Senast uppdaterad 2017-08-24 13:19.

Författarscenen på Stadsbiblioteket

Författarporträtt Paul Auster

Här är höstens program för Författarscenen på Stadsbiblioteket. Möt författare för ingående samtal i Ljusets kalender!

Program hösten 2017

Måndag 28 augusti, klockan 19.00
Paul Auster

Få författare idag fortsätter att fascinera och gäcka sina läsare som Paul Auster. Med romaner, memoarer, poesi, essäsamlingar och filmmanus har han skrivit in sig i litteraturhistorien och i det närmaste blivit kultförklarad.

Tisdag 29 augusti, klockan 19.00
Shirin Ebadi

Nobelpristagaren, människorättskämpen och advokaten  Shirin Ebadi gästar Författarscenen i samband med PEN-konferensen Finding Room for Common Ground.

Torsdag 19 oktober, klockan 19.00
Ariel Levy

The New Yorker-reportern Ariel Levy undersöker vad som händer när begäret och längtan möter verkligheten och rannsakar med drabbande uppriktighet händelser som format henne. Föräldrarnas relation, barndomens upptäckarlust, tonårens leda och den brinnande längtan bort.

Tisdag 24 oktober, klockan 18.00
Författarscen om Elena Ferrante

Vem är personen Elena Ferrante? Det kommer vi inte heller denna kväll få redan på, men väl vem författaren Ferrante är. Hennes svenska förläggare Gunilla Sondell och kvartettens översättare Johanna Hedenberg samtalar med Torbjörn Flygt.

Panelsamtal i Röda rummet.

Onsdag 25 oktober, klockan 19.00
Sergej Lebedev

Sergej Lebedev är en av få ryska författare i sin generation som behandlar arvet från Sovjettiden, vilket har kommit att märka honom som dissidentförfattare. I sin debutroman Vid glömskans rand närmar han sig just den del av den ryska historien som försökt förträngas.

Tisdag 7 november, klockan 19.00
Theodor Kallifatides

I flera romaner har Kallifatides återvänt till sin barndoms miljöer i Grekland och har även gjort ömsinta porträtt av sina föräldrar. I sin senaste bok Ännu ett liv har han drabbats av skrivkramp och återvänder till sitt modersmål för att hitta tillbaka till skrivglädjen.

Onsdag 15 november kl. 19.00
Fängslade författares dag med Wali Arian

Möt den afghanske journalisten Wali Arian, som efter att ha rapporterat om talibanernas systematiska övergrepp mot civilbefolkningen tvingats i exil. Runtom i världen fängslas, förföljs och mördas författare och skribenter endast för sin handling att uttrycka sig i skrift.

Onsdag 29 november, klockan 19.00
Masha Gessen

I höst är Gessen aktuell med Framtiden är historia – Det totalitära Rysslands återkomst, en reportagebok där Gessen följer fyra personers liv, kamp och förhoppningar i dagens Ryssland. Ett Ryssland där president Putin inom loppet av en generation återskapat en totalitär stat genom att demontera valsystemet, ta kontroll över ekonomin, medierna och den lagstiftande makten.

Tisdag 5 december, klockan 18.00
Författarscen om Jorge Louis Borges

Den här kvällen möts översättaren och poeten Lasse Söderberg, redaktör Oscar Hemer och författaren och kritikern Gabriella Håkansson för att samtala om det unika med Borges författarskap och hur det än idag påverkar aspirerande kollegor.

Panelsamtal i Röda rummet. 

Många samtal filmas och du kan se dem på Stadsbibliotekets bambuserkanal.


Du kan också ladda ner och lyssna på författarsamtalen.