Filmade böcker

temabild filmade böcker

Att se en film baserad på en bok är förstås en annan upplevelse än att läsa boken. Läser du boken skapar du dina egna bilder. I bästa fall kan filmen tillföra en ny dimension. Ibland blir det en helt ny berättelse.

 1. Den förlorade trädgården

  av Giorgio Bassani

  Året är 1938. I Italien håller fascismen på att ta makten och allt hårdare lagar stiftas mot judarna i landet. Berättaren ser tillbaka på åren då han besökte adelsfamiljen Finzi-Contini och spelade tennis i deras muromgärdade trädgård. Han minns framför allt sin stora och omöjliga kärlek, den hemlighetsfulla och briljanta Micòl. En italiensk klassiker.

  Film (DVD):  Den förbjudna trädgården i regi av Vittorio De Sica

  Läs som Bok | Talbok (Daisy)

  omslagsbild
 2. På ett sjukhus i Baltimore i USA föds en dag ett mycket ovanligt spädbarn. Benjamin Button är nämligen vid födseln en gammal man i en babys kropp. Han kommer att leva sitt liv baklänges och blir med tiden allt yngre. Denna klassiska kortnovell är full av dråpliga och absurda situationer, samtidigt som den är en tankeväckande bok om livets olika åldersfaser.

  Film (DVD): Benjamin Buttons otroliga liv i regi av David Fincher

  Läs som Bok | e-Bok | e-Ljudbok

  omslagsbild
 3. Juliet möter mannen i sitt liv under en ödesdiger tågresa och de får dottern Penelope. När fadern plötsligt förolyckas ute till havs väljer dottern att utan förklaring bryta kontakten med sin mor. Tre sammanhängande noveller om frihetslängtan och en komplex mor- och dotterrelation. Den spanska filmen Julieta av Pedro Almodóvar bygger på dessa tre noveller

  Film (DVD): Julieta i regi av Pedro Almodóvar

  omslagsbild
 4. Kvinnan på tåget

  av Paula Hawkins

  Rakel är 34 år, frånskild, arbetslös och har problem med alkoholen. Varje dag stiger hon på samma tåg till London, för att inför omgivningen ge sken av att allt är som vanligt. En dag blir hon vittne till en fruktansvärd händelse som har att göra med en kvinnas försvinnande. Men hon kan inte minnas vad hon fått se. En spännande historia med oväntade vändningar.

  Film (DVD): Kvinnan på tåget i regi av Tate Taylor

  omslagsbild
 5. Yarden

  av Kristian Lundberg

  Yarden är en stor omlastningsplats för bilar i Malmös vindpinade hamnområde. Författaren som själv tog anställning här, har dokumenterat de fruktansvärda arbetsvillkor som rådde under denna tid. En stark berättelse om samhällets underbetalda proletariat, som tvingas arbeta under de hårdaste förhållanden och när som helst kan bli avskedade. 

  Film (DVD): Yarden i regi av Måns Månsson.

  omslagsbild
 6. Carol

  av Patricia Highsmith

  En berättelse om en omöjlig kärlekshistoria mellan två kvinnor, som utspelar sig i 50-talets New York. Therès, en ung kvinna som drömmer om ett mer meningsfullt liv arbetar på ett stort varuhus på Manhattan. Där möter hon en dag Carol, en välklädd dam som är fast i ett misslyckat äktenskap. Blickar utväxlas och de stämmer träff. En roman med kultstatus i Hbtq-kretsar. 

  Film (DVD): Carol i regi av Todd Haynes

  Läs som Bok

  omslagsbild
 7. Olive Kitteridge

  av Elisabeth Strout

  Olive Kitteridge och hennes man Henry är ett omaka par, som mot alla odds varit gifta i 25 år. Olive är en barsk, pensionerad mattelärare med humörsvängningar som ofta kommer på kant med sin omgivning. Maken Henry är en vänlig och omtyckt apotekare i staden där de bor, där alla känner alla. En lågmäld och skimrande berättelse som är allt annat än förutsägbar. 

  Film (DVD): Olive Kitteridge i regi av Lisa Cholodenko.

  Läs som Bok | e-Bok | Talbok (Daisy)

  omslagsbild