Tryckfrihet

huvudbild

Det fria ordet och rätten till fri information har fått extra uppmärksamhet under tryckfrihetsåret 2016, som firar att offentlighetsprincipen och den svenska tryckfrihetsförordningen fyller 250 år. Här tipsar vi om några böcker som tar upp frågor om tryckfrihet och yttrandefrihet i Sverige och världen.


 1. Detta är inte bara en bok för redaktionsledningar och tidningsstyrelser som utser ansvariga utgivare, utan den vänder sig också till studenter och journalister och andra medieintresserade som vill veta hur den unika svenska modellen med ansvarig utgivare fungerar.

  Läs som Bok

  omslagsbild
 2. Landets diktator har tystat all opposition och skapat en kontrollapparat som når långt bortom de geografiska gränserna. Tusentals flyr landet varje månad. Andra har likt journalisten Dawit Isaak fängslats. Ändå fortsätter många att försvara och hylla regimen. Hur hänger detta ihop?

  Läs som Bok 

  omslagsbild
 3. Den saudiarabiske bloggaren Raif Badawi skrev om sina tankar kring politik, religion och frihet. Han krävde i dessa bloggtexter saker som vi tar för givet: tolerans, pluralism, yttrandefrihet och mänskliga rättigheter. Därför dömdes han till tusen piskrapp och tio års fängelse, i praktiken en dödsdom.

  omslagsbild
 4. Här tecknas tryckfrihetens historia och man uppmärksammar de faser den gått igenom sedan boktryckarkonsten uppfanns fram till idag. Om den varierande synen på tryckfriheten och myter som omgett begreppet samt om Internets betydelse för det fria ordet.

  Läs som Bok

  omslagsbild
 5. Författaren tar upp ett tiotal uppmärksammade stämningsfall och diskuterar satirens roll i svensk media i dag. Om vad satir är, dess funktion för det fria ordet samt på vilka grunder juridisk bedömning görs vid anmälan om påhopp.

  Läs som Bok 

  omslagsbild