Ryssland - de senaste 100 åren

temabild ryssland de senaste 100 åren

Det är nu hundra år sedan man i Ryssland avverkade inte bara en, utan två revolutioner. I februari störtades tsar Nikolaj II och i oktober (enligt den Julianska kalendern) tog bolsjevikerna över makten. Därefter har Ryssland varit en del av Sovjetunionen, medverkat i både världs- och kalla krig, för att sedan återgå till det Ryssland vi känner idag.

 1. Lenins resa

  av Catherine Merridale

  Våren 1917 tar sig Lenin med entourage från exilen i Zürich till Petrograd, nuvarande Sankt Petersburg. En revolutionsresa med stopp för smörgåsbord på Savoy i Malmö och kostymköp på PUB i Stockholm. Vi följer vägen till ett kommunistiskt maktövertagande där Vladimir Iljitj Uljanov kommer att leda bolsjevikerna.

  Läs som Bok | e-BokTalbok (Daisy)

  omslagsbild
 2. Björnen kommer!

  av Mattias Göransson

  Sveriges förhållande till den store grannen i öst har alltid varit kontroversiellt. I media har till synes märkliga händelser kopplade till Ryssland fått stort genomslag. Mattias Göransson har tittat närmare på ubåtar, sillstim, stridsflyg, kopplat till försvarsmakt och vapenindustri, och ger en alternativ bild av vad som döljer sig bakom rubrikerna.

  Läs som Bok

  omslagsbild
 3. Affischkonsten var en viktig del i den sovjetiska propagandaapparaten. Motiv både vackra och skrämmande. Ofta med militära, idrottsliga och politiska inslag. Ett tidsdokument i bild över den sovjetiska historien, skickligt gjorda av konstnärer/art directors som exempelvis de svenskättade bröderna Stenberg.

  Läs som Bok

  omslagsbild
 4. Putins folk

  av Kalle Knivilä

  Putins styre av Ryssland har, med all rätt, kraftigt ifrågasatts både i och utanför det egna landet. Men trots allt har stora delar av det ryska folket röstat på den forne KGB-agenten. SDS-journalisten Kalle Kniivilä reste ut på den ryska landsbygden för att få svar på varför Renat och Galina valde att lägga sina röster på Vladimir Putin.

  Läs som Bok | e-Bok | Talbok (Daisy)

  omslagsbild
 5. Kriget har inget kvinnligt ansikte

  av Svetlana Aleksijevitj

  Nobelpristagaren i litteratur 2015 har gett röst åt den miljon kvinnor som ingick i den sovjetiska armén under andra världskriget. Här intervjuas prickskytten Vera, pjäsbefälet Valentina och piloten Antonina som var med och räddade Sovjet och resten av Europa undan ett nazistiskt maktövertagande.

  omslagsbild
 6. Denne brittiske Tv-producent arbetade under nio år med underhållningsdokumentärer i Ryssland. Han betraktar samhället genom människorna han möter och ger en bild av hur dagens Ryssland fungerar och styrs. Ett absurt sammelsurium av politiska ideologier körd genom den Putinstyrda mediekvarnen.

  Läs som Bok | e-Bok | Talbok (Daisy)

  omslagsbild