Tips och teman

Vi som jobbar på biblioteken i Malmö gillar att läsa och att spela tv-spel. Vi älskar film och musik. Här finns lite av det vi gillar.

 1. Den 6 december firar Finland 100 år av självständighet. Här tipsar vi om några böcker – alla finns både på finska och svenska på biblioteket – som skildrar olika skeden från svält till klimathot.

  temabild Finland 100 år
 2. Funderar du på att börja äta mer vegeteriskt? Eller bara äta mer god och grön mat? Då är denna tipssida något för dig. Här har vi valt ut bra böcker med enkla och inspirerande recept för dig som är nyfiken grön.


  Foto på vackert uppradade grönsaker
 3. Augustpriset är ett pris som belönar och sätter fokus på de bästa nyutkomna böckerna på svenska varje år. Här hittar du 2017 års pristagare och juryns motivering.


  Foto på augustpristagarna 2017
 4. #MeToo är kampanjen på sociala medier där kvinnor delar med sig av erfarenheter av sexuella övergrepp. Här tipsar vi om böcker som handlar om olika härskartekniker och om effektiva motstrategier.

  Bild med rosa bakgrund och svart text med orden #metoo
 5. Det är nu hundra år sedan man i Ryssland avverkade inte bara en, utan två revolutioner ...

  temabild ryssland de senaste 100 åren
 6. Funderar du på att starta eget? Kanske ett eget kafé, bli professionell festfixare eller driva en e-butik? Här har vi samlat inspirerande tips på vad du skulle kunna jobba med!


  Bild på en penna och en teckning som föreställer en lysande glödlampa
 7. Här hittar du nyinköpt material på biblioteken i Malmö. Du kan prenumerera på en eller flera av listorna om du vill hålla koll på vad som köps in i ditt favoritämne.

 8. Vilka böcker är de mest populära på biblioteket just nu? Vår topplista ger svar!

 9. Höststormar och Halloween - hoppas att något av dessa blodiga boktips faller dig i smaken!

  temabild skräck
 10. Höstmörkret är här och det är dags att krypa upp i favoritfåtöljen med en bok ...

  temabild mysdeckare
 11. Det sägs att ett gott skratt förlänger livet. Vad som är roligt är dock personligt. Förhoppningsvis kan dessa lästips passa just dig. Döm själv!

  Bild på serieruta. Bildlänk till tips på roliga böcker
 12. Att se en film baserad på en bok är förstås en annan upplevelse än att läsa boken ...

  temabild filmade böcker
 13. Mest levande, men även en död och en anonym författare, är aktuella på sommarens och höstens Författarscen på Stadsbiblioteket. Här är tips på böcker av några av dem.

  temabild hösten på författarscenen
 14. Här tipsar vi om böcker och en tidskrift med HBTQ-tema.

  En Pride-flagga
 15. Dröm dig bort till andra världar - fantastiska eller bara annorlunda.

  temabild fantasy
 16. Dagens världspolitiska strömningar för tankarna till mellankrigstiden - om att skuldbelägga ”de andra” och om yttrandefrihetens gränser.

  temabild 30-talets återkomst
 17. Det är svårt att skriva noveller. Snabbt måste författaren fånga läsaren och förmedla sitt budskap innan berättelsen, ibland efter några få sidor, tar slut.

  temabild noveller
 18. Djur förekommer i olika skepnader i litteraturen. Här skildras de som byte, farliga vilddjur, mat, forskningsobjekt, förmänskligade varelser och älskade husdjur.

  temabild djur i litteratur
 19. ”Kärlek med förhinder” är ett klassiskt tema i litteraturen sedan antikens dagar. Här följer tips på sju romaner från 1800-talet och framåt.

  temabild
 20. En bok kan vara en tidsmaskin. Tag plats och låt dig färdas till spännande platser, avgörande händelser och intressanta möten med människor från svunna sekler.  

  temabild
 21. Nyfiken på biografier? Här tipsar vi om spännande och intressanta personer ... den perfekta höstläsningen!

  Bild på ordet biografi i utdrag ur en bok
 22. På hyllan med kriminologi hittar du ”verklighetens deckare”.

  bild Kriminologi
 23. Vill du veta mer om Malmös nutid och historia? Eller kanske få tips på romaner med malmötema? Vi tipsar om böcker där vår stad står i centrum.

  Foto på Hyllie vattentorn
 24. Här hittar du tips på bra böcker, filmer, bloggar med mera på temat demokrati, engagemang och rättigheter.

  En kvinna som ropar i en megafon
 25. Kärlek, olycka, glädje, spänning och sorg. Här hittar du tips på ungdomsböcker och andra böcker som verkligen är värda att läsa.

  En kille som sitter och läser
 26. Här hittar du våra nyhetslistor på nyinköpt poesi. För dig som gillar poesi och vill ha koll på vad som är aktuellt.