Författarscenen

Slå dig ner i Ljusets kalender, njut av stämningen och samtalen och ställ dina egna frågor till författarna.

Författarscenen på Stadsbiblioteket låter den svenska och översatta litteraturen stå i fokus. Du träffar både författare som skriver för en vuxen publik och författare som främst riktar sig till ungdomar.

På Författarscenen möter vi författare för ingående samtal och hör ofta även skådespelare läsa ur aktuella verk.

Sommaren och hösten 2017

 1. Få författare idag fortsätter att fascinera och gäcka sina läsare som Paul Auster. Med romaner, memoarer, poesi, essäsamlingar och filmmanus har han skrivit in sig i litteraturhistorien och i det närmaste blivit kultförklarad.

  Måndag 28 augusti, klockan 19.00 i Ljusets kalender

  Paul Auster. Foto Lotte Hansen
 2. Nobelpristagaren, människorättskämpen och advokaten  Shirin Ebadi gästar Författarscenen i samband med PEN-konferensen Finding Room for Common Ground.

  Tisdag 29 augusti, klockan 19.00 i Ljusets kalender

 3. The New Yorker-reportern Ariel Levy undersöker vad som händer när begäret och längtan möter verkligheten och rannsakar med drabbande uppriktighet händelser som format henne. Föräldrarnas relation, barndomens upptäckarlust, tonårens leda och den brinnande längtan bort.

  Torsdag 19 oktober, klockan 19.00 i Ljusets kalender

  Ariel Levy. Foto: David Klagsbrun
 4. Vem är personen Elena Ferrante? Det kommer vi inte heller denna kväll få reda på, men väl vem författaren Ferrante är. Hennes svenska förläggare Gunilla Sondell och kvartettens översättare Johanna Hedenberg samtalar med Torbjörn Flygt.

  Panelsamtal i Ljusets kalender. 24 oktober, klockan 18.00

  Bokomslag
 5. Sergej Lebedev är en av få ryska författare i sin generation som behandlar arvet från Sovjettiden, vilket har kommit att märka honom som dissidentförfattare. I sin debutroman Vid glömskans rand närmar han sig just den del av den ryska historien som försökt förträngas.

  Onsdag 25 oktober, klockan 19.00 i Ljusets kalender

  Foto på Sergej Lebedev
 6. I flera romaner har Kallifatides återvänt till sin barndoms miljöer i Grekland och har även gjort ömsinta porträtt av sina föräldrar. I sin senaste bok Ännu ett liv har han drabbats av skrivkramp och återvänder till sitt modersmål för att hitta tillbaka till skrivglädjen.

  Tisdag 7 november, klockan 19.00 i Ljusets kalender

  Theodor Kallifatides. Foto Caroline Andersson
 7. Möt den afghanske journalisten Wali Arian, som efter att ha rapporterat om talibanernas systematiska övergrepp mot civilbefolkningen tvingats i exil. Runtom i världen fängslas, förföljs och mördas författare och skribenter endast för sin handling att uttrycka sig i skrift.

  Fängslade författares dag.
  Onsdag 15 november kl. 19.00 i Röda rummet

  Wali Arian. Foto. Fredrik Elg
 8. I höst är Gessen aktuell med Framtiden är historia – Det totalitära Rysslands återkomst, en reportagebok där Gessen följer fyra personers liv, kamp och förhoppningar i dagens Ryssland. Ett Ryssland där president Putin inom loppet av en generation återskapat en totalitär stat genom att demontera valsystemet, ta kontroll över ekonomin, medierna och den lagstiftande makten.

  Onsdag 29 november, klockan 19.00 i Ljusets kalender

  Foto på Masha Gessen
 9. Den här kvällen möts översättaren och poeten Lasse Söderberg, redaktör Oscar Hemer och författaren och kritikern Gabriella Håkansson för att samtala om det unika med Borges författarskap och hur det än idag påverkar aspirerande kollegor.

  Panelsamtal i Röda rummet. 5 december, klockan 18.00

  Bokomslag

Har du missat något tidigare besök?
Eller vill du se eller höra din favoritförfattare igen?

Filmkamera

Många samtal filmas och du kan se dem på Stadsbibliotekets bambuserkanal.

Hörlurar

Du kan också lyssna på författarsamtalen.

Författarscens facebooksida uppdaterar vi regelbundet med nyheter om våra program.

 |