Barn och skola

 foto: Andreas Nilsson/ Malmö Museer

Till Malmö Museer är barn och unga, elever och lärare, varmt välkomna! Museets pedagoger levandegör historia, teknik och natur, erbjuder spännande experiment och ser till att ni får det där lilla extra.

Vi har visningar av utställningar och pedagogiska program med en mängd olika teman! En del av våra utställningar och program ingår också i Science Center Malmö Museer. Titta under rubrikerna i högerspalten för att se vad vi har att erbjuda.

Välkommen att boka program med flera träffar, för förskola och skola, till hösten 2017. Här hittar du programmen.
Obs: Bokningen har semesterstängt och öppnar igen den 7 augusti 2017.

Teckentolkad introduktion till Malmö Museers pedagogiska verksamhet:

Ekosystemtjänsterpollinering och biodling

Fortbildning för pedagoger
24 augusti kl. 13­–16 i Torup
Malmö Museer och Pedagogisk Inspiration bjuder in till fortbildning för pedagoger i Malmö stad: Vi lär oss om ekosystemtjänster och fördjupar oss i ämnet pollinering och biodling som exempel. Praktiska aktiviteter kring bin och biodling på ”Nya Skolan”, Torup.
Kopplat till FNs Globala miljömål: nr 15 Ekosystem och biologisk mångfald.
Klicka här för att boka!

Astropedagogen till hösten

Peter Hemborg, astropedagog på Tycho Brahe-observatoriet i Oxie, kommer till museet och svarar på barnens frågor om rymden. Vi besöker också museets Stjärnrum och navigerar bland stjärnor och planeter.

Aktuella dagar höstterminen 2017 är: 5/9, 6/10, 24/10, 14/11, 24/11
Två lektioner/dag om vardera 45–50 min: kl. 9.30 resp. 10.30 Bokningsbart för åk 1–3. Max 20 personer/visning. Kostnadsfritt även för skolor utanför Malmö kommun.

Bokskog, vår. Foto: Colourbox

Vi använder underbara Bokskogen, Torup, som pedagogisk arena och erbjuder fortbildning i hur du som pedagog kan använda naturen som komplement till klassrummet. Du fortbildas samtidigt som klassen har en utedag.

Vi erbjuder flera olika teman som vi anpassar till era önskemål och årstiden! Nästa datum att välja mellan:
1, 12 och 27 september 2017. Läs mera här!

Språkmöten

Malmö Museer erbjuder språkutvecklande aktiviteter för klasser på startskolor i Malmö. Med naturen som utgångspunkt utvecklar deltagarna sin svenska genom gemensamma möten och upplevelser i Torup och på Malmö Museer. I Torup utgår vi från ”Nya Skolan” och vandrar bland annat längs Ordstigen och i Slottsparken. Vi undersöker närmiljön med alla våra sinnen och pratar om begrepp som identitet, musik/dikt eller ordspråk. Period: Augusti–november 2017. Läs mer här!

Foto: Johanna Rylander/Malmö Museer

Experiment och kreativa verkstäder, naturligt skapande och insektstema. I sommar har du en rad av aktiviteter att välja bland på Malmö Museer! Aktiviteterna är en del av satsningen Kul i Malmö.

Klicka här för mer information, tider och datum!

Bli uppfinnare för en dag

Malmö Uppfinnarförening fortsätter att gästa museet på söndagar! Bygg och programmera LEGO-robotar på Teknikens och Sjöfartens hus mellan kl. 13–16. Det är drop-in så kom när det passar, stanna en stund eller hela tiden. Läs mer på föreningens hemsida.

Välkommen till Sverige
- Malmö Museum som flyktingförläggning och de vita bussarna 1945

Välkommen till Sverige handlar om krigsslutet 1945 och om när Malmö Museum förvandlades från ett offentligt museum till en flyktingförläggning för de kvinnor och män som räddats ur nazismens koncentrationsläger. De räddades genom Röda Korsets aktion De vita bussarna.

Du kan boka en visning av utställningen. Målgruppen är högstadiet och gymnasiet samt vuxengrupper. Maila boka.museum@malmo.se eller ring 040-34 44 23.

Foto: Anna Gullmark/Malmö Museer

Besök vårt nya Akvarium med en mångfald av djur! Såväl Nemo och hans vänner från korallreven som fiskar utan ögon och giftormen med världens längsta huggtänder!

Upptäck djurens fantastiska sätt att hitta mat, gömma sig eller luras.
Möt fiskar, reptiler, spindlar och andra kallblodiga djur öga mot öga.

Boka en skolhistorisk träff:

Mellan rotting och hartass – skolan för 100 år sedan

Att det var skillnad på att gå i skolan förr och nu, det förstår de flesta. Men hur var det egentligen? Vi besöker er i klassrummet och berättar om skolan för 100 år sedan. Eleverna får prova på hur en skoldag kunde vara, med psalmsång, skriva på griffeltavla och skolgymnastik. Vi berättar om skolans uppfostrande roll där disciplinen hade stor betydelse. Träffen riktar sig till barn i åk 1-3. Kontakta Bokningen för mer information.

Kunskaparna

Känner du barn som är nyfikna på forna tider, teknik, natur - allt som finns på Malmö Museer? Då är Kunskaparna helt rätt!

Naturbussarna

Naturbussarna skjutsar kostnadsfritt Malmös förskolor och grundskolor till naturen! All information om bokning och vart ni kan åka hittar du här.

Båtlekrummet

© Johanna Rylander/Malmö Museer

Båtlekrummet på Teknikens och Sjöfartens hus är ett äventyrshav! Med skepp från olika tider och vackra föremål ur våra samlingar bjuds barnen in till lek och upplevelser. Här finns också en mysig småbarnshörna och en läshörna med böcker om båtar och havet. Formgivningen har gjorts med hjälp av experter på lek: barn från två förskolor i Malmö. För alla upp till 10 år.