Aktuella tillfälliga utställningar

Malmö Museer berättar i sina utställningar om historia, natur, teknik och sjöfart och fotografi. Vi presenterar ett tiotal tillfälliga utställningar om året. Dessa kan du läsa mer om på den här sidan.

För att läsa mer om museets basutställningar gå till:

- Slottsholmen

- Teknikens och Sjöfartens hus

Med smak av humle – odla och brygg

Illustration Med smak av humle

3 juni 2017–8 april 2018, Slottsholmen
En utställning om humleodling och ölbryggning förr och nu.
På 800-talet blev humle känd som ett bra och gott kon­serveringsmedel vid ölbryggning. Humle ingår fortfarande i öl, men bara för smakens skull.

Att göra öl är ett hantverk med oändliga variationsmöjligheter. Ingredienserna malt, vatten, humle och jäst kan varieras och kombineras på flera sätt och varje bryggmoment kan ändras på minst hundra olika sätt.

Utställningen är producerad av Nordiska museet.

Larmgränd

Larmgrand

12 maj–27 augusti 2017, Speaker’s Corner, Teknikens och Sjöfartens hus
Larmgränd är en interaktiv miniutställning där du med hjälp av din mobil och en applikation kan ta del av berättelser om hur människor levde och verkade i Malmö åren 1900–1925. Vissa av karaktärerna är fiktiva; andra är historiska personer vars berättelser är hämtade ur arkiven.
Producerad av Malmö Högskola i samarbete med Malmö Museer.

Foto: Merja Diaz/Malmö Museer

6 maj–24 september 2017, Slottsholmen
Möt finsk design i en utställning som spänner från designklassiker som Eero Aarnios Åskbollen till unga formgivare som står på tröskeln till genombrott.

Finskt fyrverkeri firar Finlands 100 år av självständighet och görs i samarbete med FINSK FORM i Malmö. I utställningen ingår 12 reflektioner om Finland och finskhet som speglar Sveriges och Finlands gemensamma historia och samtid. På Borggården visas teckningar av konstnären Katja Tukiainen och fotografier ut serien Aino av Nina Backman.

Vi är romer – möt människorna bakom myten

2 oktober 2016–3 september 2017, Slottsholmen

Foto: Maja Kristin Nylander

Utställningen Vi är romer – möt människorna bakom myten berättar om romers vardag och historia. Om 500 år av utanförskap, tältliv, aktivism, glädje, traditioner, musik och framtidshopp. Vi är romer bygger på intervjuer, foton och filmer gjorda med eller av romer. Den beskriver också vandringen från Indien till Europa, språk och kulturarv.

Läs mer om utställningen här.

OBS: Utställningen nås via trappor.

Aktuellt: Öppna visningar av Vi är romer

14 juni–31 augusti 2017 på tisdagar, onsdagar och torsdagar kl 13.00. Välkomna!

Utställningen är producerad av Göteborgs stadsmuseum och utvecklad i samarbete med Forum för levande historia. Projektet bygger på ett initiativ av de romska aktivisterna Bagir Kwiek och Tereza Eriksson, journalisterna Sofia Hultqvist och Cecilia Köljing samt fotografen Maja Kristin Nylander. Projektet finansieras av Region Skåne och Kulturrådet.

Prinsessan och draken - knutar, knopar, makramé

To.m. 27 augusti 2017, Teknikens och Sjöfartens hus

Miniutställning med makraméarbeten av Ewa Thornmälen. Foto: © Jenny Eliasson/Malmö Museer

En miniutställning med makraméarbeten av Ewa Thormählen. Makramé är en teknik där man med snören som utgångspunkt gör knopar och flätningar i olika mönster och kombinationer. Under 1800-talet var makraméknytning en vanlig sysselsättning bland sjömän.

Stirlingmotorn 200 år

16 november 2016–16 november 2017, Teknikens och Sjöfartens hus
En miniutställning om Stirlingmotorn i experimentariet Idéplaneten, Den berättar om stirlingmotorns historia och teknik med fokus på hållbar utveckling.Läs mera här. I samarbete med föreningen StirlingVeteranerna.

Malmö by Paris

12 november 2016–20 augusti 2017, Teknikens och Sjöfartens hus

Foto: Augustin Le Gall

Foto: Augustin Le Gall

Malmö by Paris är en utställning som visar gatukonst från Paris. Verken skapades på en enda dag under den kulturfestival som staden Paris arrangerade under fotbolls-EM 2016 tillsammans med alla medverkande länder.

Malmö stads bidrag bestod i att bjuda in fem konstnärer från Paris att ge sin tolkning av Malmö. Dessa mycket individuella verk visas nu på Malmö Museer tillsammans med en elva meter lång fresk uppkopplad i Augmented Reality som berättar Malmös mänskliga landskap, skapad av Ann Senno och målad av Malmöbaserade gatukonstnären Limpo.

© Georg Oddner/Malmö Museer

© Georg Oddner/Malmö Museer

Till slutet av 2017, Slottsholmen
Ränder, rutor och prickar är vanliga mönster. Vi möter dem i naturen, i stadsmiljön, på möbler, kläder, bilder, överallt och hela tiden. De är så vanliga att vi inte tänker på dem. Men de har en betydelse. I utställningen visar vi ränder, rutor och prickar på kläder och i andra sammanhang. Vi frågar oss hur mönstren har kommit tillstånd och hur de har använts över tid. Läs mera här.
I samarbete med Tillskärarakademin Malmö.

Miniutställningar, projektredovisningar ...

Dessutom presenteras kontinuerligt miniutställningar, det kan röra sig om bland annat elev- och examensprojekt eller presentation av museets egna dokumentationer! Just nu visas till exempel: