Senast uppdaterad 2017-09-25 07:56.

Med smak av humle – odla och brygg

Detalj av foto: Andreas Nilsson/Malmö Museer

Hur går det till att brygga öl hemma? Hur odlas humle och hur påverkar den ölet? I utställningen Med smak av humle finns både tips för nybörjaren och svar från forskaren. Inspiration att själv prova på och möjligheter att fördjupa sina kunskaper inom både odling och brygd!

Foto: Gunnar Lundh/Nordiska museet

På 800-talet blev humle känd som ett bra och gott konserveringsmedel vid ölbryggning. Humle ingår fortfarande i öl, men bara för smakens skull.

Att göra öl är ett hantverk med oändliga variationsmöjligheter. Ingredienserna malt, vatten, humle och jäst kan varieras och kombineras på flera sätt och varje bryggmoment kan ändras på minst hundra olika sätt.

"Nyttugt wore at huar boonde hade en humblagard" – Gustav Vasa, år 1524.

Visste du att …

  • Humle är den mest snabbväxande växten i vårt klimat och kan växa upp till 30 centimeter per dygn.
  • Förr var Bartolomeusdagen, 24 augusti, den dag då man fick börja skörda humle.
  • Humle tillhör familjen Cannabaceae som innehåller två släkten, Cannabis och Humulus.
  • Under första världskriget användes humle som bedövningsmedel.
  • Jäsningen var förknippad med mycket vidskepelse. Till exempel kunde ett par gamla mansbyxor kastas över karet för att få jäsningen att fungera.
  • 1577 fick de viktigaste yrkesgrupperna på Stockholms slott drygt fem liter öl per person om dagen.

Se en film om humleodling från Korngården utanför Staffanstorp.

Utställningen är producerad av Nordiska museet och visas till och med den 8 april 2018 på Slottsholmen, Malmö Museer.

Insamling av öletiketter

Brygger du öl hemma? Gör du etiketter till dina eller någon annans ölsorter?

Malmö Museer visar just nu utställningen Med smak av humle - odla och brygg. Den är producerad av Nordiska museet, som under sin utställningsperiod samlade in bilder på egentillverkade öletiketter. Detta vill vi också göra, men med fokus på Malmö och övriga Skåne. Vill du dela med dig av dina etiketter till oss? Klicka i så fall här.