Publicerad 2017-07-17 15:21

Senast uppdaterad 2017-07-18 09:32

De gör journalistik om hur det är att vara ung i Malmö

Redaktörerna Celia Boltes och Elin Wieslander på Ung i Malmö-redaktionen.

Fler platser att hänga på, bättre jobbmöjligheter för unga och vikten av förebilder var några av ämnena som lyftes på Ung i Malmös första workshop. Efter tre veckors intensivt arbete var det dags för Ung i Malmö-journalisterna att berätta om hur det är att vara just ung i Malmö.

Projektet, som pågår under sommaren, går ut på att utbilda unga Malmöbor i journalistik och sedan låta dem arbeta som journalister under några veckor. Redaktionen, som består av totalt 30 ungdomar mellan 13 och 15 år från den kommunala sommarlovssatsningen ”Sommarpraktik i grundskolan”, publicerar sina reportage, bilder och krönikor på den egna sajten ungimalmo.se. Arbetet leds av redaktörerna Celia Boltes och Elin Wieslander från Journalistutbildningen vid Lunds universitet.

– Ungdomarna har fått välja sina ämnen och komma på idéer själva, men vi har såklart funnits som bollplank och handledare. Vi började med en veckas intensivutbildning i bland annat intervjuteknik, källkritik och olika genrer. Sedan har vi haft två veckor då de producerat journalistik utifrån vad de lärt sig, berättar Celia Boltes.

Redaktörkollegan Elin Wieslander framhåller samtidigt vikten av att inte stirra sig blind på olika journalistiska ramar och genrer.

– Vårt mål är att bredda det till att handla om berättande, det är inte formen som är det viktiga, säger hon.

Ämnena har varierat, från fidget spinners till ryktesspridning om olika skolor, och man har också haft ambitionen att sprida ut sin bevakning runt om i stan.

– Det är viktigt att våra unga journalister får ta sig an uppgiften på sitt eget sätt. Och jag kan säga att vi är jätteglada när vi tittar på sajten och ser vad vi har lyckats åstadkomma, säger Celia Boltes.

15-åriga Ali Abas har stått för en av redaktionens största scoop. Ung i Malmö var först med nyheten om att hundratals elever flyttas från Borgaskolan till Pauliskolan på grund av renovering – en nyhet som sedan plockades upp av bland annat Sydsvenskan.

– Jag hade hört ett rykte om det och ville kolla om det var sant, vi har ju pratat om källkritik. Så jag ringde till en massa folk på gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen och fick sedan tag i en rektor som skickade beslutet till mig, berättar Ali Abas som nu jobbar på en uppföljningsartikel.

Under den avslutande workshopen var bland annat representanter från fritidsförvaltningen och ett antal unga ledare som jobbar med sommarens gratisaktiviteter på plats för att prata mer om hur Malmö kan bli en bättre plats för unga. Vad som gör att man besöker en fritidsgård, större möjlighet att åka kollektivtrafik och ungas känsla av delaktighet var några frågor som togs upp. Just det sistnämnda var något som 14-åriga Finon Alkabawi tog fasta på.

– Det är viktigt att vi känner att vi är med i samhället och att vi blir lyssnade på – som här till exempel, konstaterade hon.

Fakta

Projektet Ung i Malmö drivs av Malmö stad i samarbete med Journalistutbildningen vid Lunds universitet och finansieras av den statliga sommarlovssatsningen som administreras av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF). I Malmö stad samordnas detta av kultur- och fritidsförvaltningarna.
Redaktionen håller till på Media Evolution City från 26 juni till 11 augusti 2017. Måndagen den 24 juli börjar den andra gruppen sin jobbperiod. Även denna omgång kommer att avslutas med en workshop.

Fakta

Projektet Ung i Malmö drivs av Malmö stad i samarbete med Journalistutbildningen vid Lunds universitet och finansieras av den statliga sommarlovssatsningen som administreras av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF). I Malmö stad samordnas detta av kultur- och fritidsförvaltningarna.Redaktionen håller till på Media Evolution City från 26 juni till 11 augusti 2017. Om en vecka börjar den andra gruppen sin jobbperiod. Även denna omgång kommer att avslutas med en workshop.