Senast uppdaterad 2017-09-12 13:29.

Föreläsningar och samtal under det finska jubileumsåret

Susanna Alakoski och Heidi Avellan i samtal den 24/9

Susanna Alakoski och Heidi Avellan i samtal den 24 september.

Firandet av det finska jubileumsåret fortsätter. Under september bjuder Malmö Museer på såväl föredrag om den finska byggnadskonsten och ett samtal om tvåspråkighet, språkbyten och identiteter när man har rötterna i Finland.

Den finska byggnadskonsten - och hur den samspelar med landets historia, konst och design

Foto: © Bo Mårtensson

Tempelplatsens kyrka. Kyrkan öppnades 1969 och har ritats av arkitekterna Timo och Tuomo Suomalainen. Foto: © Bo Mårtensson

Söndag 17 september kl. 14, Kommendanthuset.
Föreläsning med arkitekt Bo Mårtensson. Om den finska byggnadskonsten med tonvikt på samtiden, men med historiska tillbakablickar kring hur Finland utvecklats - från att vara en del av Sverige, via ryskt storfurstendöme fram till självständighet och modernitet.

På gränsen

Söndag 24 september kl. 14, Kommendanthuset.
Johanna Parikka-Altenstedt möter Susanna Alakoski och Heidi Avellan i ett samtal om tvåspråkighet, språkbyten och identiteter när man har rötterna i Finland.

Heidi Avellan har bott i Skåne sedan 90-talet och är en välkänd röst i den svenska samhällsdebatten. Hon är politisk chefredaktör och chef för ledarredaktionen på Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad. Susanna Alakoski har skrivit ett tiotal böcker både till barn och till vuxna, och hennes stora genombrott blev Svinalängorna som fick Augustpriset 2006. Moderator är Johanna Parikka-Altenstedt, en sann mångsysslare inom journalistik, samhällsvetenskaper och kommunikation och känd för sina historieböcker och som debattör.

Kombinera Finskt fyrverkeri med filmer på Nordisk Panorama

I ett samarbete mellan Malmö Museer och Nordisk Panorama Filmfestival, 21–26 september, kan du som besökare på museet - i mån av plats och mot uppvisande av kvitto eller entrémärke från museet - gå gratis på den finska konstnären Mika Taanilas filmer samt dokumentären "Nokia Mobile – We Were Connecting People".

Arrangemangen är kopplade till utställningen Finskt Fyrverkeri och jubileumsåret Finland100.