Senast uppdaterad 2017-06-13 15:44.

Vi är romer - möt människorna bakom myten

Foto: Andreas Nilsson/Malmö Museer

I utställningen Vi är romer - möt människorna bakom myten får besökarna ta del av enskilda romers vardag och historia kantade av utanförskap, tältliv, aktivism, glädje, traditioner, musik och framtidshopp.

fotograf Maja Kristin Nylander

Utställningen bygger på intervjuer, foton och filmer gjorda med och av romer. Den är framtagen i ett nära samarbete mellan romer, Göteborgs stadsmuseum, Forum för levande historia och externa konsulter.

På Malmö Museer presenteras också två lokala romska aktivister, Monika Caldaras och Dusan Marinkovic, och dessutom visas silversmeden Rosa Taikons smycken ur museets samlingar.

OBS: Utställningen nås via trappor.

Aktuellt: Öppna visningar av Vi är romer

14 juni–31 augusti 2017 på tisdagar, onsdagar och torsdagar kl 13.00. Välkomna!

Vi är romer visas på Malmö Museer 2 oktober 2016–3 september 2017. Den har tidigare visats på Göteborgs stadsmuseum och Forum för levande historia i Stockholm.

För fördjupning kring romernas historia, se www.varromskahistoria.se

Vi är romer är producerad av Göteborgs stadsmuseum och utvecklad i samarbete med Forum för levande historia. Projektet bygger på ett initiativ av de romska aktivisterna Bagir Kwiek och Tereza Eriksson, journalisterna Sofia Hultqvist och Cecilia Köljing samt fotografen Maja Kristin Nylander. Projektet finansieras av Region Skåne och Kulturrådet.