Program våren 2017

Mars

Visning: Malmö stads fotomagasin

Onsdag 1 mars kl 15
Vi visar de nya lokalerna i Malmö frihamn och delar av våra analoga samlingar. Vi berättar också om vårt insamlingsarbete och våra databaser. I samarbete med Malmö Museer. Föranmälan: senast 17 februari till bo.o.andersson@malmo.se. Max 10 personer. FULLBOKAT!

Föredrag: Malmökvinnor ur historien

Onsdag 8 mars kl. 18.30
Entreprenörer, storlantbrukare, poeter och politiker - berättelser om uppfinningsrika och driftiga Malmökvinnor genom flera århundraden. Stadsarkivet uppmärksammar den internationella kvinnodagen med ett föredrag av Jeanette Rosengren, författare med ett lokalhistoriskt perspektiv.

Vernissage av fotoutställningen: Bland åkband, studsmattor och bikupor – Folkets Park i förändring

Lördag 11 mars kl. 13 – 15
Malmö Kulturskolas elever har dokumenterat Folkets Park från 2013 då tivolit stängde och fram till idag. Det är deras bilder som visas i utställningen, samt äldre bilder från arkivet. På vernissagen bjuds även på musik från Kulturskolans elever. Alla är varmt välkomna!Utställningen pågår till 26 augusti. Stadsarkivet i samarbete med Kulturskolan.

Föredrag: Hur Malmöborna roade sig

Onsdag 15 mars kl. 15
Fredriksberg, Davidshall och Bryggeriträdgården var några förlustelseställen dit Malmöborna gick för att roa sig i äldre tider. Även cirkussällskap, tivoli och visning av ovanliga djur lockade folk. Föredrag med Staffan Gudmundsson från Malmö stadsarkiv.

Öppet hus: Släktforskningens dag

Lördag 18 mars kl. 10 –15
Funderar du på att börja släktforska men vet inte hur? Kom och fråga! Har du kluriga släktforskningsproblem? Kom och få hjälp! Är du bara allmänt nyfiken? Kom och delta! Årets tema är Sjöfolk. Vi sätter lite extra fokus på hur man kan forska om sjöfolk och fartyg. Föredrag av bl.a. författaren Anna Larsdotter som talar under rubriken ”Kvinnor i strid till sjöss”. Dessutom kommer Christina Sagersten som berättar om DNA i släktforskningen. Man kommer även att kunna topsa sig, till gängse kostnad. Magasinsvisningar på sjöfolkstema, bokbord och fika. I samarbete med Malmö Släktforskarförening, ArkivDigital och Klubb Maritim med flera.

April

Föredrag: Malmö Velocipedklubb

Onsdag 5 april kl. 15
Cykling som nöje och sport växte fram under slutet av 1800-talet. Överallt bildades velocipedklubbar, så även i Malmö. Anne-Lis Nilsson, enhetschef på Malmö Idrottsmuseum, berättar om Malmö Velocipedklubb grundad 1886 – om dess medlemmar, tävlingar, förhållningsregler och motstånd, men även om den populära velodromen vid Rörsjön och anläggandet av Malmö idrottsplats.

Familjeaktivitet: Häxhysteri och påsktrolleri

Onsdag 12 april kl. 13 –15
Lyssna till historier om mjölkharar, trolldrycker och häxor, och gör respass till Blåkulla! Påsklovsaktivitet för barn från 7 år med arkivpedagog Karin Sjöberg.

Berättarcafé: Nils Poppe och jag!

Onsdag 26 april kl. 15
Vilka minnen har du av denne folkkäre artist? Kom och dela med dig av sin berättelse över en kopp kaffe. Stadsarkivet bjuder på gobitar ur Poppes fantastiska arkiv, alltifrån programblad till bilder och beundrarbrev. Avslutningsvis visas en Poppefilm. Max 50 personer. Föranmälan: senast 18 april. Anmälan dig här!

Maj

Visning: Malmö stads fotomagasin

Onsdag 10 maj kl. 15
Vi visar de nya lokalerna i Malmö frihamn och delar av våra analoga samlingar. Vi berättar också om vårt insamlingsarbete och våra databaser. I samarbete med Malmö Museer. Föranmälan: senast 28 april till bo.o.andersson@malmo.se. Max 10 personer.

Stadsvandring:Popmusikens Malmö

Tisdag 16 maj kl. 18
Vandringen börjar utanför den internationellt kända rockklubben KB på Bergsgatan och slutar vid Rådhuset. Den åskådliggör hur Malmös musikliv radikalt förändrades med 1950-talets rock ’n’ roll och den därpå följande popvågen. Vi pekar på några betydelsefulla platser i stadens populärmusikliv, som såväl lokala storheter som internationellt välrenommerade artister har anknytning till. På så sätt levandegörs både Kal P Dal och The Beatles. Vandringen guidas av Lars Berggren, professor i historia vid Lunds universitet och Mats Greiff, professor i historia vid Malmö högskola. Max 25 personer. Föranmälan: senast 10 maj. Anmälan öppnar 1 april här på hemsidan.