Senast uppdaterad 2017-03-21 16:16.

Vi är romer - möt människorna bakom myten

Foto: Andreas Nilsson/Malmö Museer

I utställningen Vi är romer - möt människorna bakom myten får besökarna ta del av enskilda romers vardag och historia kantade av utanförskap, tältliv, aktivism, glädje, traditioner, musik och framtidshopp.

fotograf Maja Kristin Nylander

Utställningen bygger på intervjuer, foton och filmer gjorda med och av romer. Den är framtagen i ett nära samarbete mellan romer, Göteborgs stadsmuseum, Forum för levande historia och externa konsulter.

På Malmö Museer presenteras också två lokala romska aktivister, Monika Caldaras och Dusan Marinkovic, och dessutom visas silversmeden Rosa Taikons smycken ur museets samlingar.

OBS: Utställningen nås via trappor.

Aktiviteter i Malmö

Malmö Museer samlar in romska minnen från Malmö och regionen och redovisa i en aktiv tidslinje, och en romsk traditionell vagn från Romska Kulturcentret kommer att stå placerad på Borggården under våren 2017.

Genom projektet Romska Samtal erbjuds programverksamhet i anslutning till utställningen. Med ledorden "Ingenting om oss utan oss" fylls programmet med samtal, föredrag och andra aktiviteter.

Romsk dag på påskafton  

Den romska vagnen är unik och visar hur romerna levde och reste från plats till plats i en tid för inte så länge sedan. Den kommer att finnas på borggården 15 april–28 maj 2017.    

På påskafton den 15 april är vagnen öppen kl. 10–17. Hör historien berättas av romer som själva rest med vagn och tält. Dessutom i Malmöhus slott: lyssna till sagor för barn i Kungens kammare kl. 12.00, kl. 13.45 och kl. 15.15 eller se en flamencouppvisning kl. 11.00, kl. 13.00 och kl. 14.30! I samarbete med Romska Kulturcentret.

Öppna visningar av Vi är romer

Till och med 1 juni 2017 erbjuds öppna visningar av utställningen. Tid: Tisdagar, onsdagar och torsdagar kl. 13.00 - förutom veckorna 15 och 19 då visningarna äger rum onsdagar och torsdagar kl. 13 samt dessa veckor även söndagar kl. 11 och 13.

Visningar och workshops för grupper

Malmö Museer erbjuder kostnadsfria visningar av utställningen och workshops för skolklasser och vuxna grupper. Vid den romska vagnen kommer Romska Kulturcentret också att ta emot skolklasser under våren 2017.

Vi är romer visas på Malmö Museer 2 oktober 2016–3 september 2017. Den har tidigare visats på Göteborgs stadsmuseum och Forum för levande historia i Stockholm.

Vi är romer är producerad av Göteborgs stadsmuseum och utvecklad i samarbete med Forum för levande historia. Projektet bygger på ett initiativ av de romska aktivisterna Bagir Kwiek och Tereza Eriksson, journalisterna Sofia Hultqvist och Cecilia Köljing samt fotografen Maja Kristin Nylander. Projektet finansieras av Region Skåne och Kulturrådet.