Evenemang

Här hittar du alla större händelser på Katrinetorp under 2016. Sidan uppdateras kontinuerligt, aktuella föreläsningar listas separat.

Mod och modernitet – 1900-talets djärva konstnärinnor

17 juni - 7 augusti

Claes Moser med målning av Tora Vega Holmström. Foto: Helén Pe

Claes Moser med målning av Tora Vega Holmström. Foto: Helén Pe

Det krävdes mod och nyfikenhet för att lyckas som kvinna och konstnär inom det konstnärliga avantgardet. De kvinnor som sökte nya vägar för konstnärliga uttryck tog många gånger betydligt större risker än sina manliga kollegor när de ifrågasatte de traditionella konstbegreppen. Deras konst kunde alltid kritiseras – just för att den skapats av kvinnor. Av de kvinnliga konstnärer som stod i frontlinjen för nytänkande och experimenterade är många bortglömda idag. Nu finns chansen att upptäcka dem på nytt! De verk som visas under årets sommarutställning på Katrinetorp är ett personligt urval från konstexperten Claes Mosers samling.

Entré 60 kr. Öppet kl 12-17  Stängt midsommarafton och midsommardagen.

Musik i sommarkväll: Edda Magnason + Johan Lindström

1 augusti kl 19.30

Edda Magnason och Johan Lindström. Foto: Niclas Lindström

Foto: Niclas Lindström

Duon Edda Magnason och Johan Lindström gör en unik och intim spelning på Katrinetorp, tillsammans med stråkar från Österlenkvartetten. Edda Magnason är verksam som låtskrivare, artist och skådespelare, känd bl a för sin kritikerrosade roll i filmen om Monica Zetterlund. Hennes musik har beskrivits som eklektisk och detaljrik pop, med inslag från bland annat filmmusik och jazz. Musikern, producenten och kompositören Johan Lindström är verksam inom många olika musikaliska genrer och samarbetar med såväl soloartister som band, symfoniorkester och storband. Låtmaterialet under kvällen hämtas framför allt från Eddas tre skivor och Johans kompositioner utanför Tonbruket. Dessutom framförs Tavener/Björk-stycket 'Prayer of the Heart' för stråkkvartett och hjärtljudssamplingar. På kvällsmenyn från Katrinetorps trädgårdskafé står hemrökt fisk med tillbehör och en buffé av grönsaker från vår köksträdgård, 195 kr. Servering från kl 18. Konsertbiljett, 320 kr, kan förköpas via Kulturcentralen eller i butiken på Katrinetorp.

Malmö Dekorativa 2016

26–28 augusti

Malmö Dekorativa antikmässa

Foto: Matilda Svensson

Gamla möbler och föremål står i centrum under den årliga antikmässan Malmö Dekorativa på Katrinetorp. Svenska och internationella handlare erbjuder antikviteter, folkkonst, design och kuriosa från 1700-talet och framåt. Landeriet med sina byggnader, trädgårdar och landskapspark ger mässan en unik inramning och bjuder besökaren på en kulturhistorisk upplevelse utöver det vanliga. Under söndagen utökas mässan med en kuriosamarknad och Classic Cars.

Entré 80 kr. Öppet fre 15 - 20 lö - sö 11 - 17

Mycket mer än gångbart – mattan som konst- och designobjekt

4 september – 2 oktober 2016

Matta från utställningen (detalj). Loro, Vandra Rugs Designers' Collection by Ami Katz

Loro (detalj), Vandra Rugs Designers' Collection by Ami Katz

Mattor har historiskt sett varit en viktig del av rummet, inte minst i många aristokratiska miljöer där mattor och tapisserier var ägodelar som skattades högt, precis som silver och guld. Mattor spelar än idag en viktig roll i såväl privata miljöer som offentliga inredningar och förutom att vara estetiskt tilltalande färgklickar, behagliga ljuddämpare eller smutsavvisande gångunderlag har de ofta även konstnärliga uttryck. Utställningen lyfter fram mattan som konstverk och designobjekt. Här möter du unika, nyproducerade mattor av kända konstnärer, formgivare och arkitekter.

Entré 60 kr. Öppet alla dagar 12 - 17

Skördemarknad med skånska drycker

4 september kl 10–17

Vi dukar upp med vackra, nyskördade grönsaker och blommor, både från vår köksträdgård och från odlare i närheten. Känn doften av nybakat bröd och närproducerad mat, välkommen att provsmaka drycker från Skånes alla hörn. Fri entré!

Jul på Katrinetorp

2–4 december

Julmarknad på Katrinetorp

Foto: Sanna Dolck

Julmarknaden på Katrinetorp bjuder på tradition med moderna inslag. Här blandas svenskt hantverk med blommor, mat och antikviteter i gårdsmiljö. I marknadsstånden finns traditionellt hantverk, som handstöpta ljus, karameller, halmslöjd, korgmakeri, fårskinnsprodukter, träslöjd och handstickat.

Servering under kristallkronorna i huvudbyggnaden, där det också finns stor julgran klädd med juldekorationer från förr. Jullekar, musik och aktiviteter både ute och inne, för stora och små besökare. I allén tänds hundratals marschaller när mörkret faller och Malmös Lucia kommer med tända ljus och tärnor, i traditionellt luciatåg

Entré 60 kr, barn under 12 år fri entré. Öppet fre 12 - 20 lö - sö 10 -17