Skräck

temabild skräck

Höststormar och Halloween. Hög tid att krypa upp i favoritfåtöljen och sätta huggtänderna i en skräckroman. Eller skräcknoveller, som är ett vanligt format i genren. Hoppas att något av nedan blodiga boktips faller dig i smaken!

 1. Kipling, den yngste nobelpristagaren genom tiderna, har skrivit så mycket mer än Djungelboken. Bland annat dessa sällsamma noveller på mardrömmens rand. Tropiskt febriga miljöbeskrivningar flyter samman med en suggestiv handling och skapar stämningsfull prosa. Morrowbie Jukes´ besynnerliga ridtur är gastkramande.

  Läs som Bok | Talbok (Daisy)

  omslagsbild
 2. Det är svårt att välja alster ur Lovecrafts produktion men den här samlingen bjuder på mycket av det som är så typiskt för författaren. Genom elva noveller sipprar Lovecrafts ”kosmiska skräck” ner mellan raderna för att droppa ner innanför kragen på läsaren. Ryslig litteratur detta, bokstavligen.

  Läs som Bok | e-Bok | Talbok (Daisy)

  omslagsbild
 3. En engelsk expedition bestämmer sig för att övervintra på norra Svalbard. I mitten av oktober går solen ner för att försvinna i fyra nattsvarta månader. På grund av sjukdom evakueras två av deltagarna och den unge Jack blir kvar ensam. Tror han. Men snart blir det allt mer uppenbart att han inte är det.

  omslagsbild
 4. Ett antal dysfunktionella individer och familjer delar trapphus. Här finns den fyrtiosexårige alkoholisten som bor hos sin mamma, misshandlade barn och en autistisk kvinna som inte fixar det sociala. Men det som börjar med tragisk socialrealism går långsamt, mycket långsamt, över i krypande skräck.

  omslagsbild
 5. Våran hud, vårat blod, våra ben

  av John Ajvide Lindqvist

  Klassfesten invaderas av zombies, en lastbilschaffis blir vampyr och varulvar sätter grannsämjan ur spel i lilla Rogsved. Låter det löjligt? Det är det inte. Ajvide Lindqvist har en frapperande förmåga att göra det otroliga troligt när han låter skräcken flytta in i det svenska folkhemmet.

  omslagsbild
 6. Skymningsporten

  av Jeanette Winterson

  Med Skymningsporten visar nobelpriskandidaten Jeanette Winterson att hon hanterar skräckgenren. Författaren är påläst, det märks, när hon kokar ihop magi med historiska fakta i häxprocessernas England. En till lika delar fanatisk och fasansfull brygd som fängslar till sista sidan.

  Läs som Bok | Pocket | Talbok (Daisy)

  omslagsbild
 7. Hemmet

  av Mats Strandberg

  Joel återvänder till hembyn efter några vilda år i Stockholm. Han ska hjälpa sin gamla mamma att sälja villan och flytta in på hemmet, Tallskuggan. Återkomsten rör upp känslor och på hemmet börjar de gamla att bete sig märkligt. Strandberg bjuder på skräckkamouflerad samhällskritik med omsorgsfullt uppbyggd spänning.

  omslagsbild