Senast uppdaterad 2017-05-22 10:38.

Vi är romer - möt människorna bakom myten

Foto: Andreas Nilsson/Malmö Museer

I utställningen Vi är romer - möt människorna bakom myten får besökarna ta del av enskilda romers vardag och historia kantade av utanförskap, tältliv, aktivism, glädje, traditioner, musik och framtidshopp.

fotograf Maja Kristin Nylander

Utställningen bygger på intervjuer, foton och filmer gjorda med och av romer. Den är framtagen i ett nära samarbete mellan romer, Göteborgs stadsmuseum, Forum för levande historia och externa konsulter.

På Malmö Museer presenteras också två lokala romska aktivister, Monika Caldaras och Dusan Marinkovic, och dessutom visas silversmeden Rosa Taikons smycken ur museets samlingar.

OBS: Utställningen nås via trappor.

Aktiviteter i Malmö:

Den romska vagnen är öppen för allmänheten

Foto: Matso Pamucina/Malmö Museer

18 april–28 maj: tisdag–torsdag kl. 12–15. Lördag–söndag kl. 13–16. Ingen bokning krävs.

I samarbete med Romska Kulturcentret.

Öppna visningar av Vi är romer

Till och med 1 juni 2017 erbjuds öppna visningar av utställningen.
Tid: Tisdagar, onsdagar och torsdagar kl. 13.

Unikt paket med visning och workshop

I utställningen Vi är romer-möt människorna bakom myten får ni berättelsen om romernas ursprung och hur kulturen och språket formades. Om hur romerna levde under medeltiden i Europa och om hur de tvingades in i slaveri under 1300- talet, då romer ägdes av staten, kloster och privatpersoner. De såldes, köptes och gavs bort.

Ute på borggården får ni stiga in i den romska vagnen och höra historien berättas av romer som själva har rest med vagn och tält i Sverige.

Dessutom ingår en workshop. Historien levandegörs med hjälp av olika verktyg, föremål, kläder och vardagliga saker från förr som romerna tillverkade och använde. 

Tid och datum som går att boka: 18 april­‑28 maj, tisdag‑torsdag kl. 09.00­‑11.00. Programmet är kostnadsfritt och tar ca 2 timmar.

I samarbete med Romska Kulturcentret.

Vi är romer visas på Malmö Museer 2 oktober 2016–3 september 2017. Den har tidigare visats på Göteborgs stadsmuseum och Forum för levande historia i Stockholm.

För fördjupning kring romernas historia, se www.varromskahistoria.se

 

Vi är romer är producerad av Göteborgs stadsmuseum och utvecklad i samarbete med Forum för levande historia. Projektet bygger på ett initiativ av de romska aktivisterna Bagir Kwiek och Tereza Eriksson, journalisterna Sofia Hultqvist och Cecilia Köljing samt fotografen Maja Kristin Nylander. Projektet finansieras av Region Skåne och Kulturrådet.