Ungdomssidan

Här berättar vi som jobbar på biblioteken om våra favoritböcker, filmer och serier.

 1. Hur är man egentligen sig själv? En fråga som nog de flesta har funderat på. Denna månads boktips handlar om just detta svåra – och viktiga!

  temabild
 2. Moa kan få veta varför hennes mamma lämnade henne för femton år sedan. Mamman är inte död som alla runt Moa trott, utan lever och vill träffas.

  puffbild
 3. 2016 är snart slut och det är dags för ungdomsbibliotekarierna att presentera sina favoriter från året.

  temabild
 4. Är det möjligt att resa genom tiden? Resor framåt och bakåt i tiden är en fascinerande tanke. Många har fantiserat och drömt om att uppfinna en tidsmaskin.

  temabild
 5. Visst är kärleken fantastisk? Men den kan också vara jobbig, på grund av osäkerhet på om ens känslor är besvarade eller på vad omgivningen ska säga.

  temabild
 6. Här får du tips på några faktaböcker som är värda lite extra uppmärksamhet som du inte bör missa. Hoppas de ska väcka din nyfikenhet och vem vet, ditt engagemang!

  bild på faktaillustration
 7. Den 19 oktober var Ruta Sepetys på Stadsbibliotekets författarscen och vi filmade det hela. Sepetys är en amerikansk författare med litauiskt påbrå som skriver historiska romaner för unga.

  Foto på Ruta Sepetys
 8. Att vara på flykt från sitt hemland är tyvärr något som alltför många människor har erfarenhet av, genom hela historien men inte minst de senaste åren. Här är några berättelser som skildrar hur en sådan tillvaro kan se ut.

  Händer som sträcker sig mot varandra med taggtråd i bakgrunden
 9. Facebook, Twitter, Snapchat och ’Insta’. Vi lever stor del av våra liv på internet. Många möjligheter och mycket kul, men ibland får man vara lite vaksam. Här är några lästips!

  En hand som pysslar med en telefon
 10. Det handlar om förväntningar, både höga och låga.  
  Själv har jag alltid en förväntning om att jag ska njuta varje sekund av sommaren, att det aldrig kommer att regna och att alla ska vara glada. Ha! Som om.


  Tjej med tubkikare
 11. Gillar du att läsa böcker på engelska? Här finns tips på bra ungdomsböcker på engelska.

 12. Glädje, ilska, hopp, förtvivlan och inte minst sorg … en riktigt bra bok väcker känslor och känns i magen. Visst är det skönt att gråta ibland,  fram med näsdukarna!

  temabild
 13. ... är något man kanske har lite blandade känslor inför. Sport är dramatiskt och kul, men kan också skapa prestationskrav och avundsjuka. 

  Bildlänk fötter i rosa gymnastikskor
 14. Den som precis som jag älskar tecknade serier har mycket att glädjas åt nuförtiden. Det kommer massor av bra böcker både på engelska och svenska, och det är kul att se alla olika sorters berättelser och tecknarstilar som ryms inom seriemediet

  Bild ur Gotham Academy
 15. Böcker som känns och som tar upp det tunga, hur det är att stå helt ensam i världen i allt för unga år och att inte ha någon annan än sig själv att förlita sig på, ska jag tipsa om här. Hoppas det känns. Hoppas du gillar.

  Foto på en tjej med ryggen mot kameran
 16. Tycker du av nån anledning att det känns ganska trögt att läsa? Du är inte ensam! Det är långt ifrån alla som lockas av böcker tjocka som tegelstenar. Och det är ju inte antalet sidor som är grejen – det är innehållet såklart!

  en kille som läser
 17. En klassiker måste inte vara jättegammal. Och vem vet vilka av dagens nya böcker som kommer att bli en klassiker så småningom? De här böckerna skrevs för ganska många år sedan men de berör, utmanar och förargar.

  Bokomslag