Läs om Malmö

Foto på Hyllie vattentorn

Foto: Werner Nystrand

Är du ute efter nyheter om malmölitteratur så har du kommit rätt. Här hittar du tips om nyutkomna böcker, ibland även media i annan form, med lokal anknytning. Genom aktuella händelser vill vi också ge en fördjupning genom att väcka äldre böcker till liv och förnyat intresse.

 1. Staden och kapitalet

  av Ståle Holgersen

  De senaste decennierna har Malmö gått från tung industristad till, ja vadå? Kunskapsstad, evenemangsstad, ekologisk stad – buden om bilden av Malmö är många. Här ges en ekonomisk och social historia om tillståndet i staden. Kulturgeografen Ståle Holgersen breddar berättelsen och ger malmöbilden ett marxistiskt filter.

  Läs som Bok | Talbok (Daisy)

  omslaagsbild
 2. Efter sprängningen av strejkbrytarfartyget Amalthea 1908 blev den tjugoårige Anton Nilsson, som den siste i Sverige, dömd till döden. Åttio år senare kunde han sitta hemma i Årsta och konstatera att livet tagit ett antal vändningar. Han frigavs av regeringen Eden-Branting 1917 och for senare till revolutionens Ryssland som stridsflygare för de röda.

  Läs som Bok

  omslagsbild
 3. Malmö cooking

  av Titti Qvarnström

  Det kokar, puttrar, fräser och gror för fullt i matmalmö. Michelinstjärnan i Pildammsparken, Titti Qvarnström, pratar med branschkompisar och guidar oss runt bland sina kulinariska favoriter. En get vid Saltimporten. En palsternacka på Möllan. En druvklase i Klagshamn. Recept får vi också med oss.

  Läs som Bok

  omslagsbild
 4. Framtidsstaden

  av Lars Åberg

  Vart är den här staden på väg? Malmö växer så det knakar - nya människor, nya stadsdelar. Utveckling, integration och kunskap i den ena änden - segregation, utanförskap och en uppåtgående våldsspiral i den andra. Efter nästan 60 år i staden försöker Lars Åberg få svar på sina frågor om vad som håller på att ske i Malmö. 

  Läs som Bok

  omslagsbild
 5. Wage slaves

  av Daria Bogdanska

  En självupplevd berättelse om Darias flytt till Malmö. Det blir en osäker tillvaro med svartanställning på en av Möllans krogar, men också förälskelse, fester och nya vänner. Daria har gått på Kvarnby Serieskola och genom serierutor och pratbubblor skildrar hon livet som ung invandrad kvinna i prekariatets Malmö.

  Läs som Bok

  omslagsbild
 6. Det fanns en tid då man hittade stora delar av Malmös nöjesliv i Lund. Killarna Anders, Tomas, Anders och Lars ville annorlunda och skakade liv i Malmös musikaliska livescen. Det startade på Pireus vid stadionområdet för att fortsätta som KB Erikslust 1982 och vidare till Bergsgatan 1993. Här får vi 25 år av rockklubbshistoria.

  Läs som Bok

  omslagsbild
 7. Det är nu över ett år sedan det stora lägret för hemlösa EU-migranter revs i Malmö. Gina Ionesco är en av dem som bodde där. I journalisten Erika Oldbergs bok Jag är Gina. En berättelse om överlevnad och skam i Europa får vi följa hennes vardag under två års tid.

  Läs som Bok | Talbok (Daisy)

  omslagsbild
 8. av Andreas Rasmussen

  Showan Shattak har aldrig varit rädd för att säga vad han tycker. Det får konsekvenser. En marsnatt 2014 slås hans skalle och liv i bitar. Han överlever närmast mirakulöst. Vägen tillbaka blir givetvis lång och mödosam. Men stödet han får är häpnadsväckande, inte minst från fotbollsläktarna. Kämpa Showan!  

  Läs som Bok

  Bokomslag
 9. Den sista divan: boken om Anita Ekberg

  av Lars Hector med Christel Persson

  Diva, enligt NE: ” känd person som i medvetande om sin storhet utvecklar påfrestande manér”. En på pricken beskrivning av Miss Hipp 1949. Anita tog steget från Rostorp till Rom och in i filmbranschen. Hon badade i fontäner, prydde filmaffischer, löpsedlar och biobesökarna vallfärdade till salongerna.

  Läs som Bok

  omslagsbild
 10. Ribersborgs kallbadhus: och badvanor genom tiderna

  Lars-Gunnar Bengtsson och Per Jönsson (red.)

  I över hundra år har malmöborna i strida strömmar trampat bryggans plankor fram till Ribbans kallbadhus. Boken berättar i ord och bild denna kulturinstitutions långa och händelserika historia. Vi får också höra röster från dagens besökare om livet på bastulavar och soldäck.  

  Läs som Bok

  omslagsbild