Tips och teman

Vi som jobbar på biblioteken i Malmö gillar att läsa och att spela tv-spel. Vi älskar film och musik. Här finns lite av det vi gillar.

 1. Här tipsar vi om böcker och en tidskrift med HBTQ-tema.

  En Pride-flagga
 2. Malmö och Skåne är fantastiskt på sommaren. Passa på att läsa eller lyssna på en bok som utspelar sig i Malmö eller hitta ett nytt utflyktsmål i närheten.

  tre peroner går på en strand
 3. Dröm dig bort till andra världar - fantastiska eller bara annorlunda.

  temabild fantasy
 4. Dagens världspolitiska strömningar för tankarna till mellankrigstiden - om att skuldbelägga ”de andra” och om yttrandefrihetens gränser.

  temabild 30-talets återkomst
 5. Det är svårt att skriva noveller. Snabbt måste författaren fånga läsaren och förmedla sitt budskap innan berättelsen, ibland efter några få sidor, tar slut.

  temabild noveller
 6. Djur förekommer i olika skepnader i litteraturen. Här skildras de som byte, farliga vilddjur, mat, forskningsobjekt, förmänskligade varelser och älskade husdjur.

  temabild djur i litteratur
 7. ”Kärlek med förhinder” är ett klassiskt tema i litteraturen sedan antikens dagar. Här följer tips på sju romaner från 1800-talet och framåt.

  temabild
 8. En bok kan vara en tidsmaskin. Tag plats och låt dig färdas till spännande platser, avgörande händelser och intressanta möten med människor från svunna sekler.  

  temabild
 9. Nyfiken på biografier? Här tipsar vi om spännande och intressanta personer ... den perfekta höstläsningen!

  Bild på ordet biografi i utdrag ur en bok
 10. På hyllan med kriminologi hittar du ”verklighetens deckare”.

  bild Kriminologi
 11. Vill du veta mer om Malmös nutid och historia? Eller kanske få tips på romaner med malmötema? Vi tipsar om böcker där vår stad står i centrum.

  Foto på Hyllie vattentorn
 12. Här hittar du tips på bra böcker, filmer, bloggar med mera på temat demokrati, engagemang och rättigheter.

  En kvinna som ropar i en megafon
 13. Kärlek, olycka, glädje, spänning och sorg. Här hittar du tips på ungdomsböcker och andra böcker som verkligen är värda att läsa.

  En kille som sitter och läser
 14. Är du nyfiken på poesi? Här kan du få tips på bra dikter, poeter och hur du själv kan komma igång med att skriva dikter!