Författare på höstens Författarscen

temabild hösten på författarscenen

Mest levande, men även en död och en anonym författare, är aktuella på sommarens och höstens Författarscen på Stadsbiblioteket. Här är tips på böcker av några av dem.

 1. Mannen utan ansikte

  av Masha Gessen

  Masha Gessen är journalist, författare, hbt-aktivist och skarp Putin-kritiker. I den här boken från 2012 tecknar hon ett porträtt av Putin och hans väg till makten. Den ryske presidenten framstår som en cynisk och skrupelfri ledare i en totalitär stat där oliktänkande tystas och dödas. Gessen är rysk-amerikan och bor i dag i USA.

  Läs som Bok | e-Bok | Talbok (Daisy)

  omslagsbild
 2. Anders Behring Breiviks terrordåd i juli 2011 förändrade Norge för alltid. Åsne Seierstad har för den här boken intervjuat människor i Breiviks närhet, och hon har även haft tillgång till sekretessbelagda dokument. Parallellt med skildringen av Breiviks liv berättas om några av offren för dåden.

  omslagsbild
 3. Det gemensamma för berättelserna i den här boken är otroliga sammanträffanden. Auster skriver stillsamt och underfundigt om hur slumpen griper in i människors liv, och han hävdar dessutom att berättelserna är sanna. Det handlar om honom själv och om människor i hans närhet, om barndomen, skrivande och en tavla av Matisse.

  Läs som Bok | Talbok (Daisy)

  omslagsbild
 4. The rules do not apply : a memoir

  av Ariel Levy                                             

  Ariel Levy har allt när livet plötsligt slås i spillror: en fru, ett barn på väg, ett intressant jobb som reporter på The New Yorker, en tillvaro med middagar och resor. Den här självbiografin är en ärlig och skakande men också humoristisk berättelse om sorg, och om hur det ändå är möjligt att resa sig igen.

  omslagsbild
 5. Min fantastiska väninna

  av Elena Ferrante

  Lila och Elena växer upp i fattiga kvarter i efterkrigstidens Neapel. Lila är ledaren – snabb, djärv och elak. Flickorna blir vänner men också rivaler. De är båda begåvade, men deras liv kommer att ta sig olika ut. Detta är den första delen av fyra i Elena Ferrantes omtalade och älskade serie.

  omslagsbild
 6. När Theodor Kallifatides i början på 00-talet skrev den här tankeboken, som samtidigt formar sig till en självbiografi, hade han bott i Sverige i 36 år. På en vacker, associativ och avklarnad prosa försöker författaren ringa in exilen och beskriva sitt förhållande till det nya och det gamla hemlandet.

  Läs som Bok | e-Bok | Talbok (Daisy)

  omslaagsbild
 7. Alefen

  av Jorge Luis Borges

  Den argentinske författaren Jorge Borges skrev inte mycket under sin livstid, men det han skrev fick kultstatus. Det var det korta formatet som var hans – dikter, noveller och essäer. I den här boken spränger fantasin verklighetens gränser i noveller om hämnd, mord och passion och om människor som dör två gånger.

  Läs som Bok | e-Bok

  omslagsbild