Älska dina kläder!

Textilindustrin är en av världens mest förorenande branscher, med stor påverkan på både människa och miljö. Ungefär hälften av de textilier vi köper varje år kastas i soporna. Om textilier istället används, cirkuleras, återbrukas och lagas mer kan vi minska vår klimatpåverkan och vårt avfall. För det mest hållbara plagget är det vi älskar, tar hand om och använder länge.

Malmöbornas inspirerande berättelser om kläder de aldrig skulle slänga

Textiliers klimatpåverkan

80 procent
av en textilprodukts miljö- och klimatpåverkan sker vid tillverkning.
7 000-29 000
liter vatten används i framställningen av textilier och kemikalieåtgången varierar mellan 1,5-6,9 kilo per kilo producerad textil.
60 procent
av textilier som slängs är sådant som kan användas. En svensk köper i genomsnitt 14 kilo textilier per år och 7,5 kilo av dessa hamnar i soporna.

Mer kärlek åt kläderna

Tips för en mer hållbar och cirkulär användning och konsumtion av kläder.

Ta hand om det du har

Det mest hållbara plagget är det du älskar, tar hand om och använder länge.

Behåll färg och form: Ibland räcker det att vädra ett plagg istället för att tvätta, eller att punktrengöra fläckar. Dina kläder slits inte alls lika mycket!

Laga: Att sy i en tappad knapp, laga en sprucken söm eller byta till nya muddar kan vara det enda som behövs. Känns det svårt? Det finns många duktiga och prisvärda skräddare i Malmö som kan hjälpa dig.

Tänk om: Förnya din garderob genom att våga testa helt nya kombinationer. Var kreativ och skapa något helt unikt. Lägg ut en söm, sy in en midja eller klipp av en krage och du kan då ett helt nytt plagg! Även här kan du få hjälp och råd hos en skräddare.

Cirkulera dina kläder

Låt inget hamna i sopporna.

Byt: Ge din stil en kick! Ordna ett klädbyte med dina vänner eller hitta en bytesbutik.

Sälj: Tjäna en slant genom att sälja dina kläder på nätet, i butiker eller på loppis.

Skänk: Dela med dig! Skänk hela och rena kläder till släkt och vänner, välgörenhet eller second hand-butiker.

Skaffa schyssta kläder

Second hand: Maxa stilen genom att mixa vintage, retro och secondhand med din favoritdesign. I Malmö finns massor av second hand-butiker.

Välj schysst: Välj rättvist handlade, ekologiska, miljömärkta och återvunna material när du handlar. I Malmö finns flera butiker som säljer schyssta kläder.

Låna eller hyr: Förnya dig varje gång du ska på fest utan att köpa nytt! Låna kläder från vänner eller hyr. Det finns många ställen som hyr ut kläder, månadsvis eller per ett tillfälle.

Välj alltid med omsorg: Välj kläder med kvalitet som du vill använda länge.

För att inspirera till en mer hållbar textilkonsumtion samlar Malmö stad in och lyfter favoritplaggen som Malmöborna aldrig skulle kasta i soporna i kampanjen Älska dina kläder.

Genom det Vinnova-finansierade projektet Siptex har Sysav, som bland annat har hand om våra återvinningscentraler, investerat i en anläggning som sorterar textilavfall. Anläggningen är en viktig del för en cirkulär hantering av textiler i Malmö. En annan minst lika viktig del är att fler textilier används, cirkuleras, återbrukas och lagas – innan det till sist kastas och blir avfall. För det mest hållbara plagget är det vi älskar, tar hand om och använder länge. Malmö stad genomför kampanjen Älska dina kläder genom Siptex.

sv