Aktuella tillfälliga utställningar

Malmö Museer berättar i sina utställningar om historia, natur, teknik och sjöfart och fotografi. Vi presenterar ett tiotal tillfälliga utställningar om året. Dessa kan du läsa mer om på den här sidan.

För att läsa mer om museets basutställningar gå till:

- Slottsholmen

- Teknikens och Sjöfartens hus

I vått och torrt

21 januari–16 april 2017, Slottsholmen

© Jonna & Tammy Bergström

Genom fotograferna Jonna och Tammy Bergströms ögon får vi se den sydsvenska naturen och dess djur ur nya och oväntade perspektiv.

Jonna och Tammy är systrar uppväxta i Limhamn. Som fotografer har de utvecklats tillsammans och inspirerat varandra till nyskapande. De tar ofta närbilder och har tagit närbildsfotografin till nyskapande höjder.

Systrarna vann priset Årets naturfotograf(er) 2013.

Prinsessan och draken - knutar, knopar, makramé

Miniutställning med makraméarbeten av Ewa Thornmälen. Foto: © Jenny Eliasson/Malmö Museer

To.m. 31 maj 2017, Teknikens och Sjöfartens hus
En miniutställning med makraméarbeten av Ewa Thormählen. Makramé är en teknik där man med snören som utgångspunkt gör knopar och flätningar i olika mönster och kombinationer. Under 1800-talet var makraméknytning en vanlig sysselsättning bland sjömän.

Folkhemmets rum och mellanrum

2 december 2016–2 april 2017, Slottsholmen

Kök, 1950-tal Foto Kerstin Bernhard Nordiska museet

En utställning som bland annat visar fotografier ur vandringsutställningen Folkhemmets rum från Nordiska museet. I fokus för den är boendeidealen under folkhemsperioden 19301960-tal.

Vi visar också bilder ur Malmö Museers fotodokumentation av utsatta EU-medborgare i Malmö 2015–2016, samt journalfilmer om rivningar av äldre bebyggelse och satsningarna på nya moderna områden. Läs mera här.
Filmerna kommer från Autoimages och Xenofilia.

Stirlingmotorn 200 år

16 november 2016–16 november 2017, Teknikens och Sjöfartens hus
En miniutställning om Stirlingmotorn i experimentariet Idéplaneten, Den berättar om stirlingmotorns historia och teknik med fokus på hållbar utveckling.Läs mera här. I samarbete med föreningen StirlingVeteranerna.

Malmö by Paris

12 november 2016–14 maj 2017, Teknikens och Sjöfartens hus

Foto: Augustin Le Gall

Foto: Augustin Le Gall

Malmö by Paris är en utställning som visar gatukonst från Paris. Verken skapades på en enda dag under den kulturfestival som staden Paris arrangerade under fotbolls-EM 2016 tillsammans med alla medverkande länder.

Malmö stads bidrag bestod i att bjuda in fem konstnärer från Paris att ge sin tolkning av Malmö. Dessa mycket individuella verk visas nu på Malmö Museer tillsammans med en elva meter lång fresk uppkopplad i Augmented Reality som berättar Malmös mänskliga landskap, skapad av Ann Senno och målad av Malmöbaserade gatukonstnären Limpo.

Vi är romer – möt människorna bakom myten

2 oktober 2016–3 september 2017, Slottsholmen

Foto: Maja Kristin Nylander

Utställningen Vi är romer – möt människorna bakom myten berättar om romers vardag och historia. Om 500 år av utanförskap, tältliv, aktivism, glädje, traditioner, musik och framtidshopp. Vi är romer bygger på intervjuer, foton och filmer gjorda med eller av romer. Den beskriver också vandringen från Indien till Europa, språk och kulturarv.

Kostnadsfria visningar av utställningen för skolklasser och programverksamhet ”Romska samtal” i anslutning till utställningen kommer att erbjudas. Läs mera här.

OBS: Utställningen nås via trappor.

Utställningen är producerad av Göteborgs stadsmuseum och utvecklad i samarbete med Forum för levande historia. Projektet bygger på ett initiativ av de romska aktivisterna Bagir Kwiek och Tereza Eriksson, journalisterna Sofia Hultqvist och Cecilia Köljing samt fotografen Maja Kristin Nylander. Projektet finansieras av Region Skåne och Kulturrådet.

© Georg Oddner/Malmö Museer

© Georg Oddner/Malmö Museer

Till slutet av 2017, Slottsholmen
Ränder, rutor och prickar är vanliga mönster. Vi möter dem i naturen, i stadsmiljön, på möbler, kläder, bilder, överallt och hela tiden. De är så vanliga att vi inte tänker på dem. Men de har en betydelse. I utställningen visar vi ränder, rutor och prickar på kläder och i andra sammanhang. Vi frågar oss hur mönstren har kommit tillstånd och hur de har använts över tid. Läs mera här.
I samarbete med Tillskärarakademin Malmö.

Miniutställningar, projektredovisningar ...

Dessutom presenteras kontinuerligt miniutställningar, det kan röra sig om bland annat elev- och examensprojekt eller presentation av museets egna dokumentationer! Just nu visas till exempel: