Kriminologi

bild Kriminologi

På hyllan med kriminologi hittar du ”verklighetens deckare”. Här finns faktaböcker om brotten, brottslingarna och deras offer.

 1. En mörk vinter i början på 90-talet sätter en okänd serieskytt Stockholm i skräck. Elva personer träffas av hans kulor. Dåden har rasistiska förtecken och Sverige är ett land försänkt i kris och social oro. Denna verklighetsthriller väver ihop en sjuk människas vansinnesdåd med ett febrigt samhällsklimat.

  Läs som Bok | Talbok (Daisy)

  omslagsbild
 2. Bodenfallet

  av Bodström & Lampers

  En ung kvinna hittas styckad och mördad i en skog utanför Boden. Misstankarna faller snabbt på en ung man som, mot sitt nekande, döms för dådet. Men hur mycket av sanningen kom egentligen fram? Bodenfallet är den första boken i serien Svenska brott som genomlyser kända svenska rättsfall.

  Läs som Bok | Talbok (Daisy)

  omslagsbild
 3. Den flerfaldigt prisbelönte journalisten Hannes Råstam blottlägger här rättsrötan kring fallet Thomas Quick. Det är en välskriven och skrämmande granskning som sannolikt medverkat till att Quick så småningom friades för samtliga mord. Råstam gick dessvärre ur tiden innan boken hann bli utgiven.

  omslagsbild
 4. För hundra år sedan kunde en fallen kvinna utan fast adress gripas av ordningsmakten och skickas på uppfostringsanstalt. I väntan på tvångssterilisering spärrades hon in för att genom hårt och disciplinerat arbete hålla tankarna rena från synd. Boken behandlar ett bortglömt och gripande stycke kvinnohistoria.

  omslagsbild
 5. Gomorra

  av Roberto Saviano

  Savianos granskning av den napolitanska Camorran har blivit en modern klassiker i genren. Sinnligt och närvarande målas ett initierat porträtt av Europas blodigaste organisation. Ett modigt reportage, som för författarens del inneburit dödshot och ett liv på ständig flykt undan maffian.

  omslagsbild
 6. Hinsehäxan

  av Lillemor Östlin

  Lillemor Östlin är den kvinna som tillbringat mest tid i svenskt fängelse. Här får du hennes historia: uppväxten, drogerna, och tiden bakom lås och bom. Hon har umgåtts med allt från samhällets olycksbarn till maktelit och säger sig ha haft en relation med förre justitieministern Lennart Geijer.

  omslagsbild
 7. När det inte fanns dödsstraff som skulle verkställas kunde bödelns uppgifter bestå i att dränka katter, kastrera hästar eller att tömma stadens latriner. Vem väljer ett sådant jobb? Följ med på en historisk djupdykning i ett udda yrke som länge var centralt i svensk rättsskipning.

  Läs som BokTalbok (Daisy)

  omslagsbild