#MeToo

Bild med rosa bakgrund och svart text: #Metoo

#MeToo är kampanjen på sociala medier där kvinnor delar med sig av erfarenheter av sexuella trakasserier och övergrepp. På Twitter, Facebook och Instagram vittnar kvinnor från olika sammanhang och arbetsplatser om vad de varit med om. Dessa berättelser lämnar ingen oberörd men visar tydligt hur viktigt det är att bryta tystnadskulturen samt att hitta strategier och verktyg för att komma vidare. Här tipsar vi om böcker som handlar om olika härskartekniker och om effektiva motstrategier.

 1. Sedan teorin om de fem härskarteknikerna formulerades i slutet av 60-talet av den norska socialpsykologen Berit Ås, har begreppet fått enormt genomslag. Författarduon Rebecka Bohlin och Sara Berg har hållit workshops och föreläsningar om härskartekniker i femton år och mött hundratals kvinnor som berättat om sina erfarenheter av härskartekniker. Författarna ger tydliga exempel på hur härskartekniker används och hur de kan bemötas. 

  Läs som Bok

  Bokomslagsbild
 2. Boken hjälper dig att identifiera några av de vanligaste härskarteknikerna, men framför allt ger den dig idéer om hur du kan hantera dem när du eller någon i din närhet blir utsatt. Du får också tips på hur du kan arbeta med att förebygga att teknikerna får fäste på jobbet, i föreningen eller i kompisgänget. Oavsett om du är chef, ledare, medarbetare, suppleant eller bara en i gänget kan och måste du bidra till att sätta ramarna och spelreglerna för vad som ska gälla i din grupp.

  Läs som Bok

  Bokomslagsbild
 3. Bit inte ihop! : sätt gränser på jobbet

  av Rebecka Bohlin och Sara Berg

  Hur svarar du på en sexualiserad kommentar som kallas för skämt? Varför drabbas kvinnor oftare av värk i kroppen på grund av jobbet? Och hur kommer det sig att alla säger sig vara för jämställdhet men kvinnor ändå alltför ofta halkar efter i fråga om lön och karriär? Boken tar upp inspirerande historier om hur kvinnor kan sätta gränser i sin jobbvardag. Berättelserna varvas med en genomgång av olika strategier som kan användas på jobbet i stället för att bita ihop när det är något som känns fel.

  Läs som Bok | e-bok

  Bokomslagsbild
 4. Boken vänder sig till den som vill hantera härskartekniker utan att bli vare sig offer eller angripare samt till den som misstänker att han eller hon kan vara en omedveten härskare. Exempel ges samt förslag på hur man kan hantera olika situationer.

  Läs som Bok | e-bok | e-ljudbok

  Bokomslagsbild
 5. Sociala medier och härskartekniker

  av Annakarin Nyberg och Mikael Wiberg

  Bokens utgångspunkt är de handlingsutrymmen och härskartekniker som de sociala medierna möjliggör. Författarna presenterar tio härskartekniker som i dag utövas på nätet – och tio motstrategier för att utveckla ett bättre förhållningssätt till såväl subtila som tydliga härskartekniker i sociala medier.

  Läs som Bok

  Bokomslagsbild