Mat och makt

huvudbild på sidan

Vad är det vi äter egentligen … vi lägger allt mindre pengar på livsmedel. Vem bestämmer vad vi ska äta? Och med en historisk blick … Erlander bjöd Chrusjtjov på kaffe och småkakor under kalla kriget - mat och makt. Här får du tips på läsvärt om mat.

  1. Fest i fält

    av Sture Nilsson

    Snuskburk och ärtsoppa - för soldaten minst lika viktigt som bössa och kanon. Napoleon påstod att ”en armé marscherar på sin mage”. Efter ett fältslag i Lombardiet fick hans köksmästare göra det bästa av situationen, klassikern Kyckling á la Marengo var född. Vi blir trakterade mat- och militärhistoria.

    Läs som Bok

    omslagsbild
  2. Matens pris

    av Malin Olofsson och Daniel Öhman

    Två prisbelönta grävjournalister från Sveriges Radio undrar varför vi lägger en allt mindre del av våra inkomster på livsmedel: lågpriskött från Danmark, avräkningspris för mjölk i fritt fall, influgen peruansk sparris för några kronor. Har vi verkligen råd att betala så lite för vår mat?

    Läs som Bok

    omslagsbild
  3. Snabbmatslandet

    av Eric Schlosser

    Boken landade som ett glas Coca-Cola i fritösen. Det stänkte och sved på snabbmatskedjorna. Schlosser hittade E. coli-bakterier i hamburgarna, besökte den kemikaliska smakämnesindustrin i New Jersey och pratade med ekonomiskt hårt pressade bönder. Många läsare tar sig en funderare och ändrar matvanor.

    Läs som Bok | Talbok (Daisy)

    omslagsbild
  4. Hunger och törst

    av Richard Tellström

    Matkultur och måltidshistoria är temat i Tellströms bok. Kommersiell och offentlig verksamhet har en stark kulturell prägel på vårt sätt att äta. Boken tar exempelvis upp skolmåltider, rikskuponger, livsmedelsreklam och vilken momssats det skall vara på pizzan. Är det kanske dags för ett matkulturdepartement?

    Läs som Bok | e-Bok

    omslagsbild
  5. Det goda sovjetiska köket

    av Anya von Bremzen

    Författaren är matskribent och flydde Sovjet för USA med sin mamma 1974. Filtrerat genom kokkonst och livsmedelsköer ger hon sin bild av Sovjetunionens uppgång och fall. Vi får bland annat lära oss vad en Oliviersallad är och vad majonnäsburkar kunde användas till.

    omslaagsbild
  6. Tyst hav

    av Isabella Lövin

    Här får vi reda på hur fiskeindustrin tömmer hav och sätter ekosystem ur balans. Journalisten Isabella Lövin frågade experter och tittade ner i havsdjupen. De hittade knappt en torskstjärt. Med hjälp av boken blev Lövin miljöpartistisk makthavare och fann vägen till EU-parlamentet och vidare till en ministerpost i regeringen.

    Läs som Bok

    omslagsbild
  7. Matens makt

    av Leif Mannerström och Britt-Marie Mattsson

    Avtal och protokoll är inte det enda av vikt att lägga på bordet framför maktens kvinnor och män. Kniv och gaffel såväl som beslut skall fattas. Erlander bjöd Chrusjtjov på kaffe och småkakor under kalla kriget. Winston Churchill gillade consommé men avskydde redda soppor. Författarna bjuder på minnen och handfasta recept.

    Läs som Bok | Talbok (Daisy)

    omslagsbild