Minska ditt matavfall

En stor del av den mat vi köper hamnar i soporna. Mycket slängs helt i onödan. Undersökningar visar att vi kastar 100 kilo mat per person och år. Det innebär att det bara i Malmö slängs 30 000 ton matavfall varje år. Det motsvarar koldioxidutsläppen från över 23 000 bilar. Genom att minska ditt matavfall sparar du både pengar och miljö. 

foto: Colourbox
  • Köp inte mer mat än vad som går åt. Tänk efter extra noga när du köper frukt, grönsaker och annan mat med kort hållbarhet.
  • Frys genast in matvaror som du vill använda längre fram. Märk fryspåsar och byttor med datum och innehåll så blir inget bortglömt.
  • Bryt inte kylkedjan. Genom att hålla maten vid rätt temperatur hela vägen från butiken till kyl och frys hemma förlängs hållbarheten. Använd gärna en kylväska när du handlar och sätt in maten i kyl och frys så fort du kommer hem.
  • Lär känna ditt kylskåp. Se till att alltid ha en termometer i kylen och frysen. Vilken temperatur håller ditt kylskåp? Är det kallast uppe eller nere?
  • Rätt sak på rätt plats i kylen. Förvara känsliga varor, t.ex. kött och mjölk, där det är som kallast. Läs förpackningarnas förvaringsanvisning. Förvaring i fel temperatur förkortar hållbarheten.
  • Kontrollera "bäst före"-datumet när du handlar mat, men tänk på att mat som förvarats rätt oftast håller en tid efter "bäst före"-datum. Lukta och smaka på maten. Mycket slängs i onödan bara för att datumet passerats. Känsliga varor som rå kyckling och köttfärs märks med sista förbrukningsdag istället för "bäst före"-datum. Dessa varor bör kastas när datumet gått ut.
foto:Colourbox
  • Laga lagom mycket mat. Koka exempelvis inte mer pasta än vad som går åt.
  • Använd dina rester. Gör lunchlådor eller laga nya rätter av det som blivit över.
  • Krama ditt filpaket. Töm förpackningarna ordentligt innan du slänger dem. Fil- och yoghurtkartonger är exempel på förpackningar som det ofta finns mycket mat kvar i när de kastas.

Allt matavfall går inte att undvika

Vi kommer alltid att lämna efter oss äppelskruttar och kaffesump. Detta matavfall hämtas separat av VA Syd och behandlas i en biogasanläggning. Det innebär att man får ut fordonsbränsle, så kallad biogas och biogödsel som kan användas på åkermark, från matavfallet - en klimatsmart lösning för ditt matavfall helt enkelt.

Det är även möjligt att kompostera matavfall, men tänk på att din kompost inte får orsaka olägenhet, exempelvis på grund av lukt eller skadedjur. Kompost ska anmälas till miljöförvaltningen.


Kontakta gärna VA Syd om du vill veta mer om utsortering av matavfall. Telefon: 040-635 10 00 eller besök www.vasyd.se/matavfall

Ladda ner broschyren "Minska ditt matavfall - spara miljön och pengar". (pdf, 637.7 kB)

Vi har ingen möjlighet att svara, men dina synpunkter är värdefulla för oss. Om du vill ha svar på en fråga hittar du kontaktuppgifter här.

Senast ändrad: 2018-03-09 11:52