikt över fotbollsstadion.

Malmö FF tyckte det var en bra idé att sälja cykeln till förmån för välgörenhet och föreslog att auktionera ut den till förmån för Musikhjälpen, där årets tema är "Barn i krig har rätt att gå i skolan". Malmö FF la även till en cykelhjälm signerad av Markus Rosenberg.

– Jag är väldigt stolt över vad vi åstadkommit. Även om resultatet är en helt unik fantastisk cykel så är det själva resan dit som varit målet. Det har inte bara skapat ett stort engagemang och en sammanhållning, utan även en yrkesstolthet, säger Patrik Lindmark.

– Vi har ett uppdrag att arbeta in sjukgymnastik och kognitiva övningar för deltagarna i aktiviteterna, och tillsammans med de olika yrkeskompetenserna i arbetsgruppen har vi kunnat hitta utmaningar inom alla områden för deltagarna i och med detta projekt. Det har varit välgörande på flera sätt helt enkelt, fortsätter Patrik.

Om cykeln

Denna unika cykel med ramstorlek 28" gick på Musikhjälpens auktion för 8100 kr. Cykeln är en klassisk stolt och stark militärcykel med anor från tider då Gamla stadion i Malmö byggdes. Cykeln har renoverats under hösten och är i stort sett i originalutförande, dock är delar som varit hårt ansatta av slitage bytts ut bland annat kedja & vevlager.

Fakta

Deltagarna på aktivitetscenter Fröet är personer som har fått en förvärvad hjärnskada i vuxen ålder.

Fakta

Deltagarna på aktivitetscenter Fröet är personer som har fått en förvärvad hjärnskada i vuxen ålder.