Senast uppdaterad 2017-08-03 09:45.

Finskt fyrverkeri

Stol, design Alvar Aalto. Foto: Merja Diaz/Malmö Museer

Stol, design Alvar Aalto.

Den 6 maj invigdes utställningen Finskt fyrverkeri på Malmö Museer. Där möter du finsk design från designklassiker som Eero Aarnios Åskbollen till unga formgivare som står på tröskeln till genombrott.

Foto: Merja Diaz/Malmö Museer

Klänning, design Liisa Kotilainen. Stol, design Yrjö Kukkapuro.

Finskt fyrverkeri firar Finlands 100 år av självständighet och görs i samarbete med Finsk Form i Malmö. I utställningen ingår 12 reflektioner om Finland och finskhet som speglar Sveriges och Finlands gemensamma historia och samtid.

På Borggården visas teckningar av konstnären Katja Tukiainen och utefter vallgraven fotografier ut serien Aino av Nina Backman.

Utställningen visas på Slottsholmen, Malmö Museer, 6 maj–24 september 2017.

Föreläsningar och samtal

Den finska byggnadskonsten - och hur den samspelar med landets historia, konst och design

Söndag 17 september kl. 14, Kommendanthuset, Malmö Museer.
Föreläsning med arkitekt Bo Mårtensson. Om den finska byggnadskonsten med tonvikt på samtiden, men med historiska tillbakablickar kring hur Finland utvecklats - från att vara en del av Sverige, via ryskt storfurstendöme fram till självständighet och modernitet.

På gränsen

Söndag 24 september kl. 14, Kommendanthuset, Malmö Museer.

Johanna Parikka-Altenstedt möter Susanna Alakoski och Heidi Avellan i ett samtal om tvåspråkighet, språkbyten och identiteter när man har rötterna i Finland.

Heidi Avellan har bott i Skåne sedan 90-talet och är en välkänd röst i den svenska samhällsdebatten. Hon är politisk chefredaktör och chef för ledarredaktionen på Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad. Susanna Alakoski har skrivit ett tiotal böcker både till barn och till vuxna, och hennes stora genombrott blev Svinalängorna som fick Augustpriset 2006. Moderator är Johanna Parikka-Altenstedt, en sann mångsysslare inom journalistik, samhällsvetenskaper och kommunikation och känd för sina historieböcker och som debattör.

Läs mer om arrangemangen här.