Senast uppdaterad 2017-02-13 13:42.

Malmö en hållbar destination – officiellt erkännande

Konferensdeltagare

Grattis Malmö Turism har lyckats med bedriften att bli ISO-certifierade enligt 20121- standarden. Och grattis Malmö för att ISO-arbetet banar väg för hotell, arrangemang och transporter i Malmö att bli mer hållbara.

Hållbarhet i tiden 

Butiker tar in och marknadsför Fair Trade-produkter och ekologiska alternativ därför att konsumenter frågar efter det. Hotell-och konferensgäster dricker gärna kranvatten och äter vegetariskt för att bidra till en bättre värld.

- Begreppet hållbarhet har gjort en resa från kostnad till ett kvitto på hög status i besöksnäringen.  Hållbarhet är inte bara ett måste utan en glödhet konkurrensfördel som bidrar till att dra stora evenemang och möten till Malmö. Dessa skapar fler jobb och ökar försäljningen i staden och det skapar tillväxt. Så idag är jag stolt över mina medarbetare som har drivit detta och glad för det erkännande vi har fått som hållbar destination, säger Ann Nyström, destinationschef i Malmö.

En stads populäritet i mötes- och konferensbranschen påverkas av internationella rankinglistor. Den som inte syns där blir inte ens aktuell för överväganden. Listor på hållbara destinationer har idag stor betydelse nationellt och internationellt.

Hållbarhet en konkurrensfördel

Malmö Turism har fångat bollen och gett sig in i hållbarhetsarbetet när de drog igång arbetet med att ISO 20121-certifiera verksamheten. Syftet är att tillsammans med besöksnäringen bli ännu bättre på att arbeta hållbart, ur ekologiskt, ekonomiskt och socialt perspektiv.

- Vi vill bidra till att utveckla Malmö som en hållbar destination, säger Marie Holmberg, hållbarhetsansvarig på Malmö Turism.

Med hjälp av ledningssystemet ”ISO 20121” har Malmö Turism systematiskt genomlyst sin verksamhet och börjat jobba med hållbar destinationsutveckling med de metoder och verktyg som systemet erbjuder.

- Certifieringen garanterar att det hållbarhetsarbete som görs av Malmö Turism är utfört korrekt. För besökare, konferens- och arrangemangsköpare ger de rätt förutsättningar att kunna genomföra ett hållbart arrangemang, om de vill, förklarar Susanna Winblad från Miljöförvaltningen som är ett stöd i processen.

Lätt att göra rätt

Arbetet med certifieringen har först och främst berört Malmö Turism och dess medarbetare men har också fått spridning i hotell- och besöksnäringen i hela staden.

- Vi har ett stort nätverk inom branschen och i samverkan med näringen bygger vi Malmö som en hållbar destination. Det får andra att inspireras, säger Marie Holmberg, Hållbarhetsansvarig.

Ett exempel var i maj när Malmö Turism bjöd in branschen till en halvdag på temat ”Malmö – en hållbar besöksstad”.

- Vi fyllde 150 platser och intresset var och är jättestort. Hållbarhetsfrågorna är i allas medvetande. Deltagarna fick inspirationsföreläsningar och en konkret lista med enkla tips om vad man kan göra i sin egen verksamhet, avslutar Marie Holmberg.

  • * ISO = International Organization for Standardization, ISO 20121