Läs om Malmö

Foto på Hyllie vattentorn

Foto: Werner Nystrand

Är du ute efter nyheter om malmölitteratur så har du kommit rätt. Här hittar du tips om nyutkomna böcker, ibland även media i annan form, med lokal anknytning. Genom aktuella händelser vill vi också ge en fördjupning genom att väcka äldre böcker till liv och förnyat intresse.

 1. Himmelsblått

  av Greger Larsson

  Någon kanske blir glad, någon kanske besviken, men den här boken handlar inte om Malmö FF. Efter några år i Chicago är Greger Larsson tillbaka i Malmö. I boken gör han nedslag i staden han vuxit upp i. En slags biografi och tidsresa om hur Malmö förändrats och gestaltar sig. Den vänder sig till gamla och nya malmöbor.

  Läs som Bok

  omslagsbild
 2. Malmö Folkets park

  av Sverker Haraldsson

  På en bild i boken blickar boxaren Muhammad Ali koncentrerat framåt, ett annat foto visar när popgruppen ABBA hoppar runt i buskagen. Kända som okända, många är de som besökt Sveriges äldsta folkrörelseskapade folkpark. Här presenteras alla delar av parken: Far i Hatten, Moriskan, Amiralen, Nöjesteatern och så vidare.

  Läs som Bok

  omslagsbild
 3. Kronprinsen byggdes för en mängd olika aktiviteter. Denna bok lägger fokus på show- och varietérestaurangen som gladde malmöborna under 30 år. I boken paraderar gräddan av svensk underhållningselit tillsammans med några internationella inslag. Sist ut på scen var Siv Malmkvist i december 1991.

  Läs som Bok

  omslagsbild
 4. Författaren letar svar på frågor om sin släkt: föräldrar, farfar och farmor. Skådeplatsen är i första hand det Möllevången där Stig Hansén tillbringat en stor del av sitt liv. Med Möllevångstorget som nav tar sig berättelsen vidare och vi får mycket nostalgisk igenkänning i form av Gagarin, tidningen Arbetet och Nisse Hult.

  Läs som Bok | e-Bok

  omslagsbild
 5. Mitt under brinnande krig invigdes Malmö Stadsteater 1944. Idag känner vi byggnaden som Malmö Opera och här får vi en inblick i ord och bild om vad de sysslar med före, under och efter föreställningarna. Att man bygger dekor och stämmer instrument låter ganska rimligt. Men kanske höjer någon ett ögonbryn över att det produceras honung och öl på operan.

  Läs som Bok

  omslagsbild
 6. Natten undrar vem jag är

  av Fredrik Ekelund

  Kriminalpoliserna Hjalmar Lindström och Monica Gren är på banan igen. För sjätte gången får vi följa med runt i det kriminella Malmö. Den här gången med den irakiska familjen Ibn Khaled i en av huvudrollerna. Från balkongen i Kroksbäck får de syn på ett brutalt mord, eller…

  Läs som Bok

  omslagsbild
 7. Staden och kapitalet

  av Ståle Holgersen

  De senaste decennierna har Malmö gått från tung industristad till, ja vadå? Kunskapsstad, evenemangsstad, ekologisk stad – buden om bilden av Malmö är många. Här ges en ekonomisk och social historia om tillståndet i staden. Kulturgeografen Ståle Holgersen breddar berättelsen och ger malmöbilden ett marxistiskt filter.

  Läs som Bok | Talbok (Daisy)

  omslaagsbild
 8. Efter sprängningen av strejkbrytarfartyget Amalthea 1908 blev den tjugoårige Anton Nilsson, som den siste i Sverige, dömd till döden. Åttio år senare kunde han sitta hemma i Årsta och konstatera att livet tagit ett antal vändningar. Han frigavs av regeringen Eden-Branting 1917 och for senare till revolutionens Ryssland som stridsflygare för de röda.

  Läs som Bok

  omslagsbild
 9. Malmö cooking

  av Titti Qvarnström

  Det kokar, puttrar, fräser och gror för fullt i matmalmö. Michelinstjärnan i Pildammsparken, Titti Qvarnström, pratar med branschkompisar och guidar oss runt bland sina kulinariska favoriter. En get vid Saltimporten. En palsternacka på Möllan. En druvklase i Klagshamn. Recept får vi också med oss.

  Läs som Bok

  omslagsbild
 10. Framtidsstaden

  av Lars Åberg

  Vart är den här staden på väg? Malmö växer så det knakar - nya människor, nya stadsdelar. Utveckling, integration och kunskap i den ena änden - segregation, utanförskap och en uppåtgående våldsspiral i den andra. Efter nästan 60 år i staden försöker Lars Åberg få svar på sina frågor om vad som håller på att ske i Malmö. 

  Läs som Bok

  omslagsbild