Kärlek med förhinder

temabild

”Kärlek med förhinder” är ett klassiskt tema i litteraturen sedan antikens dagar. Här följer tips på sju romaner från 1800-talet och framåt, där det än är samhällets regler och konventioner som sätter käppar i hjulen, än geografin, slumpen, kärleksbrist eller något annat. Ibland slutar det lyckligt men ofta inte, och enkelt är det aldrig.

 1. Americanah

  av Chimamanda Ngozi Adichie

  Ifemelu och Obinze blir förälskade när de är tonåringar i Nigeria. De skiljs åt när hon flyttar till USA och han inte kan följa efter för att han inte får visum. Efter många år möts de igen och ställs inför ett svårt beslut. Förutom en skimrande kärleksroman är detta en bitsk skildring av rasism och sexism.

  omslagsbild
 2. Anna Karenina

  av Lev Tolstoj

  Anna Karenina lever i ett glädjelöst äktenskap. När hon möter greve Vronskij på en bal inleder de en affär som trotsar alla konventioner. Denna roman, som kallats ”världens bästa”,  innehåller konturskarpa porträtt, starka känslor och en målande skildring av Sankt Petersburg under 1800-talets andra hälft.

  omslaagsbild
 3. Tant Julia och författaren

  av Mario Vargas Llosa

  Mario jobbar på en radiostation och drömmer om att bli författare. När han och hans fjorton år äldre och ingifta faster Julia förälskar sig i varandra, blir de motarbetade av omgivningen, men lyckas till slut ändå gifta sig. Detta är en burlesk och fartfylld roman som utspelar sig i 50-talets Lima.

  Läs som Bok | Talbok (Daisy)

  omslagsbild
 4. Kärleksroman

  av Carina Burman

  Kärleken slår ner som en bomb vid en dagishämtning eller en nattlig promenad och sedan är inget sig likt. Personerna i den här romanen är alla medlemmar i Rotary-klubben i Visby, och de får växelvis berätta historien om kärlek, om parbyten och katastrofer. Detta är en varm och underhållande berättelse med mörka stråk.

  omslagsbild
 5. Vinterträdgården

  av Christine Falkenland

  Laura arbetar på dagis och bor hemma hos sin pappa. Hon känner att något saknas. När hon möter den vackra Sharhzad, som jobbar i skolköket, är gift och mor till en son, drabbas hon av den stora passionen. Detta är en vacker och vemodig roman om två olyckliga kvinnor som finner varandra mot alla odds.

  Läs som Bok | Storstil | e-Bok | Talbok (Daisy)

  omslagsbild
 6. Madame Bovary

  av Gustave Flaubert

  När Madame Bovary kom ut 1856 åtalades författaren för osedlighet men frikändes, och boken blev en bästsäljare. Huvudpersonen är den uttråkade läkarfrun Emma Bovary som tillbringar sina dagar med att läsa kärleksromaner. Hon tar sig två älskare men ingen av dem kan stilla hennes längtan. Situationen blir alltmer ohållbar.

  omslagsbild
 7. Egenmäktigt förfarande

  av Lena Andersson

  Poeten och essäisten Ester Nilsson håller ett föredrag om konstnären Hugo Rask. Han sitter själv i publiken och efteråt möts de två. Ester anser sig vara en rationell person men trots det drabbas hon av en irrationell och destruktiv passion, som snart styr hela hennes liv. En intelligent roman skriven på ett avklarnat språk.

  omslagsbild