Sommarscen Malmö ställs in

Det är med stor sorg vi måste meddela att Sommarscen Malmö 2020 ställs in. Osäkerheten kring rådande läge med Coronavirusets framfart gör att vi har kommit till en punkt där vi anser att det inte längre känns försvarbart att planera för ett stort publikt arrangemang i sommar.

Sommarscen Malmö handlar inte bara om scenkonsten, utan framförallt om möten mellan människor. Med en maxgräns på 50 personer i publiken och med avspärrningar fungerar helt enkelt inte Sommarscen. På grundval av detta kopplat till den rådande pandemin har vi därför valt att ställa in årets programsäsong.

– Det har varit många tunga beslut under den här våren, och det här är ett av de tyngsta. Att inte kunna erbjuda Malmöborna all denna underbara scenkonst och möjligheten att sitta tillsammans och bara njuta känns bedrövligt. Det är också tungt för alla de artister som har sett fram emot att träffa Malmöborna ute i våra parker, och för teamet som jobbat stenhårt för att göra detta möjligt, säger Pernilla Conde Hellman, kulturdirektör vid kulturförvaltningen i Malmö stad.

Många faktorer påverkar

Underlaget till kulturnämndens beslut har tagits fram efter noga övervägande och i samförstånd mellan Sommarscens produktionsteam och förvaltningsledningen, och baseras på Folkhälsomyndighetens nuvarande rekommendationer och prognoser. Det har inte varit ett lätt beslut, men i rådande situation, ett nödvändigt sådant.

Det är många faktorer som spelar in. Om restriktionerna på sammankomster med max 50 personer ligger kvar, vilket vi ser som sannolikt då Folkhälsomyndigheten meddelat att vi inte kan räkna med förändringar i restriktionerna innan sommaren, så ställs Sommarscen inför omfattande genomförandeproblem.

Det är för tillfället inte möjligt att söka polistillstånd för arrangemang som samlar fler än 50 personer. Dessutom har många av våra internationella artister har redan ställt in sin medverkan på grund av problem att resa.

– Nu handlar det framför allt om att lägga grunden för att erbjuda Malmöborna ett fantastiskt Sommarscen Malmö 2021. Vi kommer tillbaka, och vi kommer göra det med besked, säger Pernilla Conde Hellman.