Åreta bästa böcker 2016

Det kommer ut tusentals böcker i Sverige varje år. Är det möjligt att välja en enda favorit?  Vi har gjort ett försök. Urvalet innehåller romaner, noveller och en faktabok. Här är våra tips:

 1.  Italo Calvinos debutroman, för första gången i svensk översättning: Tioårige Pin bor med sin prostituerade syster i ett krigshärjat Italien. En av hennes kunder är tysk soldat och när Pin stjäl hans pistol dras han in i en våldsam och kryptisk vuxenvärld. En enkel berättelse på ytan, komplex på djupet.

  Johan Odén, Bellevuegårdsbiblioteket

  Läs som Bok | e-Bok

  Omslagsbild till "Stigen där spindlarna bygger bon"
 2. De oroliga

  av Linn Ullmann

  En flicka växer upp med skilda föräldrar i Oslo, New York och på Fårö. Föräldrarna är kärleksfulla men upptagna av sina konstnärliga arbeten. När flickan är vuxen vill hon ge ut en bok tillsammans med pappan, men han hinner bli för gammal och glömsk och den färdiga boken blir hennes egen berättelse. 

  Maria Sandelin, Stadsbiblioteket

  Omslaget till De oroliga
 3. Min mors självbiografi

  av Jamaica Kincaid

  En mäktig roman om Xuela som föds på den karibiska ön Dominica. Xuela hanterar moderns för tidiga död och sin ensamhet genom att hänge sig åt allt sinnligt. Hon upptäcker sin sexualitet och omfamnar den utan skam. En kraftfull berättelse om kolonialisering, slaveri och hårda mänskliga villkor.

  Kristina Lindelöf, Kirsebergsbiblioteket

  Läs som  Bok | e-Bok

  Omslaget till Min mors självbiografi
 4. Adua

  av Igiaba Scego

  Aktuell och välskriven roman om migration, rasism och identitet. Den italienska koloniseringen av Somalia belyses, när vi får följa tre personer som under olika tidsepoker lämnar Somalia för en ny tillvaro i Italien. Adua drömmer om att bli en ny Marilyn Monroe. Somaliska ord och uttryck berikar berättelsen.

  Nina Olsson, Stadsbiblioteket

  Läs som Bok | Talbok (Daisy)

  omslaget till Adua
 5. Handbok för städerskor

  av Lucia Berlin

  Lucia Berlin (1936-2004) var en mästerlig novellist som ofta hämtade inspiration ur sitt eget händelserika liv. Äntligen finns det ett urval av författarens verk  i svensk översättning. Klas Östergren bidrar med ett intressant förord i boken. Läs och låt dig beröras av dessa roliga, sorgliga, drastiska och osentimentala berättelser.

  Suzanne Mortensen, Stadsbiblioteket

  Omslag till Handbok för städerskor
 6.  av Torbjörn Andersson - (Del 1 kom 2011 och handlar bland annat om Malmö)

  Hur präglar vår lokala identitet svenska fotbollslag? Genom media, publik, politik och sponsring framträder här en bild av hur vi uppfattar våra fotbollslag i en allt mer glokaliserad värld. Efter att ha läst boken drog fotbollsjournalisten Robert Laul följande slutsats: stockholmare begriper sig inte på fotboll.

  Jan Olsson, Stadsbiblioteket

  Läs som Bok | Talbok (Daisy)

  Omslagsbilden till ”Spela fotboll bondjävlar!”