Nikita Glasnovic

Ålder: 27
Gör: Elitidrottare i taekwondo
Bor: Split, Kroatien
Hur tar du din falafel?
Alla grönsaker, blandad sås
Favoritplats i Malmö?
Pilstorpsparken
Bäst med Malmö?
Alla parker
Sämst med Malmö?
Blåsten

”När man kommit i väg från Sverige ett tag ser man hur viktiga vissa saker är”

Uppvuxen i Hästhagen, har elitidrottaren Nikita Glasnovic alltid älskat området för dess grönska och är den plats hon kallar hemma, trots att hon sen flera år tillbaka är bosatt i Kroatien. En flytt som skedde på grund av taekwondon, men som gav henne något mer – ett nytt perspektiv på livet. Med det hon kallar för sin medelhavsmentalitet, tar hon numera dagen som den kommer, men det är knappast en filosofi hon applicerar på sin träning. Där har hon i stället ett hundraprocentigt fokus för att bygga upp sig inför en ny säsong av tävlingar och inte minst OS om två år.

Varför är det så viktigt att rösta?

Mest av allt är det viktigt att man är del av och supportar demokratin. Att stå upp för basala saker som lika värde och så… Det finns orättvisor i Sverige också, som behöver belysas. Vi har en möjlighet att rösta och en möjlighet att göra skillnad, då tycker jag man ska ta den.

Vilka frågor engagerar dig?

Nu när man kommit i väg från Sverige ett tag så ser man ju också hur viktigt vissa grejer är… Jag tycker till exempel att miljö- och klimatfrågor är väldigt viktiga, jag har fått lite perspektiv där dom senaste åren. Sen med tanke på vad som händer i världen så tycker jag att kvinnofrågor är – och har alltid varit – hur viktiga som helst.

Hur tror du unga ser på röstdeltagande?

Jag tror det är svårt att greppa politik, och att det som sägs i media ibland kan kännas påklistrat, att det finns en slags misstro mot att politiker kommer uppfylla sina lovord. Och att för en förstagångsväljare, så känns det som man ska vara så himla påläst, att det nästan handlar om liv och död. Det blir så stort. Med åren känner jag att det har mer… bara blivit viktigt att gå dit och rösta för det som känns bra idag. Det kommer ett nytt val snart igen, du får ändra din uppfattning.

Hur ser din relation ut till röstning?

Först kändes det faktiskt lite hopplöst… Jag fick inte grepp om partier eller politik överhuvudtaget, visste inte om min röst gjorde skillnad. Jag tvivlade nog helt enkelt på strukturen men så insåg jag att det är en sån liten sak jag behöver gå och göra. Och vi måste ha tilltron till att den här saken vi gör, att den faktiskt spelar roll. Att min röst gör skillnad och att vi har det där hoppet för det kan dessutom inspirera andra till att känna likadant.

Inspirerar ens omgivning en till att rösta?

Ja, jag tror absolut det. Som ett exempel… Min fästman är på mig för att jag försöker källsortera i Kroatien, fast det inte är lika strukturerat som i Sverige. Jag står där med min plast och kämpar, sen är allt i kärlen mixat men jag försöker ändå fixa det. Han menar att allt ändå blandas, så what’s the point… Men för mig är det viktigt, för jag har hopp att om jag gör det så kanske min granne eller kompis också börjar, sen kanske infrastrukturen följer efter för så pass många gör det. Men om vi inte tror på att vi kan göra skillnad tillsammans... Jag känner att det är samma sak med politik och demokrati, att det är så viktigt att använda sin röst, för tänk vad det kan leda till.

Vad betyder möjligheten att rösta för dig?

Jag är väldigt tacksam för att vi har rösträtt och att det är så enkelt… Vi kan förtidsrösta, det finns så mycket information på internet, en massa rörligt material man kan ta del av. Man måste inte läsa, man kan lyssna, man kan titta, man kan göra valkompasser. Det är så enkelt. Jag vet hur det kan vara någon annanstans där du måste gå till någon gympasal jättelångt bort, en viss dag mellan en viss tid…

Vi har en så bra struktur för att alla ska kunna rösta, och då är det här en chans vi bara måste vi ta.

Hur var första gången du röstade?

Jag har för mig det var på stadsbibblan, och att jag var jättenervös. Lite sådär svettig om händerna… Så skulle man gå in i det där båset och så alla dessa papper. Jag kände lite… vad är det som händer, gör jag rätt? Men jag var stolt när jag gick därifrån, för jag kände att det var något stort.

Vad skulle du sagt till dig själv inför ditt första val?

Det behöver inte nödvändigtvis vara att du tycker något är dåligt eller har jättemycket åsikter. Gå och rösta ändå! Ta chansen att vara delaktig och framför allt… stå upp för demokrati.

sv