Tips och teman

Vi som jobbar på biblioteken i Malmö gillar att läsa och att spela tv-spel. Vi älskar film och musik. Här finns lite av det vi gillar.

 1. Det är svårt att skriva noveller. Snabbt måste författaren fånga läsaren och förmedla sitt budskap innan berättelsen, ibland efter några få sidor, tar slut.

  temabild noveller
 2. Världsbokdagen är en internationell temadag som infaller den 23e april varje år. Dagen till ära tipsar vi om bra berättelser från hela världen.

  logga
 3. I samband med att den romska nationaldagen firas den 8 april tipsar bibliotekarierna om böcker som uppmärksammar romernas liv och historia.


 4. Djur förekommer i olika skepnader i litteraturen. Här skildras de som byte, farliga vilddjur, mat, forskningsobjekt, förmänskligade varelser och älskade husdjur.

  temabild djur i litteratur
 5. ”Kärlek med förhinder” är ett klassiskt tema i litteraturen sedan antikens dagar. Här följer tips på sju romaner från 1800-talet och framåt.

  temabild
 6. Ett litet urval av starka berättelser i form av biografier, autofiktiva romaner, tecknade serier och dokumentär litteratur. Om att aldrig glömma och om rätten till ett värdigt liv.

  temabild
 7. Det kommer ut tusentals böcker i Sverige varje år. Är det möjligt att välja en enda favorit?  Vi har gjort ett försök. Här är bibliotekariernas favoritböcker från 2016.

 8. En bok kan vara en tidsmaskin. Tag plats och låt dig färdas till spännande platser, avgörande händelser och intressanta möten med människor från svunna sekler.  

  temabild
 9. Tänd en brasa, kryp upp i favoritfåtöljen och läs en bok från Finland på svenska eller finska!

  Sytytä takkaan tuli, ota mukava asento suosikkinojatuolissasi ja lue kirja Suomesta – suomeksi tai ruotsiksi!

  temabild
 10. Nyfiken på biografier? Här tipsar vi om spännande och intressanta personer ... den perfekta höstläsningen!

  Bild på ordet biografi i utdrag ur en bok
 11. Här tipsar vi om några böcker som tar upp frågor om tryckfrihet och yttrandefrihet i Sverige och världen.

  tips och teman bild
 12. Vad är det vi äter egentligen … vi lägger allt mindre pengar på livsmedel. Vem bestämmer vad vi ska äta?

  bild på sidan om mat och makt
 13. På hyllan med kriminologi hittar du ”verklighetens deckare”.

  bild Kriminologi
 14. Vill du veta mer om Malmös nutid och historia? Eller kanske få tips på romaner med malmötema? Vi tipsar om böcker där vår stad står i centrum.

  Foto på Hyllie vattentorn
 15. Här hittar du tips på bra böcker, filmer, bloggar med mera på temat demokrati, engagemang och rättigheter.

  En kvinna som ropar i en megafon
 16. Kärlek, olycka, glädje, spänning och sorg. Här hittar du tips på ungdomsböcker och andra böcker som verkligen är värda att läsa.

  En kille som sitter och läser
 17. Är du nyfiken på poesi? Här kan du få tips på bra dikter, poeter och hur du själv kan komma igång med att skriva dikter!