Publicerad 2017-08-23 11:17

Senast uppdaterad 2017-11-28 14:38

Krafttag mot sexuellt ofredande

Socialarbetare för ungdomar var på plats varje dag under Malmöfestivalen. Foto: Kajsa Hägg

De senaste två åren har sexuellt ofredande på festivaler diskuterats mycket, något som arrangörerna på Malmöfestivalen tagit fasta på. De arbetsgrupper som arbetar med festivalen får utbildning i hur de ska förebygga ofredande, samt hur de ska agera om någon blir utsatt.

En viktig del i det här arbetet är socialarbetare för ungdomar, som förutom att vara med och hålla i utbildningen också var på plats på festivalområdet. Jämfört med förra året tycker de som arbetar med festivalen att de har ett bättre samarbete.

– Det finns en tydlig rutin om något skulle hända som alla är inkörda i, eftersom vi arbetade på ett liknande sätt förra året, säger Adelina Abazi, samordnare för socialarbetare för ungdomar.

Socialarbetare för ungdomar märker en klar skillnad från tidigare år vad gäller de andra arbetsgrupperna som arbetar med festivalen.

– Tidigare år har mycket fokus legat på våld och fylla. I år ser vi en tydligare samverkan mellan olika aktörer och att alla har en högre kompetens i hur vi bemöter sexuella ofredanden, säger Klara Ljungberg, socialsekreterare.

Klara Ljungberg och Adelina Abazi på socialarbetare för ungdomar. Foto: Kajsa Hägg

Festivalledningen arbetar hårt för att uppmärksamma och förebygga sexuellt ofredande. Men Adelina Abazi påpekar att sexuellt ofredande inte är ett festivalproblem utan ett samhällsproblem, något hennes kollega håller med om.

– Många som blir utsatta tänker att det är något de får räkna med. Vuxna har ett ansvar att i alla sammanhang markera att det är oacceptabelt, säger Klara Ljungberg.

Befinner sig där ungdomar är

Socialarbetare för ungdomar är en uppsökande verksamhet som är på plats där ungdomar befinner sig. De är verksamma året om och är ute på staden för att öka tryggheten bland de unga och hjälpa de som behöver det. De jobbar också förebyggande.

– Våra samtal med ungdomar kan handla om nästan vad som helst. Det kan vara allt ifrån sex och heder till musik. Vi arbetar också med att förhindra rekrytering till kriminella nätverk och alkohol- och drogförebyggande, säger Klara Ljungberg.

– Man kan komma till oss om man behöver hjälp med något eller bara vill ha någon att prata med, säger Adelina Abazi.

Även föräldrar kan höra av sig om de behöver hjälp och råd med frågor som rör deras barn. De tycker också att föräldrar borde prata med sina barn om vilka attityder de har kring sex, samtycke, droger etc. Att lämna och hämta samt hålla kontakten under kvällen är en annan sak som vuxna kan göra för att öka tryggheten för sina ungdomar när de är ute.

– Ungdomar lyssnar på sina föräldrar även om de kanske inte visar det. Var nyfiken och ta reda på din ungdoms inställning till olika frågor, säger Klara Ljungberg.

Fakta socialarbetare för ungdomar

Socialarbetare för ungdomar är ute tisdag till torsdag 13.30 till 24, samt fredag och lördag 14:30 till 01. Du når dem på 070-600 35 36, spara gärna numret i din mobil.