Edy Dzafic

Ålder: 20
Gör: Skådespelare och vloggare
Bor: Nydala-Hermodsdal
Hur tar du din falafel?
Sallad, gurka, tomat, mild, vitlök och lite, lite stark sås
Favoritplats i Malmö?
Folkets Park
Bäst med Malmö?
Alla kulturer
Sämst med Malmö?
För få saker för ungdomar att göra

”Om vi inte fått rösta, hur mycket hade vi inte velat få göra det då?”

Alla människor från alla kulturer – det är det bästa med Malmö enligt skådespelaren Edy Dzafic. Han känner en hat-kärlek till den egna stadsdelen Nydala-Hermodsdal, men är trots det tacksam eftersom uppväxten där format honom till den han är. Utöver skådespelandet vloggar han om sitt liv på Youtube under namnet Edy Sace, men satsar på att läsa upp betygen för att kunna plugga skådespeleri i USA. Känd från serien ”Festen”, inleddes hans karriär när han blev scoutad på Malmöfestivalen, och sen den dagen är det, som han själv säger, historia.

Varför är det så viktigt att rösta?

Demokrati är något så fint, som inte alla har. Alla har inte möjligheten att gå och rösta, vi måste ta vara på det och vara tacksamma. Inte sitta hemma och lata oss och inte gå och rösta, för folk hade dödat för den här chansen. Folk i världen har dött för den här chansen. Varje land har inte demokrati. Det är 2022, vi borde vara jättetacksamma för att vi kan få använda våra röster.

Har du inte röstat kan du inte sen gå och klaga på att du inte vill att något ska vara si eller så. Varför gick du inte och röstade liksom?

Vilka frågor engagerar dig?

Ungdomsfrågor. Hur man ser på ungdomar, LVU, straffrabatt, såna saker. Sen sjukvården, skattepengar, dom stora frågorna intresserar mig så klart men det är ungdomar jag brinner för. Jag vill bara deras bästa.

Det finns så lite grejer för ungdomar att göra. Det finns ju fritidsgårdar och sånt, men vem vill gå till samma fritidsgård varje dag i fem år?

Vad gjorde du själv när du var yngre?

Jag hängde jättemycket i Folkets Park och runt Möllan och så. Jag har softat överallt och känner folk överallt. Det finns ingen plats i Malmö jag inte känner mig hemma på. Jag vill ge kärlek till hela Malmö. Men det borde finnas fler saker för ungdomar att göra, mer aktiviteter, mer caféer och bowlinghallar och sånt.

Hur ser din relation till röstning ut?

Jag är uppväxt med min mamma, och hon har alltid gått och röstat och tyckt att det var sjukt viktigt. Jag vet att hon är väldigt tacksam för att kunna rösta. Jag har ju aldrig röstat förr, men jag är taggad!

Så hur känner du inför ditt första val?

Jag tänker att det är bara att hoppa in i bilen och köra dit och rösta. Det ska bli kul, och till alla som aldrig röstat förr – läs på om varje parti, och välj det som passar dig bäst, ta inte bara av vänner och familj, dom kanske inte vet så jättemycket och kan ha jättemycket fel.

Tror du åsikter går i arv?

Ja, äldre och vuxna för absolut vidare till sina barn. Det är som tomten, dom säger tomten finns så tror man på det. Men mitt råd är att läsa på och få en egen uppfattning, jag kommer till exempel inte rösta likadant som min mamma, det kan jag säga. Hon tror på en och jag tror på en annan, men jag respekterar hennes val och hon får rösta på vad hon vill.

Vad betyder möjligheten att få rösta för dig?

Jättemycket, speciellt eftersom min familj har kommit från krig, de flydde från Bosnien på 90-talet. Så jag tänker på alla barn i Syrien, och allt folk som inte har chansen att rösta. Att få säga vad man vill och se ut hur man vill och tycka vad man vill, och ingen får säga att det är fel… Yttrandefrihet är det bästa som finns med Sverige.

Vad skulle du vilja säga till en förstagångsväljare?

Jag har full respekt för om man inte är jätteintresserad av politik, du ska göra sånt du tycker är kul, men att rösta är så viktigt framförallt med tanke på vad som händer i världen just nu. Saker och ting kan hända snabbt i Sverige också.

Tänk så här, om man vänt på det, om vi inte fått rösta, hur mycket hade vi inte velat få göra det då? Hur mycket hade vi inte varit intresserade av politik då? Om folk inte röstar, så borde dom börja tänka på hur det varit om dom inte fått rösta.

sv