Johan Larsson

Läs om Johan Larssons syn på sin roll som lärare på Stapelbäddsskolan och om varför han valt läraryrket.

Manlig lärare

Johan Larsson, lärare Stapelbäddsskolan. Foto: © Malmö stad / Freddy Billqvist

”Det känns tryggt att jobba inom Malmö stad. Man strävar efter bättre förutsättningar för oss lärare så att vi kan fokusera på pedagogiken. Det är inte bara snack utan det händer saker.”

Vad är det du gör på ditt jobb?

– Jag bedriver undervisning i idrott och hälsa i årskurs 1–3. Jag arbetar även på eftermiddagarna i fritidshemsverksamheten i årskurs 1. På mitt jobb skapar jag de bästa förutsättningarna för mina elever för att utvecklas, både kunskapsmässigt och som människa.

Vad är det som är så roligt med att vara lärare?

– Det mest drivande med yrket som lärare är att få möjligheten att påverka framtiden. Känslan av att dela med sig till andra i form av kunskap och värderingar för att skapa bättre förutsättningar för elevernas framtid och sedan få möjligheten att ta del av deras utveckling är fantastisk.

Vad är det bästa med att jobba på Stapelbäddsskolan?

– Det är en skola med många visioner. En skola som vill se och sträva mot nya sätt att undervisa på. Tänka nytt och testa. Stapelbäddsskolan är en ny skola så det finns stora möjligheter att vara med och bygga upp från grunden.

Vilka är de största fördelarna med att jobba inom Malmö stads grundskolor?

– Det känns tryggt att jobba inom Malmö stad. Jag upplever att genom olika vägar så strävar man efter bättre förutsättningar för oss lärare så att vi kan fokusera mer på pedagogiken. Det är även en kommun som växer vilket också bidrar till fler och större möjligheter att vara med och påverka.

Vilka utmaningar möter du i ditt jobb?

– Jag jobbar med dubbla uppdrag då jag undervisar i idrott och hälsa samtidigt som jag bedriver en fritidshemsverksamhet. De olika verksamheterna är fördelade i stort sett 50/50. Då det fortfarande inte finns tydliga riktlinjer, varken från kommunen eller från facket, om hur det bör vara för oss med dubbla uppdrag, så måste man själv kämpa extra för att få bra/lagom arbetsbelastning och bra arbetsvillkor.

Hur är dina kollegor?

– Mina kollegor är fantastiska. Det finns generellt bland all personal ett synsätt där vi ställer upp för varandra och att vi uppmuntrar varandra när det ibland kan vara svårt. Det finns mycket driv och många viljor så att jobba framåt är aldrig några problem.

Var ser du dig själv om 10 år?

– Om 10 år ser jag mig på en skola, där jag i kombination med fritids, jobbar mycket med utvecklingsarbete, både för arbetsplatsen men även kanske inom kommunen (större projekt). Jag hoppas att jag har fått möjligheten att utbilda mig vidare inom ledarskap för att på den vägen ha en större roll i hur arbetet utvecklas på skolan. Jag ser mig själv som en framtida ledare i någon form och hoppas jag har kommit en bit på den vägen.

Vad skulle du säga till andra lärare som funderar på att söka jobb på grundskolor i Malmö stad?

– Sök! Ni kommer jobba i en kommun där ni får förutsättningar för att skapa möjligheter, både för dig som lärare men också för eleverna. En kommun som vill och jobbar hårt för att skolan ska bli ännu bättre. Det är en stad som växer och det kommer många nya skolor, så ni har världens chans att vara med att hjälpa till att bygga upp grunden.

Fråga en som vet!

Har du funderingar kring hur det är att jobba som lärare eller skolledare i Malmö stads grundskolor? Är det någonting du skulle vilja prata med oss om?

Kontakta oss via nedan formulär så får du svar från någon av dina framtida kollegor! Vi vill gärna ha kontakt med dig!Vill du ha svar per e-post, fyll i din e-postadress.

Vi har ingen möjlighet att svara, men dina synpunkter är värdefulla för oss. Om du vill ha svar på en fråga hittar du kontaktuppgifter här.

Senast ändrad: 2017-11-05 13:18