Barn och skola

 foto: Andreas Nilsson/ Malmö Museer

Till Malmö Museer är barn och unga, elever och lärare, varmt välkomna! Museets pedagoger levandegör historia, teknik och natur, erbjuder spännande experiment och ser till att ni får det där lilla extra.

Vi har visningar av utställningar och pedagogiska program med en mängd olika teman! En del av våra utställningar och program ingår också i Science Center Malmö Museer. Titta under rubrikerna i högerspalten för att se vad vi har att erbjuda.

Välkommen att boka program med flera träffar, för förskola och skola, till hösten 2017 från och med den 24 april. Just den dagen kan bokningar göra endast via mail på boka.museum@malmo.se
Här hittar du programmen.

Teckentolkad introduktion till Malmö Museers pedagogiska verksamhet:

Ill: Eva Korp

25 februari, 25 mars, 29 april och 27 maj kl. 12–16.30.
Lite udda djur och flygande drakar ... Under våren 2017 bjuder vi på kreativa verkstäder på olika teman. Varje tema kopplas till en visning av en aktuell utställning.

Klicka här för mer information!

Bli uppfinnare för en dag!

Malmö Uppfinnarförening kör spontanaktiviteter i Teknikens och Sjöfartens hus i vår! Till och med 4 juni är de på plats söndagar klockan 13.00–16.00 i Hörsalen.

Urban skapande verkstad & dans-workshop

Nu bjuder Aktiv ungdom Malmö in till kreativ verkstad för tonåringar med dans, skapande med mera! Olika teman varje vecka såsom smycketillverkning, stick- och virkverkstad, DoRedo och design. Dansworkshop parallellt varje vecka. Ingen förbokning, bara att komma!
Tid och plats: Onsdagar till och med 14 juni kl. 14.30–17.00 i Kommendanthuset.

Förskolornas språkvecka

Under förskolornas språkvecka erbjuder Malmö Museer en rolig förmiddag med språket i fokus.
Datum: 16, 17 och 18 maj. Tid: kl. 9–11, 40 barn/dag. Rekommenderad ålder: 4–6 år.

Vi samlas kl. 9 vid grinden bakom Kommendanthuset. Halva gruppen börjar med en tur i slottet och hör bland annat den spännande historien om Prinsessan på ärten. Den andra halvan stannar i trädgården där vi har bokstavsyoga, letar ord i trädgården och tittar närmare på en detaljrik gammal skolplansch. Efter halva tiden byter grupperna aktivitet med varandra. Då passar vi också på att pausa med vår medhavda fika.

Anmäl din förskolegrupp senast den 5 maj via boka.museum@malmo.se . Vid frågor kontakta Kristina, tel. 0705-31 89 10, eller e-post kristina.gidlof@malmo.se.

Vi är romer - möt människorna bakom myten

2 oktober 2016–3 september 2017 visas utställningen Vi är romer på Malmö Museer. Den berättar om romers vardag och historia. Om 500 år av utanförskap, tältliv, aktivism, glädje, traditioner, musik och framtidshopp. Den bygger på intervjuer, foton och filmer gjorda med och av romer. Utställningen beskriver också vandringen från Indien till Europa, språk och kulturarv.

Under våren 2017 finns också en romsk vagn på borggården.

Vi erbjuder unika kostnadsfria visningar och workshops till din skolklass årskurs 49 och gymnasiet, klicka här för mer information!

Bokskog, vår. Foto: Colourbox

Vi använder underbara Bokskogen, Torup, som pedagogisk arena och erbjuder fortbildning i hur du som pedagog kan använda naturen som komplement till klassrummet. Du fortbildas samtidigt som klassen har en utedag.

Vi erbjuder tema naturslöjd i februari–april och tema biodling och pollinatörer 30 maj + 1 juni 2017. Läs mera här!

Språkmöten

Malmö Museer erbjuder språkutvecklande aktiviteter i Torup och på museet för klasser på startskolor i Malmö. Med naturen som utgångspunkt utvecklar deltagarna sin svenska genom möten och gemensamma upplevelser i Torup och på Malmö Museer.
Tidsperiod: mars–maj 2017. Läs mera här!

Astropedagogen

FULLBOKAT. Alla tider är nu bokade under våren, håll utkik här på hemsidan efter höstens tillfällen med Astropedagogen!
Peter Hemborg, astropedagog på Tycho Brahe-observatoriet i Oxie, kommer till museet och svarar på barnens frågor om rymden. Vi besöker också museets Stjärnrum och navigerar bland stjärnor och planeter.

Aktuella dagar vårterminen 2017 är: 28/2, 21/3, 21/4, 10/5 och 7/6.
Två lektioner/dag om vardera 45–50 min: kl. 9.30 resp. 10.30 Bokningsbart för åk 1–3. Max 20 personer/visning. Kostnadsfritt även för skolor utanför Malmö kommun.

Välkommen till Sverige
- Malmö Museum som flyktingförläggning och de vita bussarna 1945

Välkommen till Sverige handlar om krigsslutet 1945 och om när Malmö Museum förvandlades från ett offentligt museum till en flyktingförläggning för de kvinnor och män som räddats ur nazismens koncentrationsläger. De räddades genom Röda Korsets aktion De vita bussarna.

Du kan boka en visning av utställningen. Målgruppen är högstadiet och gymnasiet samt vuxengrupper. Maila boka.museum@malmo.se eller ring 040-34 44 23.

Foto: Anna Gullmark/Malmö Museer

Besök vårt nya Akvarium med en mångfald av djur! Såväl Nemo och hans vänner från korallreven som fiskar utan ögon och giftormen med världens längsta huggtänder!

Upptäck djurens fantastiska sätt att hitta mat, gömma sig eller luras.
Möt fiskar, reptiler, spindlar och andra kallblodiga djur öga mot öga.

Boka en skolhistorisk träff:

Mellan rotting och hartass – skolan för 100 år sedan

Att det var skillnad på att gå i skolan förr och nu, det förstår de flesta. Men hur var det egentligen? Vi besöker er i klassrummet och berättar om skolan för 100 år sedan. Eleverna får prova på hur en skoldag kunde vara, med psalmsång, skriva på griffeltavla och skolgymnastik. Vi berättar om skolans uppfostrande roll där disciplinen hade stor betydelse. Träffen riktar sig till barn i åk 1-3. Kontakta Bokningen för mer information.

Kunskaparna

Känner du barn som är nyfikna på forna tider, teknik, natur - allt som finns på Malmö Museer? Då är Kunskaparna helt rätt!

Naturbussarna

Naturbussarna skjutsar kostnadsfritt Malmös förskolor och grundskolor till naturen! All information om bokning och vart ni kan åka hittar du här.

Båtlekrummet

© Johanna Rylander/Malmö Museer

Båtlekrummet på Teknikens och Sjöfartens hus är ett äventyrshav! Med skepp från olika tider och vackra föremål ur våra samlingar bjuds barnen in till lek och upplevelser. Här finns också en mysig småbarnshörna och en läshörna med böcker om båtar och havet. Formgivningen har gjorts med hjälp av experter på lek: barn från två förskolor i Malmö. För alla upp till 10 år.