Ribersborgsstranden


Ribersborgs strand - eller Ribban som den oftast kallas - är Malmös mest besökta strand. Under hela sommarhalvåret fylls stranden med både malmöbor och besökare som njuter av sol och bad. På kvällarna ändrar stranden karaktär och grillare samsas med salsapartyn och flanörer. Inte blir det hela sämre av att stranden ligger på promenadavstånd från city.

Vid stranden finns ett handikappbad, ett avgränsat område för nakenbad,  kiosker, restauranger, en småbåtshamn och en stor, välbesökt hundrastplats.

Ribersborgs kallbadhus - en av stadens och strandens symboler - byggdes 1898 av käppfabrikören Richter, för att hans son skulle ha någonstans att träna simhopp.

Ribersborgstranden är en konstgjord strand vilket innebär att man då och då måste fylla på med ny sand för att ersätta den som spolas ut i havet. Du kan läsa mer om Ribbans historia nedan.

Ribbans historia

Stranden vid Ribersborg var ursprungligen stenig och långgrund, med en tidvis kväljande doft av ruttnande tång. Järnvägen mellan Malmö och Limhamn hade lagts en bit ner i det låga vattnet och innanför denna bildades pölar med stillastående vatten vars stank spreds in över de västra delarna av Malmö.

För att åtgärda detta ritades ett förslag till strandpromenad av stadsträdgårdsmästare Wollf 1890. I samband med arbetet av Slottsparken gjorde Edward Glaesel 1899 ett elegantare förslag, men strandpromenaden, dvs den nuvarande Öresundsparken, färdigställdes inte förrän 1924. Denna ritades då av Glaesels elev Erstad-Jörgenssen. I och med detta grundlades det stråk som leder från Malmö centrum längs kusten till Sibbarp badpark.

Under efterkrigstiden utvidgades anläggningen till ett sammanhängande strandlandskap under stadsträdgårdsmästare Åke Steens ledning.

Badvärdar och säkerhet

Under badsäsongen (15 maj - 15 september) finns badvärdar tillgängliga mellan klockan 10-18 på Ribersborg, Sibbarp och Klagshamn, Scaniabadet och Sundspromenaden.Under sommarlovet finns badvärdar på Sundspromenaden mellan kl. 12-20 och på Scaniabadet mellan kl 12-22.

Badvärdarna bär röd tröja och de ansvarar för allmän ordning, enklare omplåstring och säkerhet. Vid badvärdarnas personalbyggnader finns larmknappar uppsatta. Om du behöver komma i kontakt med badvärden, använd knappen. På badplatserna flaggar vi med vit/gul flagga när där är bemannat. Röd flagga betyder avrådan från bad. Då kan det vara strömt eller otjänligt badvatten. 

I anslutning till stränderna finns det offentliga toalettbyggnader; sju stycken på Ribersborg, tre på Sibbarp, två på Klagshamnsbadet och en på Scaniabadet. Det finns även en toalett vid Daniaparken.

Stränderna är klara inför sommarens alla bad

Senast ändrad: 2017-06-21 11:32