Läs om Malmö

Foto på Hyllie vattentorn

Foto: Werner Nystrand

Är du ute efter nyheter om malmölitteratur så har du kommit rätt. Här hittar du tips om nyutkomna böcker, ibland även media i annan form, med lokal anknytning. Genom aktuella händelser vill vi också ge en fördjupning genom att väcka äldre böcker till liv och förnyat intresse.

 1. Det är nu över ett år sedan det stora lägret för hemlösa EU-migranter revs i Malmö. Gina Ionesco är en av dem som bodde där. I journalisten Erika Oldbergs bok Jag är Gina. En berättelse om överlevnad och skam i Europa får vi följa hennes vardag under två års tid.

  Läs som Bok | Talbok (Daisy)

  omslagsbild
 2. av Andreas Rasmussen

  Showan Shattak har aldrig varit rädd för att säga vad han tycker. Det får konsekvenser. En marsnatt 2014 slås hans skalle och liv i bitar. Han överlever närmast mirakulöst. Vägen tillbaka blir givetvis lång och mödosam. Men stödet han får är häpnadsväckande, inte minst från fotbollsläktarna. Kämpa Showan!  

  Läs som Bok

  Bokomslag
 3. Den sista divan: boken om Anita Ekberg

  av Lars Hector med Christel Persson

  Diva, enligt NE: ” känd person som i medvetande om sin storhet utvecklar påfrestande manér”. En på pricken beskrivning av Miss Hipp 1949. Anita tog steget från Rostorp till Rom och in i filmbranschen. Hon badade i fontäner, prydde filmaffischer, löpsedlar och biobesökarna vallfärdade till salongerna.

  Läs som Bok

  omslagsbild
 4. Ribersborgs kallbadhus: och badvanor genom tiderna

  Lars-Gunnar Bengtsson och Per Jönsson (red.)

  I över hundra år har malmöborna i strida strömmar trampat bryggans plankor fram till Ribbans kallbadhus. Boken berättar i ord och bild denna kulturinstitutions långa och händelserika historia. Vi får också höra röster från dagens besökare om livet på bastulavar och soldäck.  

  Läs som Bok

  omslagsbild
 5. Det medeltida Malmö

  av Sven Rosborn

  Han är författaren som bokstavligen grävt där han stod. Med spade och pensel i hand fick Sven Rosborn uppdraget i mitten på sjuttiotalet att bygga upp den medeltida arkeologin i Malmö. Här berättar han om många års arkeologiskt detektivarbete i stadens undre värld.

  Läs som Bok

  Bokomslag
 6. Vän av ordning

  av Henrik Bromander

  Joel är en ung man som lever stora delar av sitt digitala liv bland nättroll och Flashbacksidor på den politiskt extremistiska högerkanten. Livet AFK (Away From Keyboard) utspelas mestadels i Malmö. Under en resa till Thailand träffar han Sunee och livet blir plötsligt komplicerat. Detta är den andra romanen i en triologi om unga män i vår tid.

  omslagsbild
 7. I denna DVD får vi följa med ner i Sydsvenskans bildarkiv. Kriminalreportern Ulf Mattsson guidar oss genom skånska brottsplatser. I Malmö tar han oss med till bland annat NK-rånet och mordet på en Securitasväktare samt seriemorden på Malmö Östra Sjukhus.

  Se på DVD

  omslagsbild
 8. Marias tårar

  av Olle Lönnaeus

  I bok nummer två fortsätter kriminalarna Jonny Lilja och Eva Ström sitt polisiära värv i Malmös undre värld. Vid Ribbans kallbadhus hittas en död man fastfrusen i isen. Ytterligare ett mord i en Bunkeflostrandsvilla och Lilja går plötsligt från att jaga mördare till att själv bli den jagade.

  Läs som Bok | Talbok (Daisy)

  omslagsbild
 9. Samhällsgränser

  av Mikael Stigendal

  Ojämlikheten ökar. Fördelningen minskar. Klyftorna vidgas. Varför blir trångboddheten allt större i vissa bostadsområden men inte i andra? Varför ökar medellivslängden i vissa stadsdelar men inte i andra? Varför väljer vissa ungdomsgrupper att utsätta blåljuspersonal för stenkastning? Stigendal söker frågor och svar i exemplet Malmö.

  Läs som Bok

  omslagsbild
 10. Den unge Zlatan

  regi: Fredrik Gertten & Magnus Gertten

  I början av filmen sitter fotbollsproffset Yksel Osmanovski och pratar allvar med en gymnasieelev från Borgarskolan. Den unge killen lovar att satsa på skolan, men det blev fotboll, fotboll och fotboll. Tack för det. Med nya intervjuer och gamla klipp följer filmbröderna Gertten den unge Zlatan från Malmö FF via Ajax till Juventus.

  Se på DVD

  omslagsbild