Publicerad 2017-11-15 09:17

Senast uppdaterad 2017-12-27 13:26

Ungdomar och fyrverkerier – olagligt och farligt

Vet du att det är olagligt i Sverige att smälla raketer och fyrverkerier på andra dagar än nyårsafton? Och att den som är under 18 år varken får köpa eller använda fyrverkerier? Och att enbart de som har tillstånd får sälja fyrverkerier?

Under vintermånaderna är det vanligt att barn och ungdomar smäller smällare och fyrverkerier. Det händer att det smälls under skoltid och på skolgårdar, men även kvällstid runt om i Malmö. Miljöer där barn och ungdomar vistas ska vara trygga.

Malmö stad arbetar förebyggande kring dessa trygghetsfrågor tillsammans med Polisen, Region Skåne, Räddningstjänsten och Tullen.

Varje år skadas runt 100 människor så allvarligt av fyrverkerier att de behöver uppsöka en akutmottagning. De vanligaste skadorna är bränn- och sårskador på ögon, öron, händer och fingrar. Fyra av tio som skadas av fyrverkerier är under 18 år och de allra flesta är pojkar.

De som skadas är alltså ofta ungdomar som faktiskt inte får använda fyrverkerier. Åskådare drabbas nästan lika ofta som de som avfyrat fyrverkerierna.

Prata hemma om riskerna med smällare och fyrverkerier. Ungdomar under 18 år, framför allt unga pojkar, är de som skadas oftast av fyrverkerier.

Här finns information på flera språk och kontaktuppgifter dit du kan vända dig om du behöver stöd och hjälp