Läs om Malmö

Foto på Hyllie vattentorn

Foto: Werner Nystrand

Är du ute efter nyheter om malmölitteratur så har du kommit rätt. Här hittar du tips om nyutkomna böcker, ibland även media i annan form, med lokal anknytning. Genom aktuella händelser vill vi också ge en fördjupning genom att väcka äldre böcker till liv och förnyat intresse.

 1. Framtidsstaden

  av Lars Åberg

  Vart är den här staden på väg? Malmö växer så det knakar - nya människor, nya stadsdelar. Utveckling, integration och kunskap i den ena änden - segregation, utanförskap och en uppåtgående våldsspiral i den andra. Efter nästan 60 år i staden försöker Lars Åberg få svar på sina frågor om vad som håller på att ske i Malmö. 

  Läs som Bok

  omslagsbild
 2. Wage slaves

  av Daria Bogdanska

  En självupplevd berättelse om Darias flytt till Malmö. Det blir en osäker tillvaro med svartanställning på en av Möllans krogar, men också förälskelse, fester och nya vänner. Daria har gått på Kvarnby Serieskola och genom serierutor och pratbubblor skildrar hon livet som ung invandrad kvinna i prekariatets Malmö.

  Läs som Bok

  omslagsbild
 3. Det fanns en tid då man hittade stora delar av Malmös nöjesliv i Lund. Killarna Anders, Tomas, Anders och Lars ville annorlunda och skakade liv i Malmös musikaliska livescen. Det startade på Pireus vid stadionområdet för att fortsätta som KB Erikslust 1982 och vidare till Bergsgatan 1993. Här får vi 25 år av rockklubbshistoria.

  Läs som Bok

  omslagsbild
 4. Det är nu över ett år sedan det stora lägret för hemlösa EU-migranter revs i Malmö. Gina Ionesco är en av dem som bodde där. I journalisten Erika Oldbergs bok Jag är Gina. En berättelse om överlevnad och skam i Europa får vi följa hennes vardag under två års tid.

  Läs som Bok | Talbok (Daisy)

  omslagsbild
 5. av Andreas Rasmussen

  Showan Shattak har aldrig varit rädd för att säga vad han tycker. Det får konsekvenser. En marsnatt 2014 slås hans skalle och liv i bitar. Han överlever närmast mirakulöst. Vägen tillbaka blir givetvis lång och mödosam. Men stödet han får är häpnadsväckande, inte minst från fotbollsläktarna. Kämpa Showan!  

  Läs som Bok

  Bokomslag
 6. Den sista divan: boken om Anita Ekberg

  av Lars Hector med Christel Persson

  Diva, enligt NE: ” känd person som i medvetande om sin storhet utvecklar påfrestande manér”. En på pricken beskrivning av Miss Hipp 1949. Anita tog steget från Rostorp till Rom och in i filmbranschen. Hon badade i fontäner, prydde filmaffischer, löpsedlar och biobesökarna vallfärdade till salongerna.

  Läs som Bok

  omslagsbild
 7. Ribersborgs kallbadhus: och badvanor genom tiderna

  Lars-Gunnar Bengtsson och Per Jönsson (red.)

  I över hundra år har malmöborna i strida strömmar trampat bryggans plankor fram till Ribbans kallbadhus. Boken berättar i ord och bild denna kulturinstitutions långa och händelserika historia. Vi får också höra röster från dagens besökare om livet på bastulavar och soldäck.  

  Läs som Bok

  omslagsbild
 8. Det medeltida Malmö

  av Sven Rosborn

  Han är författaren som bokstavligen grävt där han stod. Med spade och pensel i hand fick Sven Rosborn uppdraget i mitten på sjuttiotalet att bygga upp den medeltida arkeologin i Malmö. Här berättar han om många års arkeologiskt detektivarbete i stadens undre värld.

  Läs som Bok

  Bokomslag
 9. Vän av ordning

  av Henrik Bromander

  Joel är en ung man som lever stora delar av sitt digitala liv bland nättroll och Flashbacksidor på den politiskt extremistiska högerkanten. Livet AFK (Away From Keyboard) utspelas mestadels i Malmö. Under en resa till Thailand träffar han Sunee och livet blir plötsligt komplicerat. Detta är den andra romanen i en triologi om unga män i vår tid.

  omslagsbild
 10. I denna DVD får vi följa med ner i Sydsvenskans bildarkiv. Kriminalreportern Ulf Mattsson guidar oss genom skånska brottsplatser. I Malmö tar han oss med till bland annat NK-rånet och mordet på en Securitasväktare samt seriemorden på Malmö Östra Sjukhus.

  Se på DVD

  omslagsbild