Publicerad 2017-10-16 11:39

Senast uppdaterad 2017-10-16 11:51

Är du beredd?

Innehåll i krislåda

Den 16 oktober startar en krisberedskapsvecka där Malmöborna ges möjligheter att lära sig om hur de kan förbereda sig en kris och hur de kan att packa en egen krislåda.

Vuxna med egna hushåll är målgruppen för kampanjen, som vill få Malmöborna att fundera över hur de skulle hantera en situation med brist på mat, vatten, ström, värme och/eller brist på kommunikationsmöjligheter.

- Även om Sverige och Malmö har en god krisberedskap är den också beroende av att vi tillsammans tar ansvar. Därför vill vi med denna kampanj öka kunskapen om hur människor påverkas av och kan förbereda sig för en kris, förklarar Jonas Hult, Malmö stads trygghets- och säkerhetschef.

Initiativet till en krisberedskapsvecka kommer från regeringen, som genom MSB (Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap), uppmanar kommunerna att genomföra egna kampanjer.

Är du beredd? är budskapet som kommer att synas på olika platser runt om i Malmö och i media. Checklistor på vad som bör ingå i en krislåda kommer att delas ut under veckan.

Men har Malmö stads trygghets- och säkerhetschef själv packat sin krislåda?

- Självklart, med små medel som extra batterier, stearinljus, kex och konserver samt enkel matlagningsförmåga med gas- eller kolgrill, klarar man sig långt, säger Jonas Hult.

Medarbetare från Malmö stad och Civilförsvarsförbundet kommer att finnas på plats enligt nedan för att svara på Malmöbornas frågor. Där kommer också finnas möjlighet att delta i en tävling där vinsten är en packad krislåda.

  • Stadsbiblioteket, måndag 16 och tisdag 17 oktober 13.00-16.00
  • Mobilia, onsdag 18 och torsdag 19 oktober 12.00-19.00
  • Rosengårds centrum fredag 20 oktober 12.00-19.00.

Medarrangörer under krisberedskapsveckan är VA SYD, Räddningstjänsten Syd och Civilförsvarsförbundet.