Jultips

tema bild

Vilket är det bästa sättet att komma i julstämning? För en bokälskare är svaret givet. Genom att läsa om julen så klart. Här följer tips på två romaner, ett par spännande deckare, en novellsamling, en skildring av en historisk fotbollsmatch i ingenmansland i december 1914 och en värmande berättelse om en katt i ett vinterkallt London.

 1. Jul med Bob 

  av James Bowen

  Varför är julen så speciell? Kanske den gatusmarte hittekatten Bob kan visa vägen? Detta är tredje boken om Bob, som har varit författarens ständige följeslagare och skyddsängel i svåra tider. Här går äventyren vidare där Bob med intelligens och humor öppnar sin människoväns ögon för viktiga sanningar.

  Läs som Bok | e-Bok | Talbok (Daisy)

  omslagsbild
 2. Poirots jul

  av Agatha Christie

  Att den gamle mannen hade så mycket blod i sig! ”Poirots Jul” är en doldis i deckardrottningen Agatha Christies omfattande produktion, men innehåller allt en äkta pusseldeckare bör innehålla. Ett engelskt gods, en mördad (och elak) godsherre samt ett tiotal misstänkta. Och så mästerdetektiven Poirot förstås!

  Läs som Bok | e-Bok | Talbok (Daisy)

  omslagsbild
 3. Änglarösten

  av Arnaldur Indridason

  Julen står för dörren när en vaktmästare blir knivmördad på ett hotell i Reykjavik.  När kriminalpolis Erlendur och hans kollegor börjar nysta i fallet upptäcker de ett tragiskt öde. Den mördade har en gång haft en karriär som gossopran, hårt driven av sin far. Som vuxen har han levt som en enstöring. Vem har velat döda honom?

  Läs som Bok | Ljudbok (CD)

  omslagsbild
 4. Boken innehåller 19 noveller och dikter från de senaste 150 åren. Bland författarna märks Heinrich Böll, H.C. Andersen, Tove Jansson och Sonja Åkesson. Kryp upp i soffan med glögg och pepparkakor inom räckhåll. Läs tyst för dig själv eller högt för familjen. Julen är här!

  Läs som Bok

  omslagsbild
 5. God jul : en berättelse

  av Jonas Karlsson

  Denna kortroman är en satir över trögheten i svensk byråkrati. Ett kommunalråd kommer på idén att lysa upp kommunhusets fasad med julljusstakar som bildar orden 'God Jul'. Idén verkar först lätt att genomföra, men den stöter på patrull i organisationens hierarkier där maktspel och grupptryck spelar en avgörande roll.

  omslagsbild
 6. Julmatchen på västfronten

  av Per Thermaenius

  Här berättas en märklig historia från 1:a världskrigets första jul. Soldaterna trodde att de skulle vara hemma vid det laget. Så blev det inte och tyska soldater dekorerade julgranar och julsånger hördes i skyttegravarna. Artilleriet tystnade. En fotboll plockades fram och under den plötsliga vapenvilan spelade tyskar och britter en match i ingenmansland.

  Läs som Bok

  omslagsbild
 7. Juloratoriet

  av Göran Tunström

  En skimrande värmländsk berättelse om kärlek och sorg. Den levnadsglada Solveig är på väg att sjunga med kören, när hon plötsligt blir ihjältrampad av framrusande kor. Hon lämnar ett enormt tomrum efter sig. Maken Aron orkar inte leva med sorgen och sonen Sidner söker i hela sitt liv efter en balans mellan ljus och mörker.

  omslagsbild