Författarscenen

Slå dig ner i Ljusets kalender, njut av stämningen och samtalen och ställ dina egna frågor till författarna.

Författarscenen på Stadsbiblioteket låter den svenska och översatta litteraturen stå i fokus. Du träffar både författare som skriver för en vuxen publik och författare som främst riktar sig till ungdomar.

På Författarscenen möter vi författare för ingående samtal och hör ofta även skådespelare läsa ur aktuella verk.

Vårprogrammet 2017

 1. Jonathan Safran Foer

  i samtal med Klaus Rothstein

  Sedan debuten som tjugofemåring med Allting är upplyst har Jonathan Safran Foer gått från att betraktas som litterärt underbarn till att vara en av litteraturvärldens mest omtalade författare.

  Onsdag 1 februari, klockan 20.00

 2. i samtal med Per Svensson

  Therese Bohman debuterade 2010 med den kammarspelsliknande romanen Den drunknade om attraktion, tystnad och svek. Efter tre publicerade romaner har Bohman hittat ett eget litterärt uttryck med förtätat språk och handling.

  Måndag 13 februari, klockan 19.00

  Lyssna på samtalet

 3. i samtal med Ika Johannesson

  Amerikanska Leslie Jamison är aktuell med en samling autoessäer där hon med stark röst utgår från sin egen smärta för att skildra andras – att bli misshandlad, genomgå en abort och alkoholmissbruk. 

  Måndag 20 mars, klockan 19.00

 4. i samtal med Athena Farrokhzad

  Sedan den uppmärksammade lyrikdebuten 2003 har Johannes Anyuru med rört sig mellan olika genrer. I vår är Anyuru aktuell med De kommer att drunkna i sina mödrars tårar – en roman om hopp och hopplöshet i dagens Europa, om vänskap och svek, och om terrorns och fascismens teater.

  Måndag 27 mars, klockan 19.00

 5. i samtal med Ingrid Elam

  I Och vad har det med mig att göra? närmar Batthyany sig sin egen familjs historia efter det att en kollega berättat för honom hur en äldre släkting, i andra världskrigets slutskede, deltog i ett fruktansvärt brott. En massaker på 180 judar. Batthyany skriver om hur han börjar resa bakåt i tiden för att nysta i händelsen vilket leder till att en bild av judehat och förföljelse i släkten tecknas.

  Tisdag 25 april, klockan 19.00

 6. Jason Diakité

  i samtal med Rakel Chukri

  Efter ett tiotal album, sju grammisar och en handfull P3 Guld-priser bokdebuterade Diakité förra året med En droppe midnatt. En gripande familjebiografi om härkomst, identitet, motstånd, rasism och längtan efter tillhörighet.

  Onsdag 17 maj, klockan 20.00

Har du missat något tidigare besök?
Eller vill du se eller höra din favoritförfattare igen?

Filmkamera

Många samtal filmas och du kan se dem på Stadsbibliotekets bambuserkanal.

Hörlurar

Du kan också lyssna på författarsamtalen.

Författarscens facebooksida uppdaterar vi regelbundet med nyheter om våra program.

 |