Aktuella tillfälliga utställningar

Malmö Museer berättar i sina utställningar om historia, natur, teknik och sjöfart och fotografi. Vi presenterar ett tiotal tillfälliga utställningar om året. Dessa kan du läsa mer om på den här sidan.

För att läsa mer om museets basutställningar gå till:

- Slottsholmen

- Teknikens och Sjöfartens hus

Hjärta spel

14 oktober 2017–8 januari 2018, Slottsholmen

Är du intresserad av dataspel? Spelar du kanske själv, eller vill du veta mer om vad det egentligen handlar om? I Hjärta spel kan du prova Sveriges första spel och ett axplock från de första kommersiella utvecklarna. Eller titta på målningar, illustrationer, interaktiva konstspel, hantverk och installationer som alla har en koppling till dataspelens värld.

Norden och framför allt Sverige har en lång och spännande historia inom utveckling av dataspel. Spelbranschen räknas nu som en av världens största underhållningsbranscher, en bransch där Sverige och Malmö har en välrenommerad position.

Hjärta spel och Spela roll är två vandringsutställningar om spel från Datamuseet IT-ceum. På Malmö Museer har vi kombinerat de båda under samlingsnamnet Hjärta spel.

Havsresan – under ytan

30 september 2017–27 maj 2018, Teknikens och Sjöfartens hus

Foto: © Jenny Eliasson/Malmö Museer

Miniutställning med bilder från Havsresans fältvecka i maj 2017. Bilderna är tagna av Malmö Museers fotograf Jenny Eliasson.

Projektet Havsresan drivs idag vid Lunds universitet som ett samverkansprojekt med mottot Visa – Veta – Värna. Grundtanken är att om man får en möjlighet att se allt som finns i och vid havet, och förstår hur mycket det ger oss, så ökar viljan att förvalta det väl och veta mer.

Tryckt till jul
- jultextilier med fokus på 1950- och 1960-talen

23 september 2017­‑7 januari 2018, Slottsholmen

Att smycka sitt hem till jul är en gammal tradition och uttrycken har varierat över tid. De första tryckta juldukarna kom redan på 1920-talet, men först på 1950-talet börjar man anlita formgivare och konstnärer för att komponera dukar och bonader. Då blir också färgerna och formerna djärvare.

Utställningen bjuder på en mönsterkavalkad indelad i julens olika teman. Den presenterar 11 formgivare och visar dukningar med tidstypiska detaljer från 1920-talet och framåt. Textilierna som visas i utställningen är resultatet av kulturhistorikerna Anna Lindqvist och Marie Odenbring Widmarks mångåriga insamling av tryckta jultextilier. De är till vardags verksamma vid Östergötlands museum respektive Västarvet.
Utställningen har tillkommit i samarbete med Textilmuseet i Borås.

Upptäck universum

23 september–5 november, Teknikens och Sjöfartens hus
En miniutställning om astronomi och rymden lanserad av Svenska astronomiska sällskapet i samband med Astronomins dag och natt 2017. Den visar svenska astrofotografers bästa bilder på natthimlen. Utställningen består av vackra och spännande fotografier som tilltalar människor i alla åldrar.

Hossor och andra plagg
– bilder från textilindustrin i Malmö

26 augusti–31 december 2017, Teknikens och Sjöfartens hus
Miniutställning med bilder från tiden när tusentals kvinnor i Malmö jobbade inom textilindustrin.

Illustration Med smak av humle

3 juni 2017–8 april 2018, Slottsholmen
En utställning om humleodling och ölbryggning förr och nu.
På 800-talet blev humle känd som ett bra och gott kon­serveringsmedel vid ölbryggning. Humle ingår fortfarande i öl, men bara för smakens skull.

Att göra öl är ett hantverk med oändliga variationsmöjligheter. Ingredienserna malt, vatten, humle och jäst kan varieras och kombineras på flera sätt och varje bryggmoment kan ändras på minst hundra olika sätt.

Utställningen är producerad av Nordiska museet.

Stirlingmotorn 200 år

16 november 2016–16 november 2017, Teknikens och Sjöfartens hus
En miniutställning om Stirlingmotorn i experimentariet Idéplaneten, Den berättar om stirlingmotorns historia och teknik med fokus på hållbar utveckling. Mer om Stirlingmotorn. I samarbete med föreningen StirlingVeteranerna.

© Georg Oddner/Malmö Museer

© Georg Oddner/Malmö Museer

Till slutet av 2017, Slottsholmen
Ränder, rutor och prickar är vanliga mönster. Vi möter dem i naturen, i stadsmiljön, på möbler, kläder, bilder, överallt och hela tiden. De är så vanliga att vi inte tänker på dem. Men de har en betydelse. I utställningen visar vi ränder, rutor och prickar på kläder och i andra sammanhang. Vi frågar oss hur mönstren har kommit tillstånd och hur de har använts över tid. Mer om utställningen.
I samarbete med Tillskärarakademin Malmö.

Miniutställningar, projektredovisningar ...

Dessutom presenteras kontinuerligt miniutställningar, det kan röra sig om bland annat elev- och examensprojekt eller presentation av museets egna dokumentationer! Just nu visas till exempel:

Senast ändrad: 2017-10-12 15:29