Barn och skola

 foto: Andreas Nilsson/ Malmö Museer

Till Malmö Museer är barn och unga, elever och lärare, varmt välkomna! Museets pedagoger levandegör historia, teknik och natur, erbjuder spännande experiment och ser till att ni får det där lilla extra.

Vi har visningar av utställningar och pedagogiska program med en mängd olika teman! En del av våra utställningar och program ingår också i Science Center Malmö Museer. Titta under rubrikerna i högerspalten för att se vad vi har att erbjuda.

Teckentolkad introduktion till Malmö Museers pedagogiska verksamhet:

Kreativa verkstäder

Vill du ha mer information om våra kreativa verkstäder och andra öppna aktiviteter för bland annat barn och unga, klicka här.

Förintelsens minnesdag 2018

Historia som upprepar sig – påminnelser från 30-talets Europa
I anslutning till Förintelsens minnesdag arrangeras ett filmseminarium för gymnasieklasser. Visning av filmen KRIGAREN, med efterföljande föredrag och samtal med Jonathan Leman från Stiftelsen Expo. Tid: Fredag 26 januari kl. 9-11.30. Plats: Biograf Panora, Friisgatan 19D, Malmö. Kostnadsfritt. Föranmälan krävs. För mer info, klicka här.

Boka vårens program

Från och med den 20 november är du välkommen att boka vårens pedagogiska program. Du mailar till museets bokning på boka.museum@malmo.se eller ringer på 040-34 44 23 måndagar-fredagar kl. 9-12 för att anmäla ditt intresse. Som pedagog bokar du endast din egen klass.

Språkmöten

Malmö Museer erbjuder språkutvecklande aktiviteter för klasser på startskolor i Malmö. Med naturen som utgångspunkt utvecklar deltagarna sin svenska genom gemensamma möten och upplevelser i Torup och på Malmö Museer. I Torup utgår vi från ”Nya Skolan” och vandrar bland annat längs Ordstigen och i Slottsparken. Vi undersöker närmiljön med alla våra sinnen och pratar om begrepp som identitet, musik/dikt eller ordspråk. Period: mars-maj 2018. 
Läs mer om hur du bokar här!

Tryckt till jul

I utställningen Tryckt till jul finns det många exempel på hur svenska textilkonstnärer skildrat julen under 1900-talet. Här finns en lekfull och vacker blandning av grisar, stalledrängar, tomtar, lussekatter, granar och andra saker som hör julen till. Tryckt till jul får en verkligen att längta till julen. Bokar man en visning får man också veta varifrån våra moderna jultraditioner kommer. Man får veta hur tomten såg ut från början och varför vi äter julskinka till jul.
Målgrupp: från åk 3 och uppåt

Astropedagogen i höst

Aktuellt: På grund av problem med tekniken i Stjärnrummet kan tillfällen med Astropedagogen inte bokas i nuläget. Vi jobbar på problemet.

Peter Hemborg, astropedagog på Tycho Brahe-observatoriet i Oxie, kommer till museet och svarar på barnens frågor om rymden. Vi besöker också museets Stjärnrum och navigerar bland stjärnor och planeter.

Aktuella dagar höstterminen 2017 är: 24/10, 14/11, 24/11.
Två lektioner/dag om vardera 45–50 min: kl. 9.30 resp. 10.30. Bokningsbart för åk 1–3. Max 20 personer/visning. Kostnadsfritt även för skolor utanför Malmö kommun.

Språkvandring

Malmö Museer erbjuder språkvandring under en dag i Bokskogen, Torup, för språkklasser/grupper i Malmö.Vi vandrar tillsammans i skogen och möter nya miljöer som vi sätter ord på och lär in nya begrepp. Er medhavda lunch kan tillagas över öppen eld i vår inspirationsträdgård.
Läs mer här!

Bli uppfinnare för en dag

Malmö Uppfinnarförening fortsätter att gästa museet på söndagar! Bygg och programmera LEGO-robotar på Teknikens och Sjöfartens hus mellan kl. 13–16. Det är drop-in så kom när det passar, stanna en stund eller hela tiden. Malmö Uppfinnarförening.

Välkommen till Sverige
- Malmö Museum som flyktingförläggning och de vita bussarna 1945

Välkommen till Sverige handlar om krigsslutet 1945 och om när Malmö Museum förvandlades från ett offentligt museum till en flyktingförläggning för de kvinnor och män som räddats ur nazismens koncentrationsläger. De räddades genom Röda Korsets aktion De vita bussarna.

Du kan boka en visning av utställningen. Målgruppen är högstadiet och gymnasiet samt vuxengrupper. Maila boka.museum@malmo.se eller ring 040-34 44 23.

Foto: Anna Gullmark/Malmö Museer

Besök vårt nya Akvarium med en mångfald av djur! Såväl Nemo och hans vänner från korallreven som fiskar utan ögon och giftormen med världens längsta huggtänder!

Upptäck djurens fantastiska sätt att hitta mat, gömma sig eller luras.
Möt fiskar, reptiler, spindlar och andra kallblodiga djur öga mot öga.

Boka en skolhistorisk träff:

Mellan rotting och hartass – skolan för 100 år sedan

Att det var skillnad på att gå i skolan förr och nu, det förstår de flesta. Men hur var det egentligen? Vi besöker er i klassrummet och berättar om skolan för 100 år sedan. Eleverna får prova på hur en skoldag kunde vara, med psalmsång, skriva på griffeltavla och skolgymnastik. Vi berättar om skolans uppfostrande roll där disciplinen hade stor betydelse. Träffen riktar sig till barn i åk 1-3. Kontakta Bokningen för mer information.

Kunskaparna

Känner du barn som är nyfikna på forna tider, teknik, natur - allt som finns på Malmö Museer? Då är Kunskaparna helt rätt!

Naturbussarna

Naturbussarna skjutsar kostnadsfritt Malmös förskolor och grundskolor till naturen! All information om bokning och vart ni kan åka hittar du här.

Båtlekrummet

© Johanna Rylander/Malmö Museer

Båtlekrummet på Teknikens och Sjöfartens hus är ett äventyrshav! Med skepp från olika tider och vackra föremål ur våra samlingar bjuds barnen in till lek och upplevelser. Här finns också en mysig småbarnshörna och en läshörna med böcker om båtar och havet. Formgivningen har gjorts med hjälp av experter på lek: barn från två förskolor i Malmö. För alla upp till 10 år.

Senast ändrad: 2017-12-13 11:27