Biografier

Huvudbildbiografier

Nyfiken på biografier? Här tipsar vi om spännande och intressanta personer ... den perfekta höstläsningen!

 1. Hanns och Rudolf

  av Thomas Harding

  Hanns Alexander växte upp i en välbärgad judisk familj i Berlin, men flydde på 1930-talet till London. Rudolf Höss var bondsonen som tog värvning och senare blev kommendant i Auschwitz. Efter krigsslutet 1945 är Höss på flykt undan rättvisan och Hanns Alexander är den som ska fånga honom. För första gången berättas hela historien om gripandet av en nazismens värsta förbrytare.

  omslagsbild
 2. Den gripande historien om Mary Bell, som i 11-årsåldern dödade två småpojkar i Newcastle. Vi får följa Marys liv från en miserabel barndom där hon utsätts för grova övergrepp, genom rättegång och dom och till slut livet som villkorligt frigiven med utbytt identitet. Boken baseras på samtal som författaren hade med Mary Bell under flera år.

  Läs som Bok 

  omslagsbild
 3. Born to run

  av Bruce Springsteen

  Bruce Springsteens skriver om uppväxten i Freehold, New Jersey, där fattigdom och faror satte igång hans fantasi, och om den dröm som väcktes första gången han såg Elvis Presley uppträda i tv. Han skildrar de tidiga årens kamp för att bli musiker och bildandet av The E Street Band. För första gången berättar han också om de personliga motgångar som inspirerat hans mest kända verk, inte minst låten Born to run.

  Läs som Bok | På engelska

  omslagsbild
 4. Åtta år efter karriärens slut diagnosticeras den före detta fotbollspelaren på elitnivå Klas Ingesson med obotlig benmärgscancer. Många människor trodde på hans förmåga att klara av svårigheter. Men de visste inte vem han egentligen var. Här berättar Klas om sig själv och sin sista match i livet. Begreppet att göra sitt bästa fick en ny innebörd för honom.

  omslagsbild
 5. Det är svårt att inte bli berörd när författaren Jeanette Winterson berättar om sin tuffa uppväxt som adoptivbarn i ett strängt frireligiöst hem i Manchester. Litteraturen, det egna författandet och en varm kärleksrelation med en kvinna lindrar smärtan men ger ingen varaktig bot. Kan kontakten med den biologiska mamman läka såren?

  Läs som Bok | Talbok (Daisy)

  omslagsbild
 6. 1977 flyttar Someth Huor tillbaka till sitt gamla hemland Kambodja för att stödja de röda khmerernas revolution. Vid ankomsten fängslas han på falska grunder och snart upphör kontakten med släkt och vänner i Europa. 28 år senare reser sonen Jesper till Phnom Penh på jakt efter pappan och för att försöka förstå dennes livsval.

  Läs som Bok

  omslagsbild
 7. H som i hök

  av Helen Macdonald

  Historikern Helen Macdonald berättar om saknaden efter en älskad pappa som oväntat gick bort. Pappans stora intresse var att träna rovfåglar för jakt. Helen har tidigare provat på den svåra falkenerarkonsten men nu går hon in för uppgiften med liv och lust. Utflykterna till vildmarken med duvhöken Mabel hjälper henne att få distans till sorgen.

  Läs som Bok | E-bok | Talbok (Daisy)

  omslagsbild
 8. Pingvinlektionerna

  av Tom Michell

  En sann historia som utspelar sig i Argentina under pågående militärkupp. Läraren Tom räddar en oljeskadad pingvin som smugglas in på internatskolan där han jobbar. Den sociala pingvinen blir snart en förebild som ingjuter mod i en hel skola under en svår och farlig tid. Charmigt och tänkvärt.

  Läs som Bok | E-bok | Talbok (Daisy)

  omslagsbild
 9. Denna biografi över Astrid Lindgren från 2014, skriven av dansken Jens Andersen, var den första som kommit ut i ett nordiskt land på 40 år. Boken ger en fördjupad bild av människan Astrid, inte minst av det allvar och den sorg som gjorde henne till den författare hon var. Samtidigt är detta en skildring av 1900-talets Sverige.

  Läs som Bok | Talbok (Daisy)

  omslagsbild
 10. Tills vingen brister

  av Yrsa Stenius

  Den världsberömde svenske tenoren Jussi Björling dog 1960, endast 49 år gammal, efter ett utbrännande liv där ångest och alkohol gick hand i hand med stor skaparkraft. Detta är en personligt skriven biografi, där också författarens relation till Björlings musik och livshistoria kommer fram.

  Läs som Bok | E-bok | Talbok (Daisy)

  omslagsbild