Tina Ottosson

Läs om Tina Ottossons syn på sin roll som lärare på Slottstadens skola och om varför hon valt läraryrket.

Kvinnlig lärare

Tina Ottosson, lärare Slottsstadens skola. Foto: © Malmö stad / Freddy Billqvist

”Det absolut roligaste med lärarjobbet är kontakten med eleverna. Jag brinner för integration och att föra människor samman så att arbeta inom Malmö stads grundskolor passar mig perfekt!”

Vad är det du gör på ditt jobb?

– Jag är lärare och undervisar i SvA och SO-ämnen i en förberedelseverksamhet på högstadiet på Slottsstadens skola. På Slottsstadens skola har vi startat upp två verksamheter som ska fungera som stöd och hjälp för vissa elever. Den ena heter "Slottet" och där kan elever med särskilda behov, diagnoser och åtgärdsprogram få hjälp att klara skolsituationen bättre. Den andra verksamheten är "Borgen" och där arbetar jag. Den fungerar som stöd och flytande övergång till ordinarie klass för nyanlända elever och elever som varit lite längre i Sverige men som behöver hjälp i olika ämnen för att förstå innehållet bättre.

Vad är det som är så roligt med att vara lärare?

– Det absolut roligaste med lärarjobbet är kontakten med eleverna! Jag är uppriktigt nyfiken på hur de tänker och vad de tycker om saker och ting. Jag älskar deras energi och puls! Det är så roligt att följa varje individs speciella utveckling och förhoppningsvis stärka deras självkänsla och öka deras självförtroende.

Vad är det bästa med att jobba på Slottsstadens skola?

– "Slottis" representerar hela Malmö som det ser ut idag. Här finns elever som har svenska föräldrar, elever med utländska föräldrar samt nyanlända elever. Det är på riktigt och eftersom jag brinner för integration och att föra människor samman så passar det mig perfekt!

Vilka är de största fördelarna med att jobba inom Malmö stads grundskolor?

– Det är nära till allt och rent egoistiskt ger mixen av elever mig energi och gör att jag känner mig levande. Om man vill så är utbudet av kultur och andra aktiviteter stort och ofta också gratis. Här finns massor av museer, föreställningar, parker eller varför inte Ribban? Även kontakten med företag finns nära till hands liksom till exempel polis och räddninstjänst för studiebesök.

Vilka utmaningar möter du i ditt jobb?

– En stor utmaning är att få mina elever att tro på sig själva och sina förmågor. Självklart vill jag att de ska utveckla det svenska språket på alla plan vilket hjälper dem i skolan och i livet. Men framför allt vill jag få dem att lita på processen och fortsätta framåt, no matter what! Det tar tid att lära sig ett nytt språk på djupet, mellan fem och sju år.

Hur är dina kollegor?

– Mina kollegor är alla mycket kompetenta med både gedigen utbildning och lång erfarenhet. Vi har alla våra ämnen och specialområden men en stor gemensam nämnare – elevens bästa i fokus.

Var ser du dig själv om 10 år?

– Ha ha, då är jag nästan pensionär ... Jag kommer arbeta med ungdomar på något sätt tror jag, men i en annan form än som lärare. Kanske med lite äldre ungdomar, enskilt eller i grupp.

Vad skulle du säga till andra lärare som funderar på att söka jobb på grundskolor i Malmö stad?

– Gör det! Du kommer att ha ett givande, roligt och spännande jobb med en lagom dos utmaningar. Du kommer att hålla dig ung och levande!

Fråga en som vet!

Har du funderingar kring hur det är att jobba som lärare eller skolledare i Malmö stads grundskolor? Är det någonting du skulle vilja prata med oss om?

Kontakta oss via nedan formulär så får du svar från någon av dina framtida kollegor! Vi vill gärna ha kontakt med dig!Vill du ha svar per e-post, fyll i din e-postadress.

Vi har ingen möjlighet att svara, men dina synpunkter är värdefulla för oss. Om du vill ha svar på en fråga hittar du kontaktuppgifter här.

Senast ändrad: 2017-11-05 13:18