Oskar Rozenberg

Ålder: 25
Gör: Professionell skejtare
Bor: Nobeltorget och New York
Hur tar du din falafel?
Allt på, förutom vitlökssås. Kanske lägger till fetaost eller hummus
Favoritplats i Malmö?
Folkets Park
Bäst med Malmö?
Det finns mycket kul att hitta på och många intressanta människor att träffa
Sämst med Malmö?
Vintern. Den är lång

”Det finns alltid någon som speglar dina åsikter bättre än någon annan”

Hemma. Så beskriver skejtaren Oskar ”Oski” Rozenberg sitt Malmö. Uppvuxen på S:t Knut, hittade han sitt sammanhang på andra sidan stan, i Västra Hamnens skejtpark Stapeln – och är idag dubbel världsmästare i skateboard. Han är dessutom Sveriges första skateboardolympier, där hans förberedelser inför Tokyo följs i SVT:s nya dokumentärserie ”Oski – En olympisk skateboardsaga”. Sen flera år tillbaka är han djupt involverad i Malmös skejtscen och har hjälpt till att sätta staden på kartan, bland annat genom tävlingen som lockade professionella skejtare från hela världen – Oski Blast.

Varför är det så viktigt att rösta?

För det har så stor påverkan… Det händer så mycket i världen, och det finns så många människor där ute med så konstiga åsikter. Även om du inte har en solklar bild av vem du vill rösta på, eller känner att det finns ett parti som representerar din åsikt exakt, så kan du hitta ett parti som representerar motsatt av vad du tycker och använda det som motivation, annars blir det som att du ger din röst till dom.

Har skejten hjälpt till att forma dina värderingar?

Skejten har format mig extremt mycket och skapat linsen som jag ser på världen genom. Den gav mig chansen att resa mycket sen tidig ålder vilket har gjort att jag fått se hur saker och ting fungerar i världen, och vilket privilegium vi har här i Sverige. Man får perspektiv på vad som är viktigt, och jag tror det hjälper en att utveckla sin karaktär, att bli mer empatisk och förstående för andra människor och vad de kanske går igenom.

Så vilka frågor engagerar dig?

Jämlikhet och alla människors lika värden. Jag tycker att det viktigaste är att vara ödmjuk och sympatisk och inkluderande och advocera för alla människors lika värde.

Sen tycker jag det är väldigt viktigt att man satsar på och investerar i unga människor, för att de ska få förutsättningarna för att kunna få en bra grund i livet. Framför allt i områden där det kanske inte investeras så jättemycket. Därför har jag och John Magnusson, projektledare på Bryggeriet, startat en stiftelse i mitt namn som jobbar tillsammans med företag och kommuner för att finanseria fler skateparker. Vi vill bidra till en positiv förändring. Jag vet att en skatepark kan förändra väldigt många unga personers liv – som det gjort för mig.

Hur är egentligen Malmös skejtscen?

Malmö har en extremt stor skejtscen med tanke på dess storlek. Definitivt bäst i Sverige, och nog bäst i Europa. Stapelbäddsparken i Västra Hamnen, där jag började skejta, är en av världens bästa skateparker. Malmö stad är väldigt positivt inställda till skejt och har jobbat mycket med Bryggeriet, som med Oski Blast, och det är verkligen kul för mig att få vara med där också. Det är gött att få vara med och göra skillnad.

Hur ser din relation till röstning ut?

Även om jag bara kunnat rösta en gång tidigare, har jag alltid tyckt det varit viktigt att göra det. Det är så enkelt att rösta här till skillnad från i andra länder, där det finns Voter Supression och allt möjligt, det är krångligt och tar väldigt lång tid.

Jag kan samtidigt förstå och relatera till unga personer som inte känner något engagemang i att rösta. Som kanske inte är så intresserade av politik eller känner att de hade något annat för sig som kändes viktigare just då. De kanske inte känner sig representerade av politiker eller att det faktiskt finns någon som bryr sig om dom. Men det finns alltid någon som speglar dina åsikter och för din talan bättre än någon annan. Röstar man inte lämnar man det lite åt ödet.

Vad betyder möjligheten att få rösta för dig?

Alla borde ha den möjligheten. Men så ser det inte ut. Däremot har vi det i Sverige. Det är dock ingen självklarhet, så därför är det viktigt att ta vara på den.

Hur var det första gången du röstade?

Det var jätteenkelt. Jag gick till vallokalen, tog mina valsedlar och la dom där jag skulle. Det tog typ 45 sekunder.

För dom som kanske känner att dom inte orkar – tänk ut vilket parti du vill rösta på, för när du väl kommit på det så är det väldigt enkelt och går snabbt. Du kan göra det samtidigt som du handlar mat. Det tar knappt någon tid.

Tror du det finns något hinder för unga att rösta?

Ja, att unga i vissa områden inte känner sig representerade av politiker och deras åsikter eller agendor. Sen tror jag att det finns någon bild bland dom som inte röstat förr, att det är komplicerat och tar typ en timme. Men det är verkligen enkelt, speciellt om du jämför med andra ställen.

sv