Julia Nelly Simonsson Lundgren

Ålder: 29
Gör: Artist och student
Bor: Slottsstaden
Hur tar du din falafel?
Alla grönsaker förutom lök, mild sås
Favoritplats i Malmö?
Gamla Väster
Bäst med Malmö?
Inget är längre än fem minuter bort
Sämst med Malmö?
Fiskmåsarna. Hatar dom

”Jag förstod inte hur värdefull rösträtt var när jag var yngre”

Hon beskriver sig själv som två olika personer – den energiska som alltid varit i gång, och den stillsamma som velat hålla sig i bakgrunden. För artisten Jëlly la uppväxten på Gamla Väster grunden till hennes intresse för musik, en kanal som dessutom gav utlopp för hennes två sidor. När pandemin slog till tvingades hon pausa artistlivet, och började utforska alternativ som gav samma glädje som att skriva musik. Idag pluggar hon till webbkommunikatör, men i framtiden ska hon tillbaka till musiken och då skriva soul på engelska – som en hommage till sin uppväxt.

Varför är det så viktigt att rösta?

Det är något jag insett med åldern, hur viktigt det är. Jag är uppväxt i stan, och här har alla haft det bra, det kändes inte som det egentligen behövdes någon förändring där. Men den där insikten om att om jag röstar, så gör det skillnad för andra människor, det har kommit med åldern. Jag förstod inte hur värdefullt det var när jag var yngre.

Vilka frågor engagerar dig?

Feministiska frågor tycker jag är extremt viktiga, och börjar bli det ännu mer. Hur mycket som faktiskt måste förändras… Vad som händer, hur det är och konsekvenserna av vad som görs mot kvinnor. Alltså inga.

Sen hur unga har det i skolan. Just att alla förväntas vara likadana, men alla har faktiskt olika förutsättningar… Sånt går ut över självkänslan, när det inte går lika bra för en själv som det gör för kompisarna. Det är väldigt viktiga grejer att alla ska få den hjälpen dom behöver, alla kan inte läras lika.

Hur ser din relation till röstning ut?

Jag tror jag var 18 första gången jag fick rösta, men jag var nog inte speciellt intresserad då. Det är faktiskt något man borde få in i skolan, att utbilda och visa hur viktigt det är, att unga faktiskt kan göra skillnad. Man kan göra det till något kul, där man får känna att det jag har att säga är viktigt. Jag tror absolut att det finns ett samband mellan skola och röstdeltagande…

Men relationen, den har absolut förändrats med åren och blivit något annat. Nu är det mer… bara att göra, man lär sig väldigt mycket om samhället, speciellt när man pratar med sina vänner om det.

Pratades det om röstning hemma?

Det var aldrig ett samtalsämne när jag växte upp, vilket jag inser är ett privilegium. Men jag har i stället lärt mig jättemycket av mina vänner, dom har väldigt mycket kunskap och åsikter och är framför allt engagerade. Jag kan vara dålig på att ta reda på saker själv, men då har jag min bästa vän som jag snackar med, som är väldigt investerad i vad som är rätt och fel, enligt henne såklart men vi tycker oftast väldigt lika.

För det är ju lite så, framför allt med unga, att man vill göra så som andra gör, såna som man respekterar eller ser upp till. Det är inte så lätt för en 18-åring att relatera till någon 55-årig liksom. Och 18-åringar är ju dessutom sjukt woke, så det är väl dom man ska lyssna på. Dom är ju framtiden.

Vad betyder möjligheten att rösta för dig?

Möjligheten att göra det… känns som en frihet. Ett privilegium. Att man ändå kan finna något hopp. För att om jag värdesätter något, så finns det faktiskt en möjlighet för mig att göra något. Demokrati… Vi måste hålla hårt i det.

Hur var det första gången du röstade?

Det var ju några år sen… Men det var ute i Videdal, jag var där med två vänner och det är tack vare dom jag stack dit. Jag minns att jag inte riktigt fattade hur det gick till, och vad alla dom där lapparna betydde, och att det var långa köer. Det fick mig tyvärr inte så motiverad till att gå tillbaka.

Är långa köer en vanlig uppfattning bland unga?

Det tror jag absolut. Sen att man inte känner sig så delaktig i det, att man redan har den där bilden av att det inte spelar någon roll. Det är inte tydligt att ungas åsikter spelar roll. Det framgår inte i skolan, det framgår inte av politiker… Då skiter man nog i det.

Men med det sagt vill jag verkligen att unga ska förstå hur värdefulla deras röster är. Att verkligen försöka läsa på, och försöker se vad som är viktigt för just dig, prata med dina vänner och var öppna om hur man kan göra samhället bättre. För det går. Men det går bara att göra tillsammans.

Vad skulle du säga till en förstagångsväljare?

Bara gör det. Don’t be lazy.

sv