"Det är svårt att tänka sig något mer meningsfullt"

I åtta år har Anders Henriksson och hans fru varit familjehem till barn som behöver ett tryggt hem. – Vi tänkte att om inte vi, som är en stabil familj och har fysiskt utrymme, ställer upp och blir familjehem – vem ska då göra det?

Allt började med en växande känsla av att vilja bidra på något sätt. Det fanns ju så många barn som hade det svårt i Malmö. Anders familj kontaktade Malmö stad och blev kort därefter kontaktfamilj till en liten pojke.

– Vi träffade honom varannan helg till en början, men när hans hemsituation plötsligt försvårades fick vi frågan om att bli familjehem åt honom, det vill säga att han skulle flytta till oss på heltid. Det var inte vad vi hade tänkt oss egentligen, men vi kände att vi inte kunde säga nej till det, han behövde verkligen ett tryggt hem.

”Här finns tak över huvudet”

Efter drygt sex år var familjehemsuppdraget över och familjen kände sig nöjda. De hade två egna pojkar och var mitt uppe i livet – med fotbollsträningar, läxor och karriärer. Men 2015 kom flyktingvågen till Malmö och plötsligt vaknade den där viljan att bidra igen. Familjen kontaktade Malmö stad och berättade att ”här finns tak över huvudet, en säng och ett tryggt hem om någon behöver det.”

– Vi förklarade att vi ville att det skulle vara ett lite äldre barn, som var hyfsat självgående och som kunde passa in i vår familjesituation och vårt aktiva liv med friluftsaktiviteter, idrott och så vidare. Vi parades ihop med en något yngre pojke än vi hade önskat, men allt annat stämde så pass bra att det kändes rätt ändå. Nu är han en given del av familjen och eftersom våra egna pojkar är utflugna, är han den enda ungdomen kvar i vårt hus.

Relationer tar tid

Att familjehemsuppdraget innebär vissa uppoffringar har inte stått i vägen för Anders och hans familj.

– Det är klart att det kan vara lite utmanande i början, när alla i familjen ska hitta sina nya roller. Det tar lite tid att skapa relationer och lära känna varandra på ett djupare plan och det kan dröja innan det vanliga familjelivet rullar på igen. Och det är klart att det periodvis har varit jobbigt, men i det långa loppet har det tillfört mer än vad det har tagit. Det har givit oss möjligheten att få vara med och påverka en ung människas väg till att bli vuxen och för oss är det svårt att tänka sig något som är mer meningsfullt. Och för barnet som kommer till oss finns det ju också väldigt många uppsidor såklart. För våra egna pojkar också, det har betytt jättemycket för dem. Det är en win-win-situation helt enkelt. Dessutom ser jag det nästan som vår skyldighet att bidra, eftersom vi har alla förutsättningar för att göra det.

Inte ensam

Anders understryker att även om det är ett stort uppdrag för en familj att ta på sig, så är man inte ensam i det.

– Vi har fått jättemycket hjälp av Malmö stad genom åren. Vi har regelbundna uppföljningar med familjehemssekreterarna för att prata om vilka utmaningar vi har, vad som funkar bra, vad som funkar mindre bra och så vidare.

När det kommer till vem som kan bli familjehem tror Anders att de är många som har vad som krävs.

– Det mesta hänger på matchningen, blir den bra så klarar nog de flesta av att vara familjehem. Därför är det jätteviktigt att man är tydlig med sina behov, sina begränsningar och önskemål, då är chansen större att det blir en bra matchning. Om man går omkring med känslan att man vill göra något för att hjälpa ett barn så tycker jag att man ska ta kontakt med Malmö stad och inleda ett samtal. Man förbinder sig ju inte till något, men det kan vara värt att prova tanken. Vi har aldrig ångrat att vi gjorde det, säger Anders Henriksson.

Kontaktinformation och länkar

sv