Aktuella tillfälliga utställningar

Malmö Museer berättar i sina utställningar om historia, natur, teknik och sjöfart och fotografi. Vi presenterar ett tiotal tillfälliga utställningar om året. Dessa kan du läsa mer om på den här sidan.

För att läsa mer om museets basutställningar gå till:

- Slottsholmen

- Teknikens och Sjöfartens hus

Optiskt buller

14 december 2017–28 februari 2018, Teknikens och Sjöfartens hus
I den här miniutställningen ställer eleverna i årskurs 8 på Västra hamnen skola i Malmö ut textila, tredimensionella former. Eleverna har skissat på mönster som de sedan arbetat vidare med genom olika textila trycktekniker. Projektet skulle innehålla fyra tekniker: Mjölpastareservage, tejpning, schablon och linoleumtryck. Eleverna har sedan utvecklat de textila trycken till tredimensionella former, genom handsömnad. Resultatet visas i en installation som bildar ett “Optiskt buller”.

Från klappkamera till digitalkamera

29 november 2017–18 november 2018, Teknikens och Sjöfartens hus

Foto: © Andreas Nilsson/Malmö Museer

- en miniutställning om kamerans utveckling. Idag bär vi alla med oss en kamera i fickan. Så har det inte alltid varit. De första kamerorna var dyra och tekniken var klumpig att använda.

I Från klappkamera till digitalkamera visar vi kameror från olika tider ur Malmö Museers samlingar.

Design för doft
- flaskor för flytande flärd

25 november 2017–25 juni 2018, Slottsholmen

Konsthistorikern Christina Lindvall-Nordin delar med sig av sin unika samling parfymflaskor. Miniutställningen är en nostalgitripp bland världsberömda parfymer från 1700-talet fram till i dag.

Den svenska parfymindustrin tog sin början omkring 1850 och museet visar smakprov på sällsynta svenska flaskor från bl. a Zadigs i Malmö, Pauli, Barnängen, Hylin och Gahns.
Obs: Design för doft visas i ett rum på Malmöhus slott och nås endast via trappor.

Musik bakom galler

28 oktober 2017–31 maj 2018, Slottsholmen

Foto: © Jens Nordström

Foto: © Jens Nordström

Kvinnor på anstalten Hinseberg har skrivit och sjungit texter om livet i och utanför fängelset. I utställningen får du veta mer om dem och lyssna på deras erfarenheter genom musiken.

Musikern Sara Thuresson, initiativtagare till musikprojektet, har tillsammans med kvinnorna skapat och tonsatt texterna, vilka också finns samlade på en skiva. Hinseberg är en anstalt för enbart kvinnor och ligger utanför Örebro.

Obs: utställningen visas i ett rum på Malmöhus slott och nås endast via trappor.

Producerad av Xenofilia, i samarbete med Malmö Museer.

Hjärta spel

14 oktober 2017–7 januari 2018, Slottsholmen

Är du intresserad av dataspel? Spelar du kanske själv, eller vill du veta mer om vad det egentligen handlar om? I Hjärta spel kan du prova Sveriges första spel och ett axplock från de första kommersiella utvecklarna. Eller titta på målningar, illustrationer, interaktiva konstspel, hantverk och installationer som alla har en koppling till dataspelens värld.

Norden och framför allt Sverige har en lång och spännande historia inom utveckling av dataspel. Spelbranschen räknas nu som en av världens största underhållningsbranscher, en bransch där Sverige och Malmö har en välrenommerad position.

Hjärta spel och Spela roll är två vandringsutställningar om spel från Datamuseet IT-ceum. På Malmö Museer har vi kombinerat de båda under samlingsnamnet Hjärta spel.

Havsresan – under ytan

30 september 2017–27 maj 2018, Teknikens och Sjöfartens hus

Foto: © Jenny Eliasson/Malmö Museer

Miniutställning med bilder från Havsresans fältvecka i maj 2017. Bilderna är tagna av Malmö Museers fotograf Jenny Eliasson.

Projektet Havsresan drivs idag vid Lunds universitet som ett samverkansprojekt med mottot Visa – Veta – Värna. Grundtanken är att om man får en möjlighet att se allt som finns i och vid havet, och förstår hur mycket det ger oss, så ökar viljan att förvalta det väl och veta mer.

Tryckt till jul
- jultextilier med fokus på 1950- och 1960-talen

23 september 2017–7 januari 2018, Slottsholmen

Att smycka sitt hem till jul är en gammal tradition och uttrycken har varierat över tid. De första tryckta juldukarna kom redan på 1920-talet, men först på 1950-talet börjar man anlita formgivare och konstnärer för att komponera dukar och bonader. Då blir också färgerna och formerna djärvare.

Utställningen bjuder på en mönsterkavalkad indelad i julens olika teman. Den presenterar 11 formgivare och visar dukningar med tidstypiska detaljer från 1920-talet och framåt. Textilierna som visas i utställningen är resultatet av kulturhistorikerna Anna Lindqvist och Marie Odenbring Widmarks mångåriga insamling av tryckta jultextilier. De är till vardags verksamma vid Östergötlands museum respektive Västarvet.
Utställningen har tillkommit i samarbete med Textilmuseet i Borås.

Hossor och andra plagg
– bilder från textilindustrin i Malmö

26 augusti–30 december 2017, Teknikens och Sjöfartens hus
Miniutställning med bilder från tiden när tusentals kvinnor i Malmö jobbade inom textilindustrin.

Med smak av humle – odla och brygg

3 juni 2017–22 april 2018, Slottsholmen

Illustration Med smak av humle

En utställning om humleodling och ölbryggning förr och nu.
På 800-talet blev humle känd som ett bra och gott kon­serveringsmedel vid ölbryggning. Humle ingår fortfarande i öl, men bara för smakens skull.

Att göra öl är ett hantverk med oändliga variationsmöjligheter. Ingredienserna malt, vatten, humle och jäst kan varieras och kombineras på flera sätt och varje bryggmoment kan ändras på minst hundra olika sätt.

Utställningen är producerad av Nordiska museet.

© Georg Oddner/Malmö Museer

© Georg Oddner/Malmö Museer

Till slutet av 2017, Slottsholmen
Ränder, rutor och prickar är vanliga mönster. Vi möter dem i naturen, i stadsmiljön, på möbler, kläder, bilder, överallt och hela tiden. De är så vanliga att vi inte tänker på dem. Men de har en betydelse. I utställningen visar vi ränder, rutor och prickar på kläder och i andra sammanhang. Vi frågar oss hur mönstren har kommit tillstånd och hur de har använts över tid. Mer om utställningen.
I samarbete med Tillskärarakademin Malmö.

Miniutställningar, projektredovisningar ...

Dessutom presenteras kontinuerligt miniutställningar, det kan röra sig om bland annat elev- och examensprojekt eller presentation av museets egna dokumentationer! Just nu visas till exempel:

Senast ändrad: 2017-12-13 15:32