Barn och skola

 foto: Andreas Nilsson/ Malmö Museer

Välkommen till Malmö Museer med dina elever! Pedagogerna levandegör historia, teknik och natur, erbjuder spännande experiment och ser till att ni får det där lilla extra.

Vi har visningar av utställningar och pedagogiska program med en mängd olika teman! En del av våra utställningar och program ingår också i Science Center Malmö Museer. Titta under rubrikerna i högerspalten för att se vad vi har att erbjuda.

Välkommen att boka program med flera träffar, för förskola och skola, till våren 2017 från och med den 14 november. Här hittar du programmen.

Teckentolkad introduktion till Malmö Museers pedagogiska verksamhet:

Februarilovet

Lite udda djur är årets tema på Malmö Museers februarilovsaktiviteter. I vår skaparverkstad på Kommendanthuset är alla barn välkomna att tillverka bland annat dinosaurier, dronter och enhörningar samt lära sig om lite udda djur, till exempel trögloris och axolotler (som också finns att titta på i Akvariet).
Drop-in 13-15 måndag-fredag samt lördag 12-16.30.
På fömiddagarna tar vi endast emot förbokade grupper. Ring 040-34 44 23 (måndag-fredag kl. 9-12) eller maila boka.museum@malmo.se för att boka förmiddag för din fritidsgrupp.

Februarilovet i Torup

Skogsvandring i Bokskogen, tisdagen den 21 februari
Vi går en lugn vandring i Bokskogens vinterskrud och avslutar i trädgården vid ”Nya Skolan”. Där tänder vi lägerelden tillsammans och det finns möjlighet att grilla eller bara värma sig.
Plats: Samling vid ”Nya Skolan” (bakom Friluftsgården intill Skolmuseet)

Förmiddagsvandring klockan 10.30-11.30
Lägerelden är tänd cirka kl 11.30-12.30
Eftermiddagsvandring
Kl 13.00-14.00
Lägerelden är tänd cirka kl 14.00-15.00

Fågelkul i Bokskogen, onsdagen den 22 februari
Vi har öppet hus på ”Nya Skolan” med tema fåglar, kl 10.30-15.00.
Gör din egen fågelmat för att hjälpa fåglarna under vintern.
Låna en kikare och spana fåglar vid vår fågelmatning i trädgården.
Rita din favoritfågel.
Gör din egen fantasifågel av papper.
Läs mer här

Astropedagogen

Peter Hemborg, astropedagog på Tycho Brahe-observatoriet i Oxie, kommer till museet och svarar på barnens frågor om rymden. Vi besöker också museets Stjärnrum och navigerar oss fram bland stjärnor och planeter.
Aktuella dagar vårterminen 2017 är:
tisdag 7/2 tisdag 28/2, tisdag 21/3, fredag 21/4, onsdag 10/5 och
onsdag 7/6.
Samtliga dagar två lektioner om vardera 45-50 min – kl. 9.30 resp. 10.30.
Lektionerna bokningsbara för åk 1-3.
Kostnadsfritt även för skolor utanför Malmö kommun.

Vi är romer - möt människorna bakom myten

2 oktober 2016–1 september 2017 visas utställningen Vi är romer på Malmö Museer. Den berättar om romers vardag och historia. Om 500 år av utanförskap, tältliv, aktivism, glädje, traditioner, musik och framtidshopp. Den bygger på intervjuer, foton och filmer gjorda med och av romer. Utställningen beskriver också vandringen från Indien till Europa, språk och kulturarv.

Vi erbjuder kostnadsfria visningar och workshops till din skolklass årskurs 49 och gymnasiet, klicka här för mer information.

Förintelsens minnesdag 27 januari

Tema 2017: Rätten till ett värdigt liv. Med filmseminarium och föreläsning på Panora för gymnasieklasser. Klicka här för mer information och anmälan.

Foto: Colourbox

Vi använder underbara Bokskogen, Torup, som pedagogisk arena och erbjuder fortbildning i hur du som pedagog kan använda naturen som komplement till klassrummet. Upplägget är att du fortbildas samtidigt som klassen har en utedag.
Målgrupp
: Pedagoger årskurs 2–6.

Vi erbjuder specialtema eld i december 2016–januari 2017 och naturslöjd i februari 2017. Läs mera här!

Välkommen till Sverige
- Malmö Museum som flyktingförläggning och de vita bussarna 1945

Välkommen till Sverige handlar om krigsslutet 1945 och om när Malmö Museum förvandlades från ett offentligt museum till en flyktingförläggning för de kvinnor och män som räddats ur nazismens koncentrationsläger. De räddades genom Röda Korsets aktion De vita bussarna.

Du kan boka en visning av utställningen. Målgruppen är högstadiet och gymnasiet samt vuxengrupper. Maila boka.museum@malmo.se eller ring 040-34 44 23.

Foto: Anna Gullmark/Malmö Museer

Besök vårt nya Akvarium med en mångfald av djur! Såväl Nemo och hans vänner från korallreven som fiskar utan ögon och giftormen med världens längsta huggtänder!

Upptäck djurens fantastiska sätt att hitta mat, gömma sig eller luras.
Möt fiskar, reptiler, spindlar och andra kallblodiga djur öga mot öga.

Boka en skolhistorisk träff:

Mellan rotting och hartass – skolan för 100 år sedan

Att det var skillnad på att gå i skolan förr och nu, det förstår de flesta. Men hur var det egentligen? Vi besöker er i klassrummet och berättar om skolan för 100 år sedan. Eleverna får prova på hur en skoldag kunde vara, med psalmsång, skriva på griffeltavla och skolgymnastik. Vi berättar om skolans uppfostrande roll där disciplinen hade stor betydelse. Träffen riktar sig till barn i åk 1-3. Kontakta Bokningen för mer information.

Kunskaparna

Känner du barn som är nyfikna på forna tider, teknik, natur - allt som finns på Malmö Museer? Då är Kunskaparna helt rätt!

Naturbussarna

Naturbussarna skjutsar kostnadsfritt Malmös förskolor och grundskolor till naturen! All information om bokning och vart ni kan åka hittar du här.

Båtlekrummet

© Johanna Rylander/Malmö Museer

Båtlekrummet på Teknikens och Sjöfartens hus är ett äventyrshav! Med skepp från olika tider och vackra föremål ur våra samlingar bjuds barnen in till lek och upplevelser. Här finns också en mysig småbarnshörna och en läshörna med böcker om båtar och havet. Formgivningen har gjorts med hjälp av experter på lek: barn från två förskolor i Malmö. För alla upp till 10 år.