Älska dina kläder!

Vissa plagg älskare vi mer än andra. Läs om Malmöbornas inspirerande berättelser om plaggen de älskar att bära och vårda.

Plagg som låter personligheten blomstra

"Jag är mer känd som en flowerpowerperson och ÄLSKAR att gå i blommiga klänningar. Med jackan på blir jag mig själv rakt igenom.

Skärpet har jag ärvt från min mamma som hade det på 70-talet. Det har bland annat fått pryda min bröllopsklänning och diverse andra klänningar som behövt ett litet lyft. Hatten kommer från Swopshop och har följt mig i flera år. Jag får alltid komplimanger för den!

Jag kommer aldrig slänga de här plaggen, de talar så väl för vem jag är och att jag känner mig som mig själv och ingen annan."

Jennie

Från vanlig t-shirt till älsklingsplagg tack vare redesign

"Det här är en Malmö t-shirt från en Malmöbutik. Orden speglar Malmö. Och jag kompletterar här med sol och Ögonkakao-grinden vid gamla Mazettifabriken.

Just den här t-shirten är också redesignad. Jag tyckte inte om halsringningen på t-shirten och ville dessutom ha mer färg. Jag fick jättefin hjälp att lägga till rosa tyg vid halsringningen och t-shirtärmarna av Malmöskräddaren Irena Bradke-Altewai.

På så sätt har en t-shirt blivit ett älsklingsplagg. Jag kommer aldrig att kasta den. Skulle t-shirten bli för sliten så kanske jag klipper ur ordsamlingen och sparar den tygbiten. För det är en del av Malmös historia och stämning som jag tycker mycket om."

Anna

Klänning till både fest och vardag

"Min älskade midsommar-klänningen!

Jag har den varje midsommar och till vardag. Materialet är underbart, modellen är enkel och mönstret är udda.

Bäst av allt, min mamma har gjort den. 

Miriam

Favorit och fair trade!

"En klänning som jag fått av Righteous Fashion. Ett fair-trade varumärke som grundades av två kvinnor här i Malmö med just fokus på att produktionen skulle ge rättvisa löner till de kvinnor som producerat plaggen, designer såväl som jordbrukare.

Klännigen är gjord av bland annar bambu och har en form som en tub med hål för armar i mitten. Passar en gravid såväl som ogravid kropp.

Hållbar och härligt mjuk!"

Teres

En klänning som givit tröst under märkliga tider

"Mitt nuvarande älsklingsplagg är det här vinröda 70-tals setet från Myrorna. Under pandemi och hemmajobb har det blivit mitt mest använda plagg då det passar lika bra framför kameran på möten som i soffan för myskvällen.

Jag kommer behålla det här setet så länge jag lever för det påminner mig om den märkliga tiden vi befunnit oss i och hur jag fann tröst, glädje och en ny vardag i ett lounge set från 70-talet."

Olivia

En kärleksförklaring till favvoskjortan

"Verner Gustafssons Fristadsskjorta kom till mig 1996 när Eva och Anders flyttade in i Verners hus på Lillåsavägen i Norrahammar.

Perfekt blå. Perfekt skön. Lite skramliga knappar men det löstes med gummiband som ljuddämpare.

#powersuit #älskaåterbruk #visiblemending"

ElinGo-to-klänningen i 60-talsanda

"Jag köpte den här röda 60-talsklänningen på Humana, när de öppnade i Lund för flera år sedan. Den är verkligen min go-to-klänning när jag vill känna mig riktigt fin och samtidigt bekväm. Den passar såväl på julmiddagen som på dansgolvet.

Numera kommer den inte fram så ofta, men jag skulle aldrig göra mig av med den. Det här är en klänning som du bär med stolthet både som 21-åring på nation, och som 81-åring på hemmet.

Bonus: kassen är från tidiga 00-talets coola magasin, Darling. Sliten och dan, men när jag vågar använda den (vill ju inte slita ut den helt) så känner jag mig helt glad. Och kanske lite utklädd till mig själv, för 15 år sen. Eller är det kavajen som gör det? Önskad av farmor inför en jul, inköpt av farmor på JC. Det kommer aldrig bli någon mer sådana kavaj. Därför får den hänga med så länge som det bara går."

Louise

Delad garderob är dubbel glädje

"Allt är second hand, som det mesta jag använder. Blusen och skjortan delas med min tjej. Vi delar överlag på många plagg vilket är smart i sig.

Skorna är också second hand och har pyntats med färg för att bli lite roligare."

JesperSynlig anorak för alla busväder

"En härligt orange anorak, inköpt på herravdelning i Malmö 1965, hänger med än. Då kallades sportlovet för ”Kul-i-tre” och anoraken, i kraftig bomull, skulle tåla vintersportande under hektiska dagar hos bästisen i Åtvidaberg.

På 90-talet återupptäcktes anoraken, och blev en trygg följeslagare under februarilovens skidturer på Österlen. Så följde några år med ett snötäckt Malmö. Väninnan och jag skidade på Ribersborg, trygga i förvissningen om att undertecknad – med orange anorak – definitivt inte skulle kunna försvinna i snöhögar eller laviner.

I vintras, med sparkstötting på Finjasjöns is, hängde anoraken med. Kvalitet och skick fortfarande som ny. Ett perfekt plagg över ylletröjorna – såhär 56 år senare!"

Karin

För att inspirera till en mer hållbar textilkonsumtion samlar Malmö stad in och lyfter favoritplaggen som Malmöborna aldrig skulle kasta i soporna i kampanjen Älska dina kläder.

Genom projektet Siptex har Malmö stad och Sysav, som tar hand om vårt avfall, investerat i en anläggning som sorterar textilavfall. Anläggningen är en viktig del för en cirkulär hantering av textiler i Malmö. En annan minst lika viktig del är att fler textilier används, cirkuleras, återbrukas och lagas – innan det till sist kastas och blir avfall. För det mest hållbara plagget är det vi älskar, tar hand om och använder länge.

sv